Η ορχήστρα του Τιτανικού και ο χαβάς των αχάπαρων

 

 

Η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές  εναντίον όσων τολμήσουν να αγγίξουν τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον γραφικό σύμβουλο του Ερντογάν Γιγίτ Μπουλούτ να προειδοποιεί πως «όχι μόνο ο 6ος Αμερικανικός στόλος να εμφανιστεί αλλά και ο 66ος κανένας δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία…».

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

«Ας κοπιάσουν», επιμένει να προκαλεί ο Μπουλούτ και δεν έγινε γνωστό αν οι φαιδρές απειλές του συμβούλου του νεοσουλτάνου, έφτασαν στα αυτιά του απρόβλεπτου Ντ.Τραμπ ή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον που είχε (και έχει ) προσωπικά συμφέροντα με την EXXONMOBIL.

Οι απειλές ωστόσο του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ που τις εκστόμισε στην παρουσία του νεοφώτιστου ψευδοπρωθυπουργού των κατεχομένων Τουφάν Ερχιουρμάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, σίγουρα έφτασαν στα αυτιά τους και δεν γνωρίζουμε τι παιγνίδι παίζεται ή θα παιχθεί με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να βρίσκονται σε ημιεμπόλεμη κατάσταση διασταυρώνοντας τις απειλές τους. Τα μεσοβέζικα σχόλια ωστόσο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, εντείνουν την αγωνία των ιθαγενών στην μακαρία Κύπρο καθότι όταν οι ελέφαντες τσακώνονται υποφέρει το γρασίδι.Ο ανώνυμος αξιωματούχος απέφυγε να «αγγίξει» τις απειλές Γιλντιρίμ αναφορικά με την άφιξη του ερευνητικού πλοίου της EXXON, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά πως η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου δεν έχει αλλάξει, και ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.Είπε ακόμα πως οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως και όλοι οι πόροι του νησιού θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης…»

Ο Γιλντιρίμ-για όσους διάβασαν ή άκουσαν τις δηλώσεις του – χαρακτήρισε προκλητικές τις δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ και ως προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων που θα έχουν την απάντηση τους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προέτρεψε μάλιστα την ε/κ πλευρά να σκεφτεί ένα ουσιώδη τρόπο για να είναι δυνατή μια βιώσιμη λύση στο νησί και μας είπε να προετοιμαστούμε ψυχολογικά.Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε και κάτι άλλο ανάμεσα στα πολλά προκλητικά και απαράδεκτα. Το πιο βασικό είπε, είναι : « Η διασφάλιση εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών των δύο πλευρών σε μια ομοσπονδιακή δομή δύο κοινοτήτων στη βάση της πολιτικής ισότητας, της δίκαιης διοίκησης και της κοινής ευημερίας. Επιπλέον η προστασία ενάντια σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό κίνδυνο της ανεξαρτησίας που έχει εξασφαλιστεί με μεγάλο τίμημα,(προφανώς εννοεί την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο) της διασφάλισης της ζωής και της περιουσίας, δηλαδή οι όροι της ασφάλειας και εγγυήσεων της Τουρκίας, να συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση. Αυτά αν δεν τεθούν καθαρά και σαφώς, κάθε προσπάθεια για λύση θα μείνει χωρίς αποτέλεσμα από την αρχή και δεν θα διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση…»

 

Την Τουρκία σε ποιό κάδρο την βάζει η ηγεσία του ΑΚΕΛ;

 

Σε μια άλλη εξέλιξη είδαμε τον νεοδιορισθέντα ΥΠΕΞ, Ν.Χριστοδουλίδη να μεταβαίνει στην Αθήνα να συζητά με την Ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία, τις εξελίξεις στο κυπριακό και να λέγονται δημόσια τα γνωστά και αυτονόητα.

Τις ίδιες μέρες βρέθηκε στην Ελληνική πρωτεύουσα και ο Γ.Γ. της Κ.Ε του ΑΚΕΛ για συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων.

Σε όλες τις δηλώσεις του ακόμα και στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, ο κ. Αντρος Κυπριανού απέφευγε να επικρίνει την Τουρκία.Μόνο στα μεταξύ άλλων έλεγε δυο τρία λόγια για τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας αλλά το κέντρο βάρους των επικρίσεων του ήταν η ε/κ πλευρά και συγκεκριμένα η κυβέρνηση.

Επέμενε να διαψεύδει την κυβέρνηση που λέει ότι «είναι έτοιμη να μεταβεί σε διαπραγματεύσεις και ότι η πλευρά η οποία παρουσιάζεται ανέτοιμη είναι η τουρκική». Ζήτησε μάλιστα να του απαντήσουν «από ποιον έχουν ακούσει από τη διεθνή κοινότητα να λέει ότι κατανοούμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και ότι υπεύθυνοι για αυτόν το παρατεταμένο αδιέξοδο είναι η Τουρκία ή η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.» «Εμείς, πρόσθεσε –(εννοώντας τον εαυτό του και την υπόλοιπη ηγεσια του ΑΚΕΛ) – δεν έχουμε ακούσει κανέναν να διατυπώνει μία τέτοια παρόμοια προσέγγιση.» Αυτά είπε και ελάλησε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ και με το ύφος του έκπληκτου, έδωσε την εντύπωση πως δεν συνειδητοποιεί πως με τα δηλωθέντα του προσφέρει ερείσματα στην κατοχική Τουρκία και ενισχύει τα άκρως απαράδεκτα επιχειρήματα Γιλντιρίμ, Ακιντζί Ερχιουρμάν και Αγκυρας.

Εντύπωση προκαλεί και το επαναλαμβανόμενο αφήγημα του ότι:« Ακόμα και να ήταν σωστό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι όντως είναι η τουρκική πλευρά που δεν θέλει να πάει σε διαπραγματεύσεις, γιατί εμείς δεν αναλαμβάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να εκθέσουμε αυτή την στάση της τουρκικής πλευράς; Γιατί δεν λέμε ξεκάθαρα στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταματήσαμε στο Κρανς Μοντάνα και με βάση το πλαίσιο το οποίο εσύ έχεις καθορίσει για να δυσκολέψουμε την Τουρκία; Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι ενέργειες που γίνονται, όχι μόνο δεν δυσκολεύουν την Τουρκία αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον, την διευκολύνουν.»

Τώρα ποιός δυσκολεύει και ποιός διευκολύνει την Τουρκία είναι ηλίου φαεινότερον. Μετά που θέρισαν τον «κλάδον ελαίας» στην Κύπρο, έκλεψαν λεηλάτησαν και σφετερίστηκαν κάθε ιερό και όσιο, τώρα διαπράττουν σφαγές κατά των Κούρδων του Αφρίν .Ταυτόχρονα ετοιμάζουν τα κανόνια και τους πυραύλους τους για να κτυπήσουν τους Κούρδους του ΡΚΚ και στο έδαφος του Ιράκ. Μια τρίτη δηλαδή εισβολή σε ξένη χώρα με τις ευλογίες του καθεστώτος της Βαγδάτης .

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει όλα τα δίκαια με το μέρος της να αγωνιά για το μέλλον του λαού και του τόπου.Δεν νοείται ωστόσο να στρεφει τα πυρά της εναντίον της κυβέρνησης δίνοντας με τον τρόπο που ερμηνεύεται ότι δίνει, άλλοθι και επιχειρήματα στην Τουρκία.

Δεν επιτρέπεται να μην επικρίνεται η νεοθωμανο-ισλαμιστική ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκίας και να επιμένει να συρθούμε σε ένα καταδικασμένο εκ των προτέρων διάλογο. Ο Γιλντιρίμ το επανέλαβε άλλωστε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε και κατα τη συνάντηση του με τους Ερχιουρμάν και Οζερσάι.Χωρις τις εγγυήσεις της Τουρκίας και την παραμονή τούρκικου στρατού λύση δεν θα υπάρξει.Γι’ αυτό και προέτρεψε την ε/κ πλευρά να προετοιμαστεί ψυχολογικά.Τώρα ποίοι είναι έτοιμοι «ψυχολογικά» να αποδεχθούν τους ιμπεριαλιστικούς όρους των νεοσουλτάνων είναι άλλο θέμα.

Ομως σε τέτοιες στιγμές που η Τουρκία απειλεί θεούς και «τιτάνες» και θέλει να τιμωρήσει την πατρίδα μας επειδή ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όλοι οφείλουμε να  εμφανιζόμαστε τουλάχιστον μονιασμένοι.Ενωμένοι και με μια γροθιά ο καθείς από την πλευρά του και τις δυναμεις που διαθέτει, να ενισχύσει το μέτωπο κατά της αδιαλλαξίας και της επεκτατικής πολιτική της Τουρκίας.

 

Εκαστος εφ ω ετάχθη

Μέσα σε όλο αυτό τον πανικό με τις απειλές της Τουρκίας,τα στρατιωτικά πλοία και τις αρμάδες που συνοδεύουν τα τριπάνια των γεωτρήσεων, το εσωτερικό μέτωπο θυμίζει το θρυλικό ταξίδι του Τιτανικού στο οποίο επεκράτησε ο μύθος πως η ορχήστρα του παιάνιζε ακόμα και την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν.

Η οικονομία δεν είναι ακόμα στα καλά της. Τα κόκκινα δάνεια τρίζουν τα δόντια τους για επερχόμενα δεινά, η υγεία πάει από το κακό στο χειρότερο, αλλά οι προνομιούχοι τον χαβά τους. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί, φτωχότεροι ενώ σύντομα και άστεγοι. Οι προνομοιούχοι στον εργασιακό τομέα ζητούν αυξήσεις, εφαρμογές συμβάσεων και οι ξεχασμένοι από Θεό και συνδικάτα εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα τραβούν κουπί για 400 ψωροευρώ και αγωνιούν μπας και τα χάσουν και αυτά.

Την ώρα που η Τουρκία μας απειλεί, οι αχάπαροι τον χαβά τους. Στα κόμματα σκυλοτρώγονται αναμεταξύ τους για μια καρέκλα, για ένα πουκάμισο αδειανό για μια εφήμερη «δόξα» και δεν ακούνε την μπάντα που παιανίζει …

Φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να αφανιστούμε με χαμόγελο και στυλ και έβαλαν στα αυτιά τους βουλοκέρι για να μην ακούνε την ορχήστρα του Τιτανικού.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημεριδα Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 11 Μαρτίου 2018 )