Αμφίπολη:Σ’ ένα μήνα όλα στο φως

Συνεχίστηκε η αρχαιολογική έρευνα στο ταφικό συγκρότημα λόφου Καστά Αμφίπολης, με την αφαίρεση των δύο τελευταίων δόμων του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολό τους τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία στέκονται οι Καρυάτιδες.

amfipoli2-thumb-mediumΤο δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ. Ιχνη μπλε χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της συγκεκριμένης επιφάνειας.Αποκαλύφθηκαν ολόκληρα τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία στέκονται οι Καρυάτιδες

Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης στον τάφο της Αμφίπολης.Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ.Προχώρησαν, επίσης, οι ανασκαφικές εργασίες, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, με αφαίρεση χωμάτων σε βάθος μέχρι 1,5μ. αποκαλύπτοντας τη συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος, που οδηγεί στον τρίτο χώρο.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντιστήριξης με την προσθήκη υποστυλωμάτων στον πρώτο χώρο και ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο, προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση.amfipoli--2-thumb-medium

Παράλληλα, με τη συνέχιση της αποχωμάτωσης, στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, ξεκίνησαν οι εργασίες υποστύλωσης στον τρίτο χώρο.

 

Περιστέρη: Σε  40 ημέρες ολοκληρώνονται οι ανασκαφές στην Αμφίπολη

Η Προϊσταμένη της ΚΗ ‘ Εφορίας προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων απηύθυνε έκκληση να αφήσουν τους αρχαιολόγους να μείνουν επί τω έργω.,«Σ’ μήνα με 40 ημέρες τελειώνουμε τις ανασκαφές στην Αμφίπολη” επισήμανε η επικεφαλή αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, προσθέτοντας ότι δεν ισχύουν τα όσα περί Χριστουγέννων εμφανίζεται να δηλώνει στην εφημερίδα Νέος Κόσμος της Αυστραλίας. «Μια κουβέντα είπα εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Πκ.Περιστέρη  απηύθυνε έκκληση “να αφήσουν τους αρχαιολόγους να μείνουν επί του πεδίου, μακράν πάσης παραφιλολογίας”.”Τη δουλειά μας κάνουμε, αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας, καμία σχέση με οικονομικά ή άλλα συμφέροντα” σημείωσε.

Αποσβολωμένη όλη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις ανασκαφικές εργασίες της Αμφίπολης και τα νέα δεδομένα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η κυρία Περιστέρη, αναζητούσε απεγνωσμένα οικονομική υποστήριξη για να εισέλθει στο μεγαλειώδες ταφικό μνημείο. Η πρώτη τότε ανταπόκριση είχε έρθει από τον Απόστολο Τζιτζικώστα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ με την αποκάλυψη και βάθρου των Καρυάτιδων οι επιστήμονες δεν έμαθαν κάτι καινούργιο. Επιβεβαίωσαν τα όσα ήδη γνώριζαν, ότι για την κατασκευή του τάφου έχει χρησιμοποιηθεί εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο, όμως δεν εντόπισαν κάποιο στοιχείο που θα τους βοηθούσε περαιτέρω στη χρονολόγηση, όπως ανάγλυφη αναπαράσταση ή κυμάτιο.

Το θύρωμα του τρίτου θαλάμου έχει αρχίσει να ξεπροβάλλει. Είναι κι αυτό καμωμένο από εξαιρετικό υλικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ότι έχει κάποιο ανάγλυφο διακοσμητικό στοιχείο επάνω του. Χωρίς παραστάσεις φαίνεται πως είναι και οι επενδυμένοι με μάρμαρο τοίχοι του δεύτερου θαλάμου.

Όλοι ελπίζουν πως αν τις επόμενες ημέρες εξασφαλιστεί η σωστή υποστύλωση του τρίτου θαλάμου, του οποίου ο θόλος είναι «σε κατάσταση οριακής ισορροπίας» σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, θα ανιχνευθούν σύντομα τα βασικά χαρακτηριστικά του τρίτου θαλάμου. Οι ανασκαφείς θα δουν τι έχει τελικά προς την πλευρά του τέταρτου θυρώματος, αν είναι σκάλα ή ράμπα.

Στην Αμφίπολη είναι ο Νέαρχος ή κάποιος άλλος στρατηγός του Μ. Αλέξανδρου

Ο αμερικανικός ραδιοφωνικός σταθμός «npr» φιλοξενεί δηλώσεις του φημισμένου ιστορικού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ο οποίος μάλιστα θεωρείται από τους πλέον ειδικούς για τους Μακεδονικούς χρόνους.

Αναφέρει πως μέσα στον τύμβο πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάποιος σαν τον Νέαρχο που ήταν και ένας από τους πιο στενούς φίλους του από την παιδική ηλικία.

Ο Φοξ επικαλείται το έργο του Πλουτάρχου «Βίος Αλεξάνδρου» και σε μια αναφορά που γίνεται στον Δημάρατο τον Κορίνθιο που τάφηκε σε έναν ατομικό τύμβο που μοιάζει με αυτόν της Αμφίπολης (ειδικά στο μέγεθος).

«Σύμφωνα με τις υποψίες μου πρέπει να βρίσκεται μέσα στον τάφο κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού του Αλέξανδρου. Ο συγκεκριμένος στρατηγός θα πρέπει ή να γύρισε πίσω στην πατρίδα ζωντανός και όταν πέθανε να τάφηκε με τις ανάλογες τιμές ή να επέστρεψε νεκρός από το πεδίο της μάχης και να ακολουθήθηκε η αρμόζουσα ταφή προς τιμήν του».