Ετοιμάζουν παράδοση των Κ.Αερογραμμών στον εκκαθαριστή!

Παγωμάρα ανάμεσα στο προσωπικό και ανησυχία για το Ταμείο Προνοίας του

Ο κύβος ερίφθη για τις Κυπριακές Αερογραμμές και όλοι αναμένουν την ημερομηνία και ώρα που από τις Βρυξέλλες θα ανακοινωθεί η καταδικαστική απόφαση με την οποία θα γραφτούν τίτλοι τέλους για την αεροπορική εταιρεία της Κύπρου. Η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη ότι η Ε.Ε έχει λάβει την απόφασή της και σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν ήδη δοθεί οδηγίες προς την Εταιρεία να έχει έτοιμο πλάνο αντίδρασης μόλις η απόφαση ανακοινωθεί, ούτως ώστε η μεταβατική περίοδος pilotirioπου θα ακολουθήσει μέχρι την ώρα που θα αναλάβει δράση ο εκκαθαριστής να γίνουν όλα με ομαλότητα, για να μην δημιουργηθεί κομφούζιο και πανικός. Προς αυτή τη κατεύθυνση συγκεκριμένα στελέχη της εταιρείας έχουν λάβει οδηγίες ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν δράση για να επιβλέψουν την με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των πτήσεων επαναπατρισμού, όταν προκύψει αυτή η ανάγκη. Επίσης θα υπάρξει μέριμνα για να προστατευθεί η περιουσία των Κυπριακών Αερογραμμών μέχρι την ώρα που θα αναλάβει ο Εκκαθαριστής την διαχείριση.

Στην εταιρεία έχουν παγώσει τα πάντα. Ο ρυθμός των κρατήσεων βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Οι συνεχείς δημόσιες δηλώσεις περί επερχόμενου κλεισίματος έχουν άρει σχεδόν απόλυτα την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού προς τις Κυπριακές Αερογραμμές. Οι μόνοι που εξακολουθούν   να κρατούν θέσεις χωρίς να ανησυχούν   είναι οι δικαιούχοι δωρεάν εισιτηρίων, είτε μέσω εξαργύρωσης βαθμών είτε αλλωςσπως. Πρωτόγνωρα συναισθήματα διακατέχουν και το προσωπικό το οποίο νιώθει εντελώς προδομένο, γιατί   κάποιοι αποφάσισαν ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται να διαθέτει δική της αεροπορική εταιρεία και ότι αυτός ο οργανισμός με τα αεροπλάνα του που για 67 χρόνια διασχίζουν τους αιθέρες και μεταφέρουν το όνομα της Κύπρου, στα πέρατα του κόσμου δεν μπορεί πλέον να σωθεί.

Η αυταρχική αντικατάσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με υπηρεσιακούς λειτουργούς   των Υπουργείων Εμπορίου, Συγκοινωνιών και Οικονομικών διευκολύνει τώρα την διαδικασία προς το κλείσιμο καθότι δεν θα προβάλλονται οι αντιρρήσεις που πρόβαλλαν τα προηγούμενα μέλη του Δ.Σ. και θα εκτελούντια πάραυτα οι διαταγές των αρμοδίων με τις ΚΑ υπουργών. Η   άμεση πώληση του ονόματος,   των εμπορικών επωνυμιών και του εμβλήματος με το αγρινό των Κυπριακών Αερογραμμών και η αγορά τους από την ίδια την κυβέρνηση αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο. Η αγορά των εμπορικών επωνυμιών από την κυβέρνηση έναντι τιμήματος που θα καθοριστεί,   είναι βήμα προς τη διαδικασία ξεπουλήματος που έχει τροχοδρομηθεί. Κι αυτό γιατί μόλις ανακοινωθεί η καταδικαστική απόφαση της Ε.Ε. για την Εταιρεία, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία θα βρίσκονται στα χέρια της Κυβέρνησης για να μπορέσει να τα εκμεταλλευτεί και να τα μεταβιβάσει , είτε υπενοικιάσει σε τρίτους ενδιαφερόμενους. Επίσης, αναμένετια ότι θα βγουν στο σφυρί οι 52 διακρατικές συμφωνίες πραγματοποίησης πτήσεων από την Κύπρο προς τρίτες χώρες, των οποίων τα δικαιώματα είχαν έως τώρα οι ΚΑ.

Ανησυχεί για Ταμείο Προνοίας το προσωπικό

Το προσωπικό πέραν από την αβεβαιότητα που αισθάνεται γιατί με το κλείσιμο της εταιρείας θα χάσει τη δουελειά του, ανησυχεί και για το ταμείο προνοίας του το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα 14 εκ ευρώ . παρά τις επανειλημμένες εξηγήσεις που έχουν ζητήσει με επιστολές τους υπάλληλοι της εταιρείας από την διαχειριστική επιτροπή καμιά διαβεβαιώση μέχρι σήμερα δεν τους έχει δοθεί. Ως αποτέλεσμα απέστειλαν πρόσφατα επιστολή προς τον Εφορο του Ταμείου Προνοίας κ. Θεοφάνη Τρύφωνος   με την οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους αναφορικά με τους χειρισμούς της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Προνοίας , καταγγέλλοντας παράλληλα «τυχόν  παράτυπες ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει από την Επιτροπή τα δύο  τελευταία τουλάχιστον χρόνια.»

Καλούν ταυτόχρονα τον Εφορο να μελετήσει το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε πρόσφατα το προσωπικό στην , Επιτροπή του Ταμείου Προνοίας καθώς και να προβεί σε έλεγχο αναφορικά με τη διαχείριση του Ταμείου.

<<Λόγω του ότι οι ανησυχίες μας γίνονται καθημερινά και εντονότερες, ελλείψει της παντελούς ενημέρωσης μας από την Επιτροπή όπως  και της μη  απάντησης της προς τις τρεις επιστολές μας, ζητείται η προσωπική σας παρέμβαση για έλεγχο. Εάν η Επιτροπή δεν ενήργησε σύμφωνα με τους συμβατικούς κανονισμούς λειτουργίας του Ταμείου, το καταστατικό του και τις ισχύουσες νομοθεσίες, παρακαλείσθε όπως καλέσετε την Επιτροπή να συμμορφωθεί αμέσως>>, καταλήγει η επιστολή προς τον Εφορο.

Στο μεταξύ την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί η συζήτηση για τις Κυπριακές Αερογραμμές, όπως αποφασίστηκε κατά την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου.Η συζήτηση θα γίνει στο Κεφάλαιο Δ`, κατά τη μεθεπόμενη Ολομέλεια της Βουλής, με την έκθεση που έχει ετοιμαστεί και η οποία περιέχει τα πρακτικά της προηγούμενης συζήτησης της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου.