Μείζον ζήτημα για την ΕΝΙ οι επαφές Οζερσάι στην Ιταλία

Μείζον  ζήτημα εγείρεται για την εταιρεία ΕΝΙ  αλλά και τηνUnknown-1 Ιταλία η οποία είναι ουσιαστικά ο κύριος μέτοχος του Ιταλικού κολοσσού για τις επαφές που έγιναν με τον ψευδοΰπουργο Εξωτερικών   Κουντρέτ Οζερσάι ο οποιος επιβεβαίωσε ότι μετέβη στην Ιταλία και είχε κάποιες «διπλωματικές επαφές» για τα θέματα ενέργειας, λέγοντας ότι «η τ/κ πλευρά ενεργεί ως ένας παράγοντας στις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου.

Η Ιταλία  πέραν του ότι είναι μέλος της Ε.Ε. με την Κύπρο δεν νοείται να προβαίνει σε επαφές με άτομα τα οποία δεν έχουν νομική υπόσταση καθότι το ψευδοκράτος δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος εκτός της Τουρκίας.

Τι δήλωσε ο Οζερσάι

Ο Οζερσάι μιλώντας στον Μπαΐρακ  είπε ότι η  τ/κ πλευρά πλέον είναι στη θέση ενός παράγοντα και όχι ενός θεατή». Πριν από την Τουρκία, σημείωσε, συνομιλητής είναι ο τ/κ «λαός», η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

«Στο θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είτε η ε/κ ηγεσία είτε οι διεθνείς παράγοντες και εταιρείες, θα αναγκαστούν να έχουν συνομιλητές και τους Τ/κ». Τις προηγούμενες ημέρες, πρόσθεσε, προέβη σε κάποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό και είχε κάποιες «διεθνείς επαφές. Κάναμε διπλωματικές επαφές. Στο τέλος αυτές οι επαφές είχαν το αποτέλεσμα που βλέπουμε. Πέραν αυτό δεν θα πω στο παρόν στάδιο κάτι περισσότερο ή να επιβεβαιώσω».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ», ο «υπουργός εξωτερικών», που ήταν φιλοξενούμενος στην τηλεοπτική εκπομπή «17η ώρα» είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες, προέβη σε κάποιες διπλωματικές κινήσεις «εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και την τ/κ πλευρά στο θέμα του φυσικού αερίου». Κατά τον κ. Οζερσάι, ιδιοκτήτες των φυσικών πηγών γύρω από την Κύπρο είναι οι δύο «λαοί». Η αναλογία συζητείται, αυτό είναι ένα χωριστό θέμα, αλλά αυτές οι πηγές είναι κοινής ιδιοκτησίας, πρόσθεσε.

«Χωρίς τη δική μας συγκατάθεση το να εξορυχθούν αυτές οι πηγές μέσω κάποιων, να διοχετευθούν στη διεθνή αγορά και να υπάρξουν από αυτό κέρδη, το να λέγεται ‘εγώ θα σας δώσω στην αναλογία που θέλω’ δεν έχει κανένα νόημα. Όσοι το κάνουν αυτό χωρίς τη δική μας συγκατάθεση είναι αντίθετοι και προς το διεθνές δίκαιο και προς τις αρχές της δικαιοσύνης. Εάν κάτι ανήκει σε δύο κοινούς ιδιοκτήτες, τότε θα πρέπει να ληφθεί η συγκατάθεση και της άλλης πλευράς, δεν μπορείτε εσείς (οι Ε/κ) να είστε μόνοι σας οι ιδιοκτήτες αυτού του πλούτου. Δεν μπορεί να δίδεται αρμοδιότητες σε κάποιες εταιρείες και να συνεχίζεται τον δρόμο σας μόνοι σας».

Η τ/κ πλευρά μαζί με την Τουρκία έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα «δεν θα επιτρέψουμε να μας απωθήσουν σε μια παθητική θέση. Στο θέμα της από κοινού εκμετάλλευσης αυτής της πηγής, της εξόρυξης και της διοχέτευσης της στην αγορά έχουμε κάνει προς εσάς (τους Ε/κ) μια πρόταση που είναι ακόμα έγκυρη. Αν θέλετε, ορίστε να το κάνουμε μαζί. Εάν αποφεύγετε να το κάνετε τότε αυτό που ζούμε σήμερα είναι η ενεργός απόδειξη της αναφοράς ότι χωρίς τη συγκατάθεση και την άδειά μας δεν θα επιτρέψουμε να το κάνετε», είπε.

Σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, το μήνυμα που έστειλαν οι Τ/κ έχει γίνει κατανοητό από όλους, προσθέτοντας ότι παρά τις παραστάσεις και τα παράπονα της ε/κ πλευρά εάν κάποιος δει το περιεχόμενο των δηλώσεων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και των ΗΕ διαβλέπει ότι η διεθνής κοινότητα και οι διεθνείς εταιρείες αναγνωρίζουν πως εδώ δεν υπάρχει μια φυσιολογική κατάσταση και (οι Ε/κ) δεν είναι ιδιοκτήτες και αρμόδιοι ολόκληρου του νησιού. «Γι’ αυτό το λόγο πλέον και να παραπονεθεί η ε/κ πλευρά και να προβεί σε διπλωματικές πρωτοβουλίες, αυτό δεν λέει κάτι», είπε.

Εάν, συνέχισε, οι Ε/κ θέλουν να κάνουν κάτι, να προσεγγίσουν θετικά και εποικοδομητικά τις δικές μας διπλωματικές πρωτοβουλίες και η κρίση θα ξεπεραστεί διαφορετικά. Για ακόμη μια φορά, συμπλήρωσε, όλοι είδαν ότι «εάν πριν από μια περιεκτική λύση του Κυπριακού θέλουμε να κάνουμε κάτι με αυτόν τον πλούτο θα το κάνουμε με την συγκατάθεση και των δύο πλευρών ή αν κάποιος προσπαθήσει μονομερώς να το πράξει, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για το θέμα, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι απευθυνόταν για την εσωτερική κοινή γνώμη, προσθέτοντας ότι η πραγματικότητα είναι πως δεν μπόρεσε να λύσει με διπλωματικό τρόπο το θέμα της ιταλικής εταιρείας και αναγκάστηκε να αναστείλει τις εργασίες στην περιοχή.  «Γι’ αυτό να μην νομίζει κανείς ότι μετά από τις τελευταίες εξελίξεις οι άλλες πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν τον δρόμο τους σαν μην έγινε τίποτα, αυτό δεν είναι εξάλλου ρεαλιστική προσέγγιση». Ούτε η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, εάν πει ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο τον ενεργειακό σχεδιασμό της, έμπρακτα θα μπορέσει να το κάνει.

Κατά τον «υπουργό εξωτερικών», αποτελεί παρελθόν η θέση ότι το θέμα του φυσικού αερίου ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και εάν λυθεί το Κυπριακό θα επωφεληθούν και οι δύο πλευρές. «Δηλαδή, πότε θα έρθει η λύση; Εχει 50 χρόνια που διαπραγματευόμαστε και αποτέλεσμα δεν βγήκε». Δεν δείχνουν να ανησυχούν από τη συνέχιση του παρόντος καθεστώτος, πρόσθεσε. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να εξαπατήσει τους Τ/κ για ένα υποθετικό μέλλον, συμπλήρωσε.

Το να λυθεί το θέμα του φυσικού αερίου μετά τη λύση είναι το ιδεατό, αλλά εάν πριν από τη λύση οι δύο πλευρές συνεργαστούν πάνω σε αυτό και επωφεληθούν, ίσως να είναι σημαντικό για τη λύση και να αποτελέσει παράδειγμα, ώστε να δουν όλοι ότι με τη συνεργασία μπορούν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές, πρόσθεσε.

Κυπριακό
———–
Αναφερόμενος στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Οζερσάι είπε ότι δεν καθόρισαν μια στάση στο Κυπριακό, λέγοντας ότι είμαστε σε ένα πολύ σημαντικό κατώφλι. Θεωρεί δε ότι από τις πιο σημαντικές αξιολογήσεις για το τι θα γίνει από δω και πέρα είναι εάν οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν κάπου μαζί ή όχι και υπενθυμίζοντας ότι μετά το Κραν Μοντανά και την σχετική δήλωση Γκουτέρες τώρα βρισκόμαστε σε περίοδο περισυλλογής.

Στη σύσκεψη, πρόσθεσε, αντάλλαξαν απόψεις και για το θέμα του φυσικού αερίου, ως μέρους του κυπριακού προβλήματος και σε πολλά σημεία υπήρχε κοινό έδαφος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όπως ότι για να μπορέσει να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο Κυπριακό, δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη των ίδιων πραγμάτων.

Για το Κυπριακό ο «υπεξ» είπε ότι το σημαντικό δεν είναι πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, αλλά εάν υπάρχει ή όχι κοινός στόχος, υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί με τους Τ/κ την εξουσία και τον φυσικό πλούτο. Γι’ αυτό, συνέχισε, πρέπει να φανεί εάν οι δύο πλευρές έχουν κοινό στόχο και εάν άλλαξε κάτι στην ε/κ πλευρά. «Και αυτό πρέπει να διαφανεί και στους δύο αυτούς τομείς (εξουσία και ενέργεια)».

Λέγοντας ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι εάν οι Ε/κ δεν δείξουν ότι είναι έτοιμοι να μοιραστούν μαζί με τους Τ/κ το φυσικό αέριο, τότε σημαίνει ότι «σε αυτό τον συνεταιρισμό (λύση του Κυπριακού) υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Οι διαπραγματεύσεις, συνέχισε, πρέπει να σταματήσουν να εξυπηρετούν το υφιστάμενο στάτους από το οποίο επωφελούνται οι Ε/κ, προσθέτοντας ότι ως Τ/κ δεν έχουν πλέον την πρόθεση να ξαναζήσουν όσα έζησαν μέχρι σήμερα. «Η ε/κ πλευρά πρέπει να δείξει ότι κάτι άλλαξε». Εάν όχι, είπε, δεν υπάρχει λόγος για διαπραγματεύσεις φαύλου κύκλου.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των τ/κ περιουσιών στο «νότο», ο «υπουργός εξωτερικών» είπε ότι υπάρχει ένα ταμείο στα χαρτιά (ο Κηδεμόνας τ/κ περιουσιών) και μετά από μια λύση από το ταμείο αυτό θα πληρώσουν (οι Ε/κ) αποζημιώσεις. «Υπάρχει όμως ένα τέτοιο ταμείο ή όχι, δεν είναι ξεκάθαρο. Είναι υποθετικό και κενό».

Γενί Ντουζέν
———————-

Με τον Αντιπρόεδρο της ΕΝΙ, Λάπο Πιστέλλι γράφει η Γενί Ντουζέν ότι συναντήθηκε ο Κουντρέτ Οζερσάι στην Ιταλία και πως οι επαφές του με την εταιρία ΕΝΙ διήρκησαν 4 ώρες. Η τ/κ εφημερίδα γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, οι επαφές του κ. Οζερσάι στην Ιταλία δεν περιορίστηκαν μόνο στην ΕΝΙ. Στις επαφές αυτές, προστίθεται, δεν τέθηκε θέμα αναβάθμισης του καθεστώτος της «τδβκ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος- αλλά η επιθυμία των Τ/κ να καταστούν πλευρά σε αυτή τη συμφωνία.

Οι επαφές για τη γεώτρηση και την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν, προστίθεται στο ρεπορτάζ της Γενί Ντουζέν, και η τ/κ πλευρά αναζητεί την εξεύρεση μιας «λογικής προσέγγισης». Εάν αυτή η προσέγγιση/συμφωνία υπάρξει, αναφέρεται, τότε η τουρκική πλευρά μπορεί να επαναξιολογήσει την τελευταία navtex.