Χωριστές συναντήσεις Προέδρου με αξιωματούχους ΕΕ και ηγέτες την Παρασκευή

 

Ενώπιον των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ θέτει η Λευκωσία το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής  Δημοκρατίας, αξιοποιώντας τη σύνοδο του `Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 23 Φεβρουαρίου.imagew-4.aspx

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν υπό τη μορφή γεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλοντ Γιούνκτερ, και ανάμεσα σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

`Οπως αναφέρεται τις εργασίες του Συμβουλίου αναμένεται να απασχολήσουν θέματα που άπτονται της μετάβασης στον νέο θεσμικό κύκλο από το 2019. Θα υπάρξει επίσης ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα πρέπει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προτεραιότητες της ΕΕ μετά το 2020.

Εξάλλου, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ η οποία έχει στόχο να κινητοποιήσει τις διεθνείς προσπάθειες που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ, και να τονίσει τον καίριο ρόλο της ΕΕ στην περιοχή.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, θα συνοδεύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστέψει στην Κύπρο στις 24 Φεβρουαρίου.