Καμία συνάντηση με Οζερσάι διαβεβαιώνει η ΕΝΙ την Κυπριακή Δημοκρατία

 

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη από την ιταλική εταιρεία ENI δεν έγινε συνάντηση του ‘υπεξ’ στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι imagew-3.aspxμε τον CEO της ΕΝΙ Claudio Descalzi και άλλα στελέχη της εταιρείας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, κληθείσα να σχολιάσει σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τουρκικά και τ/κ μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου εκπρόσωπος της εταιρείας ΕΝΙ, κληθείς επίσης από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές ανέφερε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν μετέδωσε πως ο Οζερσάι είχε μυστικές επαφές στην Ιταλία με τον CEO της ΕΝΙ Claudio Descalzi και άλλα στελέχη της ιταλικής εταιρείας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Οζερσάι φέρεται να πήρε διαβεβαιώσεις από την ΕΝΙ ότι “δεν θα γίνει βήμα αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στο νησί” και πως η ιταλική εταιρεία “θέλει να επιλέξει τον δρόμο του συμβιβασμού”.

Τι μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν

όπως μετέδοσε νωρίτερα  το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν ο ψευδουπεξ Κουντρέτ Οζερσάι είχε μυστικές επαφές στην Ιταλία είχε όπου συνάντησε τον CEO της ΕΝΙ Claudio Descalzi και άλλα στελέχη της ιταλικής εταιρείας, Ο Οζερσάι φέρεται να πήρε διαβεβαιώσεις από την ΕΝΙ ότι ‘δεν θα γίνει βήμα αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στο νησί” και πως η ιταλική εταιρεία “θέλει να επιλέξει τον δρόμο του συμβιβασμού”.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, η εταιρεία ΕΝΙ είχε ζητήσει συνάντηση με την Άγκρυα ωστόσο η Άγκυρα τους παρέπεμψε να μιλήσουν με την Τ/κ πλευρά. “Η πραγματική διεύθυνση είναι η ‘τδβκ’”, φέρεται να τους είπε η Άγκυρα. Μετά από αυτό το τουρκικό ΥΠΕΞ ήρθε σε επαφή με το ‘υπεξ’ και ο Κουντρέτ Οζερσάι έλαβε πρόσκληση να πάει στην Ιταλία. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, λήφθηκαν μέτρα ώστε να μην αποκαλυφθεί η μετάβασή του Κουντρέτ Οζερσάι στην Ιταλία και δεν ενημερώθηκε για την μετάβασή του ούτε το ‘υπουργικό συμβούλιο’ το οποίο συνεδρίαζε την Τρίτη παρά την απουσία του. Κανένας δεν γνώριζε για την μετάβασή του πέραν του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του ‘πρωθυπουργού’ Τουφάν Ερχουμάν. Ο Οζερσάι και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε πέταξαν την Δευτέρα το πρωί με τις 4.25 με τις Τουρκικές Αερογραμμές στην Ιταλία και επέστρεψε την Τρίτη.

Στις επαφές του με την ΕΝΙ ο Κουντρέτ Οζερσάι πήρε διαβεβαιώσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι “δεν θα γίνει βήμα αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στο νησί” και είπαν επίσης στον Οζερσάι ότι “θέλουν να επιλέξουν τον δρόμο του συμβιβασμού”. Επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε και ο Τ/Κ ηγέτης με την ΕΝΙ ενημερώθηκε λεπτομερώς.

Το πρακτορείο Ντογάν επικαλείται σχόλιο ‘ανώτατου αξιωματούχου’ ο οποίος παραμένει ανώνυμος και αναφέρει ότι “δεν πρέπει να αξιολογηθεί η επαφή με την ΕΝΙ μόνο σαν μα επαφή με μια εταιρεία”, προσθέτοντας ότι “από δω και πέρα και οι άλλες εταιρείες και οι διεθνείς πρωταγωνιστές θα είναι αναγκασμένες να πάρουν την συγκατάθεση της ‘τδβκ’ και της Τ/κ πλευράς”. “Η στάση της Τουρκίας εδώ άνοιξε αυτό τον δρόμο γι αυτή τη διαδικασία. Εάν οι Ε/Κ επιλέξουν τον δρόμο του συμβιβασμού θα σταματήσει και η άσκηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η ΕΝΙ και οι άλλες εταιρείες ξέρουν πλέον ότι το φυσικό αέριο είναι κοινός πλούτος των Ε/Κ και των Τ/Κ. Χωρίς την συγκατάθεση των Τ/Κ δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις, στο μέλλον θα αναγκαστούν να πληρώσουν σοβαρές αποζημιώσεις”, ανέφερε.

Μετά τη διάψευση απόπλευράς ΕΝΙ   σε νεότερη είδηση του ο ανταποκριτής του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ντογάν διόρθωσε  αναφέροντας  πως είναι με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ Lapo Pistelli και όχι με τον Πρόεδρο της Claudio Descalzi που  συναντήθηκε στη Ρώμη ο ‘υπεξ’ Κουντρέτ Οζερσάι .