Το Συμβούλιο Αρχηγών στηρίζει τον Πρόεδρο και καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις

Ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.imagew-6.aspx

Σε σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό, η πολιτική ηγεσία των κομμάτων ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως το Συμβούλιο Αρχηγών ενημερώθηκε τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και για τις ενέργειες και προθέσεις της Κυβέρνησης για διαχείριση της κατάστασης.

Οι Αρχηγοί, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, εξέφρασαν τις απόψεις τους και «τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα τόσο για τη διαμορφωθείσα κατάσταση όσο και για τις ενέργειες, στις οποίες θεωρούν ότι θα πρέπει να προβεί η Κυβέρνηση».

Τόνισε ακόμη πως «ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών».

Τέλος, δήλωσε πως «τα κόμματα διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί  η κατάσταση».

 

Στην κοινή δήλωση του Συμβουλίου παρέπεμψαν Α. Νεοφύτου και Μ. Σιζόπουλος

Χωρίς να προβούν επί της ουσίας σε δηλώσεις αλλά παραπέμποντας στην κοινή ανακοίνωση που διάβασε λίγο αργότερα στα ΜΜΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναχώρησαν από το Προεδρικό μετά από την σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αναχωρώντας πρώτος, ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ερωτηθείς από δημοσιογράφους ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί κοινή ανακοίνωση την οποία θα δώσει στη δημοσιότητα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του και απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αρραγές το μέτωπο των πολιτικών αρχηγών με την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι «είναι αρραγές».  Σε ερώτηση αν εκφράζεται μια ενότητα απάντησε: «ακριβώς».

Σε ερώτηση αν στηρίζουν όλοι τον σχεδιασμό που έχει γίνει είπε ότι «δεν είναι της ώρας να τα πούμε αυτά έχουμε αποφασίσει ότι η ανακοίνωση θα είναι κοινή και θα την κάνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος».

Περδίκης

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει με καλά μελετημένες κινήσεις στην καταγγελία των τουρκικών προκλήσεων με κινήσεις που θα έχουν σίγουρο πολιτικό κέρδος, ιδιαίτερα προς την πλευρά της ΕΕ, και να εξασφαλίσει με βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί το γεωτρητικό πλάνο των εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, μετά και το πέρας της σύσκεψης αρχηγών στο Προεδρικό, ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση των πολύπλευρων συμμαχιών που έχει πετύχει η ΚΔ τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτήρισε επίσης αναμενόμενη της αποχώρηση του πλοίου της εταιρείας ΕΝΙ μετά την ανανέωση της τουρκικής ΝAVTEX.

Εξέφρασε, τέλος, ικανοποίηση που υπάρχει ομοθυμία και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και στηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και το δικαίωμά της να αξιοποιήσει τους πόρους της κυπριακής ΑΟΖ.