Δικαστήριο απάλλαξε τον Μουμπάρακ από την κατηγορία για συνέργεια σε φόνους

“Δεν έκανα τίποτε κακό”, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή τηλεόραση λίγο μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες της συνέργειας σε φόνους διαδηλωτών το 2011.Egyptian court dismisses case against Mubarak in protester deaths

Δικαστήριο του Καΐρου απέρριψε την κατηγορία της συνέργειας σε φόνους που είχε απαγγελθεί σε βάρος του Μουμπάρακ για τον ρόλο του στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης το 2011, η οποία οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος. Επίσης το δικαστήριο απάλλαξε τον Μουμπάρακ από κατηγορίες για διαφθορά σε ξεχωριστή υπόθεση.
Ωστόσο ο 86χρονος πρώην πρόεδρος ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη χώρα επί τριάντα χρόνια, θα παραμείνει υπό κράτηση σε στρατιωτικό νοσοκομείο καθώς εκτίει τριετή ποινή φυλάκισης για άλλη υπόθεση διαφθοράς.
Αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την ετυμηγορία, ο Μουμπάρακ εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του δωματίου του, καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και φορώντας γυαλιά ηλίου προκειμένου να χαιρετίσει υποστηρικτές του που πήγαν εκεί για να του εκφράσουν την συμπαράστασή τους.

Το διάχυτο -πριν από τέσσερα χρόνια- μίσος για το καθεστώς Μουμπάρακ έχει σε μεγάλο βαθμό αμβλυνθεί στην κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης από τότε που ο πρώην αρχηγός του στρατού και νυν αρχηγός του κράτους Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι απέπεμψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013.