Τουρισμός:Νέο ρεκόρ αφίξεων το 2018

Την εκτίμηση πως και το 2018 θα κλείσει με θετικό πρόσημο όσον αφορά το ρεύμα τουριστικών αφίξεων έπειτα από τα δύο συνεχόμενα ρεκόρ το 2016 και το 2017 εξέφρασαν τόσο ο Υπουργός Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Χάρης Λοϊζίδης από το βήμα του ετησίου ξενοδοχειακού συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ.imagew-3.aspx

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως έπειτα από το ρεκόρ των 3,6 εκατομμυρίων τουριστών το 2017 με ετήσια αύξηση 15% και έσοδα €2,6 δισεκατομμυρίων μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ξεπερνώντας ήδη τα έσοδα όλου του 2016, οι ενδείξεις για το 2018 παραπέμπουν «σε άλλη μια καλή χρονιά για τον τουρισμό της Κύπρου».

«Τούτο άλλωστε διαφαίνεται τόσο από την αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων προς την Κύπρο και τις συμφωνίες που πετύχαμε με ξένους διοργανωτές ταξιδίων όσο και από τις πληροφορίες που έχουμε για τους αριθμούς των κρατήσεων», είπε.

Ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε πως η Κύπρος σήμερα είναι πολύ περισσότερα από ήλιος και θάλασσα και στόχος των ενεργειών μας είναι ακριβώς να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, να το εκσυγχρονίσουμε και να καταστήσουμε την ανάπτυξή του βιώσιμη και αειφόρο.

Είπε πως τα επόμενα βήματα για τον τουρισμό θα πρέπει να μας φέρουν στο σημείο να μην μιλάμε για τον τουρισμό ως ατμομηχανή της οικονομίας, αλλά ως ένα πανίσχυρο ηλεκτρονικό κινητήρα τελευταίας γενιάς, σε μια προσπάθεια να καταδείξει πως ο τουρισμός θα πρέπει να συμβαδίζει με τις σύγχρονες τάσεις.

Αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης, όπως την προώθηση του καζίνο, τις μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ, την πολιτική ανοικτών αιθέρων, τα πολεοδομικά κίνητρα σε ξενοδόχους που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 10.000 κλινών από το 2013, οι οποίες βάσει υπολογισμών του ΚΟΤ ενδέχεται να επιφέρουν έσοδα €150 – €200 εκατ ετησίως.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε τέλος στην μακρόχρονη εθνική στρατηγική για τον τουρισμό με χρονικό ορίζοντα το 2030, η εφαρμογή της οποίας θα ξεκινήσει σύντομα.

Είπε ότι θα κατατεθεί αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, ενώ προωθείται σταδιακά το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα θέματα τουρισμού, που αφορά σε 16 νομοθεσίες και κανονισμούς.

Λοϊζίδης: Στοίχημα η ποιότητα

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρθηκε στο νέο ρεκόρ που επιτεύχθηκε το 2017, λέγοντας πως σε άλλες εποχές όταν κυρίαρχο μοντέλο, όχι μόνο στην Κύπρο, ήταν ο μαζικός τουρισμός, ενδεχομένως και να κλείναμε εδώ αυτή τη συζήτηση εφόσον θα θεωρούσαμε ότι οι αριθμητικοί μας στόχοι επιτεύχθηκαν ή επιτυγχάνονται.

Είπε ωστόσο πως ο στόχος πρέπει να είναι η συνολική εμπειρία όπως είναι και ο τίτλος του συνεδρίου.

«Το στοίχημα λοιπόν είναι η ποιότητα και εκεί πρέπει να επενδύσουμε. Υψηλού επιπέδου ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών συμβάλλει στη δημιουργία αφοσιωμένων πελατών», τόνισε.

Ο κ. Λοϊζίδης είπε πως ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού προϊόντος δεν σταματά ποτέ «γιατί οι επιδόσεις ιδιαίτερα της τελευταίες διετίας μας καλούν να διαχειριστούμε συνετά και αποτελεσματικά τις αυξανόμενες απαιτήσεις της τουριστικής ζήτησης για το 2018, η οποία επίσης αναμένεται να κινηθεί με θετικό πρόσημο».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ επεσήμανε πως οι νέες προκλήσεις επιβάλλουν βέλτιστη ανταπόκριση των αρμοδίων φορέων σε μια σειρά από θέματα, αλλά αναφέρθηκε σε τρεις προκλήσεις.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη σύσταση του Υφυπουργείου Τουρισμού, που αποτελεί πλέον επείγον ζήτημα προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση της νέας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, την έλλειψη καταρτισμένου έμψυχου δυναμικού και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία, προκειμένου να καταστεί πιο στοχευμένο το τουριστικό προϊόν.

Στόχος τα 5 εκατομμύρια αφίξεις

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ελεγκτικού οίκου PwC, Ευγένιος Ευγενίου αναφέρθηκε στις προοπτικές του τουρισμού, λέγοντας πως η έκθεση του παγκοσμίου συμβουλίου ταξιδιών για την Κύπρο εκτιμά ότι σε δέκα χρόνια πάνω από το 25% του θα προέρχεται από τον τουρισμό και ότι στα επόμενα δέκα χρόνια ο τουρισμός θα στηρίζει 108.000 θέσεις εργασίας.

Τόνισε ωστόσο πως όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν, λέγοντας ότι υπάρχουν σοβαρά περιθώρια βελτίωσης και αναβάθμισης κυρίως σε σχέση με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ανάδειξε ως προκλήσεις την εποχικότητα, το Brexit, την εξάρτηση από δύο αγορές, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή που ενήργησαν βοηθητικά.

«Επιβάλλεται να συνεχίσουμε με βήματα μπροστά, να διορθώσουμε τις αδυναμίες και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, με στόχο τη δημιουργία μιας αγοράς που να βρίσκεται πάνω από τα 5 εκατ. αφίξεις το χρόνο, κάτι που περνά μέσα από τη δημιουργία ενός ισχυρού Υφυπουργείου Τουρισμού.