ΕΝΙ :Εξι με οκτώ τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου διαθέτει το «Καλυψώ»

 

Εξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή ακόμη και περισσότερα, εκτιμάται ότι διαθέτει το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στον στόχο ‘Καλυψώ’ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΝΙ Claudio Descalzi.imagew-7.aspx

Ερωτηθείς στο πλαίσιο συνεδρίου στο Κάιρο, εάν το κοίτασμα πιστεύεται ότι διαθέτει 6 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ο Descalzi δήλωσε: “Θα μπορούσε να είναι και περισσότερα ή σε αυτό το εύρος’ για να προσθέσει ότι  ‘σίγουρα δεν μπορεί να είναι λιγότερα’.

Είπε ότι είναι μια καλή ανακάλυψη που έχει προοπτική να προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις.

Πρόσθεσε ότι προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα θα πρέπει να γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση και ότι η ENI θα αποφασίσει μαζί με την TOTAL.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, είπε ότι η παραγωγή θα φθάσει τα 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι τα μέσα του 2019.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να φθάσει η παραγωγή μεταξύ 1,8 με 2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2018 και στη συνέχεια να αυξηθεί μέχρι τα 2,9 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι τα μέσα του 2019.

Εκτιμάται ότι το κοίτασμα Ζορ, που ανακαλύφθηκε το 2015 από την ΕΝΙ περιέχει 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου είπε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο σήμερα είναι 5.5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα.

Η Αίγυπτος επιδιώκει να επιταχύνει την παραγωγή της με στόχο να σταματήσει τις εισαγωγές μέχρι το 2019 και να επιτύχει αυτάρκεια.

Την είδηση αναμεταδίδει από το Ροιτερς η αιγυπτιακή ιστοσελίδα ahramonline.