Ελλάδα: 10 πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis

 Στη Βουλή με εντολή Τσίπρα η δικογραφία 

 

Στη Βουλή αναμένεται να φτάσει σήμερα το μεσημέρι, μετά από εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, στην οποία εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης της περιόδου 2006-2015.imagew-9.aspx

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ενημέρωσε ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ήδη διαβιβάσει τη δικογραφία.

«Το σκάνδαλο Novartis από ηθικής και οικονομικής πλευράς θα συγκλονίσει την Ελλάδα και είναι μεγαλύτερο από το σκάνδαλο της Siemens. Το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι’ αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Κοντονής.

Αντίστοιχα ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκανε λόγιο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους, ενώ ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μέτωπο κατά της διαφθοράς στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία εμπλέκονται τα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου καθώς και τον Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο,  Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εναντίον του συνιστούν συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου του. «Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη», καταλήγει.
Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται με την Novartis ενώ ο Παναγιώτης Πικραμμένος σημείωσε ότι ούτε αυτός ούτε και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της περιόδου Μαΐου – Ιουνίου 2012 είχε οποιαδήποτε σχέση με την φαρμακοβιομηχανία.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015. […] Την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα…Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά της η εταιρία Novartis με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι έχει λάβει γνώση της υπόθεσης και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.