Επιχειρούν κουκούλωμα της … φαρσοτραγωδίας με το συμβόλαιο της Χρ.Γιωρκάτζη

ÐÑÏÅÄÑÏÓ  ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ÔÅËÅÔÇ ÅÐÉÄÏÓÇÓ ÐÑÁÎÅÙÍ ÄÉÏÑÉÓÌÏÕ - ×ÑÕÓÔÁËËÁ ÃÉÙÑÊÁÔÆÇΤα κόμματα  επιμένουν σε πλήρη ερευνα

Η κυβερνήση μετά το μπάχαλο , και τις αυστηρές αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη περι μηδενικής ανοχής  για τις αλλαγές  στο συμβόλαιο της δικοικητού κας Χρ.Γιωρκάτζη  στέλλει σαφώς το μήνυμα πως γι’ αυτήν το θέμα έκλεισε καθότι (άκρως αντινομικά και παράνομα) υπεγράφη νέο συμβόλαιο χωρίς το επίμαχο σημείο περι ασυμβίβαστου. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών σήμερα όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  δήλωσαν πως το θέμα έληξε και….« τέλος καλό όλα καλά».

Οπως ανέφεραν στην συνεδρία  της Επιτροπής Θεσμών να βρίσκεται και ο Μακάριος Δρουσιώτης , οπως και η κα Γιωρκάτζη και τότε το θέμα θα θεωρηθεί λήξαν .

Ωστόσο όλα  τα κόμματα πλην του κυβερνώντος ΔΗΣΥ εξαπέλυσαν σήμερα  έντονη κριτική για τους χειρισμούς του Προεδρικού και  δηλώνουν κατηγορηματικά  πως το θέμα δεν έληξε για το Βουλή και την ερχόμενη Τρίτη  θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών.

 ΑΚΕΛ:Δεν έκλεισε το θέμα 

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων πως « Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατακεραύνωνε την κα Γιωρκάτζη προειδοποιώντας ότι δεν θα επιδείκνυε καμία ανοχή προχώρησε σε ανανέωση του συμβολαίου της, ρυθμίζοντας με ημιτελή τρόπο το επίμαχο σημείο που αφορά στη σύγκρουση συμφερόντων.Ημιτελή, διότι ρύθμισε το ασυμβίβαστο της Διοικητού πλην όμως απέφυγε επιμελώς να ρυθμίσει τη σύγκρουση συμφερόντων για δραστηριότητες συγγενικών προσώπων, όπως ρητά περιλάμβαναν οι όροι απασχόλησης των δυο τελευταίων προκατόχων της κας Γιωρκάτζη…»

Επειδή, προσθέτει το ΑΚΕΛ «  έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, η προσπάθεια κλεισίματος του ζητήματος της κα Γιωρκάτζη από το Προεδρικό δεν συνεπάγεται κλείσιμο του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

ΔΗΚΟ: Προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών το Προεδρικό

Το ΔΗΚΟ καταγγέλλει  ότι «η άτσαλη προσπάθεια του Προεδρικού και του Προέδρου της Δημοκρατίας να κουκουλώσουν το φιάσκο με το συμβόλαιο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών.

»Όπως τονίζεται σήμερα στον Τύπο, ούτε και στο νέο συμβόλαιο, της κ. Γιωρκάτζη συμπεριλήφθηκε πρόνοια περί ασυμβίβαστου για τους πρώτου βαθμούς συγγενείς. Έτσι, ο σύζυγος και η κόρη της κ. Γιωρκάτζη μπορούν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον κ. Βγενόπουλο ή και οποιονδήποτε άλλον ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία.Η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται!

Τί άλλαξε, δηλαδή, από την μέρα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγελλε την κ. Γιωρκάζη, μέχρι και χθες που υπέγραψε το νέο συμβόλαιο της; Έπαψε να υφίσταται ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων; Γιατί έγινε όλη αυτή η συζήτηση;Πέραν τούτου, όμως, η εξέλιξη των πραγμάτων, έχει καταφέρει σοβαρό πλήγμα τόσο στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και στο θεσμό του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι σύμβουλοι του στο Προεδρικό, έχουν ελάχιστη υποχρέωση να λογοδοτήσουν στο λαό, να παραδεχθούν το ασύγγνωστο λάθος τους και να αποκαταστήσουν τους θεσμούς, που τόσο αβασάνιστα έχουν ευτελίσει» καταλήγει το ΔΗΚΟ

ΕΔΕΚ:Πλήρςη έρευνα

Η ΕΔΕΚ  επαναλαμβάνει  την αξίωση για πλήρη  έρευνα για την υπόθεση Γιωρκάτζη, επισημαίνοντας πως «η υπογραφή νέου συμβολαίου από την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας δεν αναιρεί τις βαρύτατες ευθύνες των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τον ανεύθυνο και πρόχειρο τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα.»  Είναι εμπαιγμός στους θεσμούς και στους πολίτες το κουκούλωμα που επιχειρείται με την υπογραφή νέου συμβολαίου αναφέρει η ΕΔΕΚ  και προσθέτει:« Για την ΕΔΕΚ είναι αυτονόητο ότι το θέμα που προέκυψε δεν κλείνει με την υπογραφή του συμβολαίου. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης έρευνα και οι ανάλογες κυρώσεις για το μπάχαλο που επί μήνες παρακολουθούν οι πολίτες.»

ΕΥΡΩΚΟ:Η σύγκρουση συμφερόντων υφίσταται

Το ΕΥΡΩΚΟ  σημείωνει  πως « το θέμα για τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας παραμένει ανοικτό και η εξέταση του θα φτάσει μέχρι τέλους ενώπιων της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Από την αρχή, ροστ’ιθεται , υπήρχε θέμα σύγκρουσης συμφερόντων στην υπόθεση της κυρίας Γιωρκάτζιη το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται ανεξάρτητα από τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο συμβόλαιο της.

Στη συγκυρία που διερχόμαστε επιβάλλεται να καθιερωθούν συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου για όλους τους θεσμούς, για όλους τους κρατικούς αξιωματούχους, για εξάλειψη της διαπλοκής, πάταξη της διαφθοράς, για λογοδοσία και εμπέδωση της χρηστής διοίκησης » αναφέρει το ΕΥΡΩΚΟ.