Στα 3,5 εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γαλλία

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε η ανεργία στην Γαλλία με τους πολίτες που ζητούν εργασία να ανέρχονται σε 3.460.900, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Εργασίας στο Παρίσι.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 28.400 πρόσωπα (+0,8%) ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται μια αύξηση 5,5%. Συνολικά η ανεργία στη Γαλλία συνεχίζει να πλήττει πάνω από το 10% του ενεργού πληθυσμού, κάτι το οποίο σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη αποτυχία της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να σταματήσει την απώλεια θέσεων εργασίας. Ο Ολάντ υποσχόταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πως θα ανέστρεφε την τάση αύξησης της ανεργίας ως τα τέλη του 2013.Πάντως ο υπουργός Εργασίας Φρανσουά Ρεμπσαμέν σημείωσε ότι η αύξηση της ανεργίας ήταν “πιο περιορισμένη μεταξύ των νεότερων και των γηραιότερων” απ` ό,τι στο ηλικιακό φάσμα 24-49 ετών (+0,9%), γεγονός που ο ίδιος θεωρεί ότι καταδεικνύει τις “θετικές επιπτώσεις των πολιτικών απασχόλησης” που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας.

Εξάλλου η μακροχρόνια ανεργία στη Γαλλία συνέχισε να αυξάνεται: 2,2 εκατ. πρόσωπα που ζητούν εργασία είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους για πάνω από έναν χρόνο (+0,9% μέσα σε έναν μήνα, +9,4% σε ετήσια βάση).

Τα δυόμισι χρόνια της θητείας του ο πρόεδρος Ολάντ δεν έχει δει την ανεργία να υποχωρεί παρά μόλις για τρεις μήνες. Ο ίδιος δήλωσε την 6η Νοεμβρίου, στο μέσον της θητείας του, ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην προεδρία της χώρας του το 2017 εάν δεν μειωθεί η ανεργία μέχρι τότε.

Χθες, δύο οικονομολόγοι παρουσίασαν έκθεση που καλεί να προωθηθεί μεγαλύτερη “ευελιξία” στην αγορά εργασίας στη Γαλλία.