Αποτροπιασμό εκφράζουν υποψήφιοι και κόμματα για τις επιθέσεις κατά της Αφρίκα

Το Εκλογικό Επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου με ανακοίνωση του «εκφράζει αποτροπιασμό και καταδικάζει την επίθεση εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα» στα κατεχόμενα, επίθεση την οποία προκάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τους υποστηρικτές του, να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις.cache_728x3000_Analog_medium_480393_145689_2212018

Καταδικάζουμε κάθε ακραίο και φασιστικό φαινόμενο και εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας στον εκδότη της εφημερίδας κ. Σενέρ Λεβέντ και σε όλους τους εργαζόμενους στην εφημερίδα, στηρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και διάδοσης ιδεών.

Δυστυχώς, αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Τουρκίας, αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του Ερντογάν, ο οποίος δεν διστάζει να στραφεί εναντίον ακόμη και στους ίδιους του Τουρκοκυπρίους, όταν αυτοί δεν ταυτίζονται με τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απόψεις του.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που επιβάλλεται η απαλλαγή από κάθε μορφής ανάμιξη και ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο, από την πρώτη μέρα εφαρμογής μιας ενδεχόμενης λύσης.»

Γ.Λιλλήκας

 

Ο Γιώργος Λιλλήκας και το Εκλογικό του Επιτελείο καταδικάζουν με απόλυτο τρόπο την βάρβαρη επίθεση κατά του Σενέρ Λεβέντ και της εφημερίδας Αφρίκα.  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τουρκοκύπριος συμπατριώτης μας βρίσκεται στο στόχαστρο των ακραίων εθνικιστικών κύκλων για τον αντικατοχικό του αγώνα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να προστατεύσει το Σενέρ Λεβέντ καταγγέλοντας την Τουρκία και τους εγκάθετους της στο ψευδοκράτος σε όλα τα διεθνή φόρα. Η φασιστική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν και των εδώ εγκάθετων του δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιτελείο Μαλά

Η Εκπρόσωπος Τύπου του Εκλογικού Επιτελείου Σταύρου Μαλά Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της ανέφερε:

«Η αναβάθμιση της επιθετικότητας της Τουρκίας υπογραμμίζει ένα πολύ σημαντικό γεγονός: Ότι ενόσω συνεχίζεται η παράνομη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, οι κίνδυνοι για τη χώρα μας και το λαό μας –Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους- είναι πολύ μεγάλοι.
Με την παράνομη παρουσία της στην Κύπρο η Τουρκία διατηρεί σαράντα χιλιάδες κατοχικό στρατό, συνεχίζει τον εποικισμό, το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών και αποτελεί διαρκή απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ενώπιον της αναβαθμισμένης τουρκικής επιθετικότητας, η επίτευξη λύσης γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Μόνο με τη λύση μπορούμε να απαλλαγούμε από την παρουσία της Τουρκίας, να τερματίσουμε τον εποικισμό, να αποκαταστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο και το λαό μας.
Οι πολιτικές που προτείνει ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος με τη μορφή της λεγόμενης «νέας στρατηγικής» ή οι πολιτικές πρόταξης όρων και προϋποθέσεων που προτείνει ο κ. Αναστασιάδης οδηγούν σε σύγκρουση με τη διεθνή κοινότητα, σε συνέχιση των αδιεξόδων, σε συνέχιση της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο, την οποία εκμεταλλεύεται για παγίωση της διχοτόμησης.
Ο Σταύρος Μαλάς, αν και εφόσον τον τιμήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους, θα εργαστεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αξιοποιώντας το υλικό που συσσωρεύτηκε στις διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, αυτή τη θέση θα αξιοποιήσει ο Σταύρος Μαλάς. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα καταστήσει δυνατή την αξιοποίηση της θέσης του ΓΓ του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Βρετανίας και φυσικά της Ελλάδας στο Κραν Μοντανά, για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης και για αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.»
ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τις σημερινές επιθέσεις από ακραία εθνικιστικά στοιχεία ενάντια στην εφημερίδα «Αφρίκα» στα κατεχόμενα. Ηθικός αυτουργός των επιθέσεων είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν, του οποίου οι πρόσφατες αναφορές στην Προύσα στοχοποίησαν απροκάλυπτα την εφημερίδα «Αφρίκα».
Σύμφωνα με ανακοίνωση: « Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Σενέρ Λεβέντ και στην εφημερίδα «Αφρίκα», η οποία στοχοποιείται γι’ ακόμη μια φορά επειδή τόλμησε να αναφερθεί στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, με αφορμή την τρέχουσα εισβολή της Τουρκίας στο Αρφίν της Συρίας.
Πίσω από τις διαδηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα φαίνεται να βρίσκονται κυρίως έποικοι οι οποίοι πρόσκεινται στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καθώς και διάφορα ακροδεξιά στοιχεία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τις τ/κ προοδευτικές δυνάμεις που εναντιώνονται σε αυτές τις επιθέσεις αλλά και τάσσονται κατά της εισβολής στη Συρία.
Γενικότερα αυτά τα γεγονότα αναδεικνύουν ακόμη ένα τρόπο μέσα από τον οποίο η Άγκυρα προσπαθεί να επιβληθεί περαιτέρω στην τ/κ κοινότητα και να μεταφέρει τα εσωτερικά της προβλήματα στην Κύπρο. Επαναβεβαιώνοντας, συνακόλουθα, ότι μόνο η λύση του Κυπριακού μπορεί να απαγκιστρώσει τον Κυπριακό λαό στο σύνολο του από κάθε είδους παρέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο.»