«Ωμο με ώμο απέναντι στον φασισμό», απάντησε σε όσους την γιουχάισαν η Ντογούς Ντεριά

Με τη συνοδεία «αστυνομικών» και του πατέρα της, έφυγε η «βουλευτής» του ΡΤΚ Ντογούς Ντεριά από τη «βουλή», όπου, αφού διάβασε τον όρκο της από το βήμα, φώναξε το σύνθημα «ώμο με ώμο απέναντι στον φασισμό» και έκανε με τα δάκτυλά της το σήμα της νίκης.Unknown

Η Ντεριά ανέβηκε στο βήμα ενώ την γιουχάιζαν από κάτω και την αποδοκίμαζαν «βουλευτές» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Αναγέννησης αλλά και άτομα που βρισκόταν στην αίθουσα της ολομέλειας για την ορκωμοσία.

Η Ντεριά αναγκάστηκε να διακόψει την ανάγνωση του όρκου και ο «πρόεδρος» της «βουλής», που ήταν ο γηραιότερος «βουλευτής», ο Χουσείν Αγκολεμλί του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, να ζητήσει από τους «αστυνομικούς» της «βουλής» να απομακρύνουν τα άτομα από το κοινό που φώναζαν συνθήματα εναντίον της Ντεριά.

Η «βουλευτής» του ΡΤΚ αφού ανέγνωσε τον όρκο της φώναξε το σύνθημα «Ώμος με ώμο απέναντι στο φασισμό», έκανε το σύνθημα της νίκης και κατέβηκε από το βήμα. Την ώρα που αποχωρούσε, ο «βουλευτής» του κόμματος της Αναγέννησης Μπερτάν Ζάρογλου, που ήταν στη γραμματεία της «βουλής» ως ο νεαρότερος στην ηλικία μαζί με έναν «βουλευτή» του ΚΕΕ, της πέταξε στο πρόσωπο χαρτιά που κρατούσε στα χέρια του, με αποτέλεσμα και πάλι να διακοπεί η διαδικασία.

Τουρκοκυπριακές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι «βουλευτές» του ΡΤΚ και του κόμματος Αναγέννησης αποχώρησαν από την αίθουσα την ώρα της ανάγνωσης του όρκου της Ντεριά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χθεσινό της σχόλιο. Η Ντεριά είχα γράψει χθες στον λογαριασμό της στο Facebook «Οι εξουσίες που τρέφονται με αίμα, αποτυγχάνουν να φέρουν την ειρήνη, Όχι στον πόλεμο!». Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ δέχθηκε και προσωπικές επιθέσεις και απειλές.

Σύμφωνα με κάποια ηλεκτρονικά τ/κ μέσα ενημέρωσης, η Ντεριά είχε ζητήσει από χθες «αστυνομική» προστασία, η οποία δεν της παρασχέθηκε. Σήμερα όμως έφυγε από τη «βουλή» με την συνοδεία «αστυνομικών».

Ο Μπερτάν Ζάρογλου είχε καταδικασθεί για τις απειλές εναντίον της Ντογούς Ντεριά το 2013 όταν τότε ο νυν «βουλευτής» του κόμματος της Αναγέννησης ενοχλήθηκε για τον όρκο που είχε διαβάσει στην ορκωμοσία της η «βουλευτής» του ΡΤΚ.

Να υπενθυμίσουμε πωςτο Δεκέβρη του 2014  η  Ντογούς Ντεριά, στέλεχος του Τουρκικού Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος, έγινε ξανά  στόχος αρρωστημένων εθνικιστών και μισογύνηδων στα κατεχόμενα και στην Τουρκία, επειδή κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην ξεχνούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος Ελληνοκυπρίων και τους βιασμούς γυναικών από τον τουρκικό στρατό το 1974.

Έγραψε γι’ αυτήν τότε ο  εκδότης της «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ: «Όσοι προσπαθούν να μας αποδείξουν ότι είναι πατριώτες, λέγοντας ότι δεν βίασε Ελληνοκύπριες γυναίκες και κορίτσια ο τουρκικός στρατός, ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από εν δυνάμει δολοφόνοι. Αποκαλύπτουν με αυτή τους τη στάση ότι, σε παρόμοιες περιπτώσεις, θα είναι και οι ίδιοι βιαστές.

Δεν διαφέρουν καθόλου από εκείνους που διέπραξαν ομαδικά εγκλήματα πριν από σαράντα χρόνια και ακόμα συνεχίζουν να ζουν ανάμεσά μας, χωρίς να τους επιβληθεί καμιά απολύτως τιμωρία. Δεν έχουν έλεος. Έχουν μίσος. Δεν έχουν αγάπη. Έχουν έχθρα. Αν δεν τους απελάσουμε, τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Αν δεν μπορέσουμε να καθαρίσουμε το εσωτερικό μας ακόμα και από αυτή τη σαπίλα, ας μην ονειρεύεται κανείς καθαρή κοινωνία. Ας μην ονειρεύεται κανείς ότι, σε περίπτωση λύσης, θα φύγει απ’ εδώ ο πληθυσμός που μεταφέρθηκε από το εξωτερικό.

Μήπως σκεφτήκατε καθόλου, πώς τα βλέπει όλα αυτά η ελληνοκυπριακή κοινότητα, της οποίας χιλιάδες γυναίκες βιάστηκαν κατά τον πόλεμο και τι επίδραση έχει αυτή η νοοτροπία των βιαστών, στην κοινότητα αυτή; Έτσι πλήττεται τόσο η λύση, όσο και η ειρήνη σ’ αυτό τον τόπο. Το ζήτημα δεν είναι οι υβριστικές επιθέσεις κατά της Ντογούς Ντεριά.

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι αυτά που είπε η Ντογούς στο βήμα της Βουλής. Ο βιασμός. Αυτό είναι που πρέπει να συζητήσουμε ουσιαστικά. Μέχρι σήμερα δεν το συζητήσαμε, το κρύψαμε. Τώρα θα το συζητήσουμε. Θα το αντιμετωπίσουμε. Αλλά κοιτάξτε τι είδηση ήρθε την ώρα ακριβώς που έγραφα αυτές τις γραμμές.

Ένα μήνυμα προς την Ντογούς Ντεριά από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Από τον Ομέρ Φαρούκ Οζ, διευθυντή της Εθνοσυνέλευσης. Λέει το εξής στην Ντεριά: «Πολύ ανήθικο ήταν, να απολογηθείς αμέσως». Η Ντεριά, λέει, έβαλε στο στόχαστρό της την Τουρκία με τόσο αδέξιο τρόπο, ώστε να κατηγορήσει τον τουρκικό στρατό ως βιαστή. Έτσι λέει. Ε, αν δεν του πεις τώρα ένα άι σιχτίρ, τι άλλο να του πεις;»