Εντονες διαμαρτυρίες στη Βόρεια Ολλανδία απο ‘τεχνητούς σεισμούς’ εξαιτίας εξορύξεων κοιτασμάτων Φ.Α.

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της επαρχίας του Groningen στη Βόρεια Ολλανδία μετά από τη νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ imagew-2.aspxπου εκδηλώθηκε τη Δευτέρα με επίκεντρο χωριό της ευρύτερης περιοχής. Η νέα αυτή σεισμική δόνηση – η ισχυρότερη της τελευταίας πενταετίας σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ – προκάλεσε  σημαντικές υλικές ζημιές στα σπίτια της περιοχής, τα οποία δεν διαθέτουν αντισεισμικές προδιαγραφές.

Όλοι γνωρίζουν ότι αιτία των αλλεπάλληλων δονήσεων δεν είναι άλλη από τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Groningen για τις ανάγκες εξόρυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι κάτοικοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι θα βάλει ‘λουκέτο’ στις γεωτρήσεις όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά αρνείται και να αποζημιώσει τους κατοίκους οι οποίοι κάνουν λόγο για  1300 επιπλέον οικήματα που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό της Δευτέρας.

Οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων μονοπωλούν το ενδιαφέρον του ολλανδικού Τύπου και εξελίσσονται σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους της νέας κυβέρνησης Rutte. Επί σειρά ετών οι κάτοικοι αγωνίζονται να κλείσουν το εργοτάξιο και να λάβουν ταυτόχρονα αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί όλα τα χρόνια λειτουργίας του, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η ολλανδική Πολιτεία έχει αντλήσει μεγάλα οφέλη από τα κοιτάσματα τα οποία ανέρχονται σε 21,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι διάφοροι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον ο τελευταίας αυτός «ισχυρός», για τα ολλανδικά δεδομένα, σεισμός συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς στην περιοχή όπου βρισκόταν το επίκεντρο έχουν προ πολλού σταματήσει οι εργασίες. Ως εκ τούτου διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσον τυχόν διακοπή των εξορύξεων θα σήμαινε το οριστικό τέλος των σεισμικών δονήσεων.