Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Η έκθεση Γκουτέρες δείχνει πώς πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια στο Κυπριακό

 Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια στο Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι έτοιμος να συνεχίσει την προσπάθεια από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα στη βάση του πλαισίου, που έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ».imagew.aspx

Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψής του στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει επίσης να συζητηθεί και το άτυπο έγγραφο αναφορικά με τον Μηχανισμό εφαρμογής της λύσης και πρόσθεσε ότι «ο άνθρωπος που έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι έχει την συνέπεια για να τα υλοποιήσει όλα αυτά είναι ο Σταύρος Μαλάς».

Ανέφερε ότι «η πρόταση που έχει καταθέσει στον κυπριακό λαό ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στο ενδεχόμενο που θα υιοθετεί και θα εφαρμοστεί αυτή η νέα στρατηγική το μόνο που θα πετύχει θα είναι ένα παρατεταμένο αδιέξοδο που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό, ενώ ταυτόχρονα είναι προφανές ότι και ο κ. Αναστασιάδης», όπως είπε, «δεν έχει καταφέρει να πείσει τον ΓΓ του ΟΗΕ για την προσήλωσή του και τη συνέπεια του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δεν μπορούν οι τουρκικές απειλές να σταματήσουν την προσπάθεια αξιοποίησης του φυσικού πλούτου τον οποίο διαθέτουμε, την ίδια στιγμή όμως», όπως είπε, «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από τις τουρκικές απειλές», προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πάντα, ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να αξιοποιήσουμε τον φυσικό μας πλούτο ανεμπόδιστα και με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές είναι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, όχι της οποιασδήποτε λύσης», αλλά «λύσης που θα βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές».

Κληθείς να σχολιάσει τα διαδραματιζόμενα στον τομέα της υγείας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «καταφέραμε να περάσουν από τη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και το ΓεΣΥ» και ότι «σεμνυνόμαστε ως ΑΚΕΛ ότι έχουμε συμβάλει τα μέγιστα», προσθέτοντας ότι «παρόλο που είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης, σηκώσαμε το βάρος, διαδραματίσαμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τον Υπουργό Υγείας και καταφέραμε αυτά τα δύο νομοσχέδια να εγκριθούν ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής».

Αναφέροντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε και για να προχωρήσουμε πρέπει να παραχωρηθούν λεφτά», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει περικόψει τα τελευταία χρόνια €500 εκατομμύρια από τις δημόσιες δαπάνες στον τομέα της υγείας» και «είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αυτά τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια και γενικότερα στον δημόσιο τομέα της υγείας», προσθέτοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες στην Κύπρο είναι στο ένα τρίτο του μέσου όρου των δαπανών στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και αυτό δείχνει την ανάγκη να διαθέσουμε πολύ περισσότερα λεφτά στον τομέα της υγείας».

Αναφορικά με τις αλληλοκατηγορίες στον τομέα της υγείας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «και ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ σε κάποια στιγμή φλέρταραν με άλλες ιδέες μακριά από το σχέδιο, το οποίο έχει τελικά εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής και επιχείρησαν να προκαλέσουν προβλήματα», ενώ η σταθερή στάση του ΑΚΕΛ και του Υπουργού Υγείας, όπως είπε, «επέτρεψε αυτά τα ζητήματα να προχωρήσουν», προσθέτοντας ότι «αν υπάρχουν δύο τομείς στους οποίους το κράτος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία είναι ο τομέας της υγείας και ο τομέας της παιδείας και δεν έχει δοθεί η απαραίτητη σημασία από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη σε αυτούς τους δύο τομείς».

Σε σχέση με την επίσκεψη του στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημερώθηκε για τους σχεδιασμούς που γίνονται αναφορικά με το οδικό δίκτυο και διατύπωσε τις απόψεις του ΑΚΕΛ για βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν σε κάποιες περιοχές, εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί το Τμήμα «καταφέρνει να υλοποιεί ένα μεγάλο μέρος του αναπτυξιακού προϋπολογισμού σε αντίθεση με άλλα κυβερνητικά τμήματα» καθώς, όπως είπε, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο το ποσοστό υλοποίησης του κρατικού αναπτυξιακού προϋπολογισμού ήταν μόνο 36% το τμήμα έχει καταφέρει να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του σε ένα ποσοστό γύρω στο 85%.