Ελλάδα:Αναστέλλεται η παραχώρηση ασύλου στον τούρκο στρατιωτικό

Προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη, αποφάσισε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, μετά την προσφυγή την οποία κατέθεσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.imagew-2.aspx

Η διαδικασία ακρόασης διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα και το Διοικητικό Εφετείο έκανε δεκτές τις αιτιάσεις του ελληνικού δημοσίου σχετικά με τον κίνδυνο διασάλευσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

Ως εκ τούτου ο Τούρκος αξιωματικός που είχε αφεθεί ελεύθερος θα κρατηθεί εκ νέου, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης η οποία θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Η τουρκική κυβέρνηση χαιρέτισε με ικανοποίηση την απόφαση για αναστολή της εφαρμογής ασύλου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της χώρας και εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ. Ωστόσο είπε  ότι η προσδοκία τους είναι να εκδοθούν άμεσα και οι οχτώ.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης  ανέφερε ότι “η αναστολή της εφαρμογής αποτελεί μία σημαντική απόφαση, την οποία χαιρετίζουμε με ικανοποίηση. Και θέλουμε σε αυτό το σημείο για άλλη μια φορά να εκφράσουμε την προσδοκία μας για την άμεση έκδοση στην Τουρκία των 8 πραξικοπηματιών από την Ελλάδα. Ελπίζουμε όταν εκδικαστεί η υπόθεση, η απόφαση της Επιτροπής Ασύλου να ακυρωθεί, και όλοι οι πραξικοπηματίες, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου, στον οποίο υπάρχει απόφαση για παροχή ασύλου, να εκδοθούν στην Τουρκία, κάτι που θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις των δύο χωρών”.

Για τις αντιδράσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης για την επίσκεψη Τσίπρα στην Ψέριμο  την ημέρα των Θεοφανίων ο Μπερίκ Μποζντάγ είπε ότι τόσο στην Τουρκία, όσον και στην Ελλάδα κάποιοι επιζητούν να προσκομίσουν οφέλη πάνω σε ανεπίλυτα ζητήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. “Με την Ελλάδα έχουμε καλές σχέσεις, ωστόσο στο Αιγαίο αλλά και σε άλλα θέματα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ως κυβέρνηση και ως Τουρκία πιστεύουμε σε μία μόνιμη, δίκαιη, ειρηνική και περιεκτική λύση μέσω διαλόγου. Τονίζουμε τη σημασία ενός ουσιαστικού διαλόγου και συναντήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες για την επίλυση αυτών των ζητημάτων και υπό αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας”.

Ανέφερε ότι “όσον αφορά στο ζήτημα των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, κατά τη διακυβέρνησή μας δεν έχει συντελεστεί καμία αλλαγή, ούτε ad hoc ούτε de facto. Ούτε και στο μέλλον είναι κάτι τέτοιο δυνατόν να γίνει. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία αλλαγή ούτε στο Αιγαίο ούτε σε κανένα άλλο χώρο. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό και κανείς να μην σκέφτεται κάτι διαφορετικό”