Κατεχόμενα: Δύσκολος ο σχηματισμός ψευδοκυβέρνησης

Εξι κόμματα εισέρχονται στην ψευδοβουλή

 

Από έξι κόμματα θα αποτελείται η ψευδοβουλή» στα κατεχόμενα, αφού βέβαιη είναι η εισδοχή και του κόμματος της Αναγέννησης (των εποίκων). Η συμμετοχή κυμάνθηκε λίγο πάνω από το 62%.images-1

Σύμφωνα πάντως με πολιτικούς αναλυτές θα είναι δύσκολος ο σχηματισμός ψευδοκυβέρνησης καθότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας δεν έχει αυτοδυναμία και θα πρεπει να συνεργαστεί με άλλα κόμματα. Από την στιγμή που το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και  το Κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το ΚΕΕ, ο Οζγκιουργκιούν θα πρέπει να αποταθεί στα άλλα τρία κόμματα, το    Δημοκρατικό Κόμμα του Σ.Ντενκτάς ,το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας ή και με το  Κόμμα Αναγέννησης των εποίκων.Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αναλυτές δεν αποκλείεται η υπο σχηματισμό ψευδοκυβέρνηση να καταρρεύσει και να γίνουν εκ νέου εκλογές το καλοκαίρι.

Τα ποσοστά

Με καταμετρημένο το 93,6% επισήμως και όπως μεταδίδεται στην ιστοσελίδα του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Κόμμα Εθνικής Ενότητας 35,44% και 21 “έδρες”, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 21,04% και 12 “έδρες”, Κόμμα του Λαού 17,05% και 9 “έδρες”, Δημοκρατικό Κόμμα 7,87% και 3 “έδρες”, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,65% και 3 “έδρες”, Κόμμα Αναγέννησης 6,96% και 2 “έδρες”. Εκτός «βουλής» μένουν το Κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας (συνεργασία με το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος) με 2,73% και το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας με 0,13%.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες παράνομες βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα είχαν γίνει στις 28 Ιουλίου 2013 και τα αποτελέσματα ήταν: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό 38,38% και 21 έδρες, Εθνικής Ενότητας 27,33% και 14 έδρες, Δημοκρατικό κόμμα 23,16% και 12 έδρες, κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 7,41% και 3 έδρες.

Στο τέλος της θητείας της απερχόμενης «βουλής» οι “έδρες” είχαν ως εξής: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 20 “έδρες”, Κόμμα Εθνικής Ενότητας 18, Δημοκρατικό κόμμα 4, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 2, ανεξάρτητοι 6.

Συγχαρητήρια Ερντογάν Γιλντιρίμ και Ακντάγ στον Οζγκιουργκιούν

Σύμφωνα με ανακοίνωση από του ψευδοπρωθυπουργικού  γραφείου, τηλεφώνησαν στον κ. Οζγκιουργκιούν για να τον συγχαρούν για τη νίκη του ΚΕΕ  ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέμα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ.Τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετείχαν στις χθεσινές παράνομες εκλογές, είχε ο κατοχικός κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Επίσης ο Μ. Ακιντζί συνεχάρη τον πρόεδρο του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν για την πρωτιά του κόμματός του στις παράνομες εκλογές αλλά και τους προέδρους των κομμάτων που δεν εισήλθαν στη ψευδοβουλή για την συμβολή τους στην δημοκρατία με τη συμμετοχή στην ψηφοφορία.

Αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Ακιντζί θα έχει συνάντηση με τη σειρά με όλους τους προέδρους των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους.

Εξάλλου, με ανάρτηση στον λογαριασμό του κόμματος στο Facebook το Κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε ότι συνήλθε η κομματική βουλή, το ανώτατο κομματικό όργανο, και αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το ΚΕΕ και ως εκ τούτου δεν θα συναντηθούν με το κόμμα αυτό για να συζητήσουν γι’ αυτό το θέμα.

Απόψε θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των 50 ψευδοβουλευτών

Τις επόμενες ώρες μέχρι απόψε, θα γίνουν γνωστά και τα αποτελέσματα που αφορούν το ποιοι εκλέγονται και σε ποιες «επαρχίες», δήλωσε η «πρόεδρος» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Σιεφίκ.

Σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των τελικών ανεπίσημων αποτελεσμάτων των χθεσινών “βουλευτικών εκλογών” στα κατεχόμενα, η κ. Σιεφίκ διευκρίνισε ότι αυτά αφορούν την καταμέτρηση των ψήφων με σφραγίδα και οριζόντια ενώ τώρα είναι σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων προτίμησης στους υποψηφίους.

Σημείωσε δε ότι λόγω των πολλών μεικτών ψήφων (οριζόντια ψηφοφορία) άργησε η καταμέτρηση, επαναλαμβάνοντας ότι τα αποτελέσματα που έδιδαν χθες βράδυ τα τ/κ κανάλια αφορούσαν μόνο την καταμέτρηση των σφραγίδων, της προτίμησης δηλαδή μόνο σε κόμμα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο υπολογισμού όλων των ψήφων και τις δυσκολίες που συνάντησαν.