Εκρηξη με 23 νεκρούς στη Συρία


Μια έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή στην Ιντλίμπ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Συρίας, κοντά στο αρχηγείο μιας οργάνωσης τζιχαντιστών, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά άμαχοι, και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.imagew-1.aspx

Δεν έγινε σαφής η φύση αυτής της επίθεσης. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, υπάρχουν αλληλοαντικρουόμενες πληροφορίες που κάνουν λόγο είτε για επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, είτε για μια επιδρομή τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Εξάλλου ο στρατός της Συρίας έσπασε την πολιορκία μιας βάσης του στρατού που είχαν περικυκλώσει τζιχαντιστές και αντάρτες σε ένα προάστιο ανατολικά της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια και ανέφερε μια ΜΚΟ.

Την περασμένη Κυριακή αντάρτες κατέλαβαν τμήμα της βάσης της Διοίκησης Τεθωρακισμένων στην πόλη Χαράστα, στην Ανατολική Γούτα.

Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του συριακού στρατού, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξαπέλυσαν έφοδο για να σπάσουν την πολιορκία και να απελευθερώσουν περίπου 200 Σύριους στρατιωτικούς που είχαν παγιδευτεί σε ένα τμήμα της βάσης.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα κατάφεραν να διαπεράσουν τις γραμμές των ανταρτών και να μπουν στη βάση.

Οι αντάρτες είχαν κάνει έφοδο στη βάση τον Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν την πίεση σε άλλες περιοχές στην Ανατολική Γούτα, η οποία πολιορκείται από τις δυνάμεις του συριακού στρατού από το 2013.