Νέος νόμος για χαμηλοσυνταξιούχους

 

 Η Ολομέλεια της Βουλής με 47 υπέρ και  2 εναντίον (ΕΛΑΜ), έκανε αποδεχτή την αναπομπή του νόμου για παράταση στο δικαίωμα των χαμηλοσυνταξιούχων να αιτούνται συμπλήρωμα στη σύνταξη μέσω του ΕΕΕ, ψηφίζοντας ταυτόχρονα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, αφού ενέκρινε τροπολογία με την οποία δίνει παράταση στην υποβολή αίτηση μέχρι το τέλος του 2019.

Το νομοσχέδιο έδινε το δικαίωμα στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν υπέβαλαν αίτηση για συμπλήρωμα στη σύνταξη από το ΕΕΕ εντός της προθεσμίας μέχρι το τέλος του 2018. Το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών κατέθεσαν προφορική τροπολογία για άρση του όποιου χρονικού περιορισμού, η οποία απορρίφθηκε και το ΔΗΚΟ κατέθεσε προφορική τροπολογία για επέκταση του προβλεπόμενου από το νομοσχέδιο χρόνου μέχρι το 2019.

Η Τροπολογία ΑΚΕΛ – Οικολόγων απορρίφθηκε με 20 ψήφους υπέρ και 30 εναντίον, ενώ η τροπολογία του ΔΗΚΟ ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής εξέφρασε ικανοποίηση επειδή όπως είπε ένα δίκαιο αίτημα των χαμηλοσυνταξιούχων επιτέλους ικανοποιείται. Αφού διευκρίνισε ότι για το ΑΚΕΛ δεν έχει σημασία από που προέρχεται η νομοθετική ρύθμιση, παρατήρησε ότι δημιουργούνται ερωτηματικά με τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκαν το θέμα.

Υπενθύμισε πως η προσπάθεια του ΑΚΕΛ για να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα άρχισε προ τριετίας και κατάληξε με την ομόφωνη ψήφιση της πρότασης νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου.

Ο κ. Φακοντής πρόσθεσε πως το Υπουργείο Εργασίας και ο Γενικός Διευθυντής του ήταν κάθετα αντίθετοι με την πρόταση νόμου και θα ανέμενε κάποιος ότι από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε να υιοθετήσει την πρόθεση της Επιτροπής Εργασίας αίροντας τις αντισυνταγματικότητες με αναπομπή, επέλεξε την οδό της κατάθεσης νομοσχεδίου και όχι την τροποποίηση του νόμου που ψηφίστηκε.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτοντας το νομοσχέδιο, είχε στόχο να καρπωθεί το όφελος, εν μέσω της κορύφωσης της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο κ. Φακοντής ανακοίνωσε περαιτέρω την κατάθεση προφορικής τροπολογίας επί του νομοσχεδίου για άρση του όποιου χρονικού περιορισμού στην υποβολή αίτηση από δικαιούχο χαμηλοσυνταξιούχο.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως τέθηκε από τον ίδιο ενώπιον της Υπουργού, όπως εξετάζονται οι περιπτώσεις αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων από όποιους θα υποβάλουν αίτηση, και εφόσον κρίνεται ότι η αποξένωση ήταν λογική και αναγκαία να μην τους αφαιρείται το δικαίωμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μουσιούττας, είπε ότι το ΔΗΚΟ συμφωνεί με την αναπομπή και  ζητά τροπολογία αντί για Δεκέμβρη του 2018 να λήγει η προθεσμία, αυτή να λήγει Δεκέμβρη του 2019. Να μην λέμε ότι οι 11.000 δεν μπόρεσαν, κάποιοι δεν μπόρεσαν και κάποιοι δεν ήθελαν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού διευκρίνισε ότι είναι άλλο το ΕΕΕ και άλλο το επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους και αφού παρατήρησε ότι  κάποιοι χαμηλοσυνταξιούχοι  δεν υπέβαλαν σωστά τα περιουσιακά τους στοιχεία εντός της προθεσμίας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα μπορείς εσαεί να βρίσκεις τα περιουσιακά στοιχεία που είχε κάποιος το 2014. Είπε ακόμα ότι ο  ΔΗΣΥ αποδέχεται την τροπολογία του ΔΗΚΟ.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, αφού ανέφερε ότι  συμφωνεί με τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, εξέφρασε επιφύλαξη να μείνει επ΄ αόριστο το χρονικό περιθώριο διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση από την πλευράς της Βουλής δυνατόν να οδηγήσει σε νέα αναπομπή, για αυτό και η ΕΔΕΚ υιοθετεί την τροπολογία του ΔΗΚΟ για δύο χρόνια.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας αφού είπε ότι το ΕΕΕ ήταν καινοτομία που δυνατόν να προσεγγίστηκε με επιφυλάξεις από τους χαμηλοσυνταξιούχους, δεν θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα να τους αποστερούνται δικαιώματα. Πρόσθεσε ότι η Αλληλεγγύη υιοθετεί την παράταση των 2 ετών,  καθώς όπως είπε, απομακρυνόμενοι από το σημείο αναφοράς θα να είναι δύσκολη η τεκμηρίωση της κατοχής περιουσιακών στοιχείων.