Τουρκικές σεισμογραφικές έρευνες έξω από την Κυπριακή ΑΟΖ

Περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου για σεισμογραφικές έρευνες δέσμευσε η Τουρκία με παράνομη Navtex. Η περιοχή που δεσμεύτηκε για τις έρευνες του Barbaros, το οποίο θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON, βρίσκεται μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου και περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.aoz

Οι σεισμογραφικές έρευνες θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Μαρτίου 2018.

Την είδηση δημοσίευσε η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα «Χαπέρ Κίπρις».

Εκτιμάται ότι η τουρκική ενέργεια αποτελεί απάντηση στην έλευση του γεωτρύπανου Saipem, του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νίκος Αναστασιάδης: «Έκνομες ενέργειες»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, σχολίασε ότι η Κύπρος «θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

«Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας» είπε.

Η παράνομη τουρκοκυπριακή κυβέρνηση είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε αντίθεση με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα βήματα «της ελληνοκυπριακής πλευράς, παραγνωρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά», τονίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «έχει ίσα και νόμιμα δικαιώματα στο φυσικό αέριο, που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι μέχρι την επίτευξη της τελικής λύσης στο Κυπριακό «οι έρευνες θα έπρεπε να διακοπούν. Διαφορετικά, οι έρευνες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο πλευρών».