Βρετανία: Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντέιμιαν Γκριν


 

Την παραίτησή του από την Κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, στη Βρετανία, υπέβαλε ο ντε φάκτο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντέιμιαν Γκριν, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες περί αποθήκευσης πορνογραφικού υλικού στον υπολογιστή του στο κοινοβουλευτικό του γραφείο.imagew-6.aspx

Η παραίτησή του υποβλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Πρωθυπουργού, καθώς σχετική έρευνα έκρινε ότι ο κ. Γκριν παραβίασε τον υπουργικό κώδικα διαγωγής. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι οι δηλώσεις που έκανε στις 4 και 11 Νοεμβρίου, δηλώνοντας άγνοια για την εύρεση από την αστυνομία πορνογραφικού υλικού στον υπολογιστή του, ήταν «ανακριβείς και παραπλανητικές».

Όπως έχει προκύψει, παρά τη δήλωση άγνοιας, ο κ. Γκριν είχε λάβει σχετική ενημέρωση από την αστυνομία.

Η έρευνα στον υπολογιστή του γραφείου του Ντέιμιαν Γκριν είχε γίνει το 2008, στο πλαίσιο έρευνας για διαρροές πληροφοριών από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η υπόθεση επανήλθε στη δημοσιότητα έπειτα από άρθρο της δημοσιογράφου Κέιτ Μάλτμπι, στους Times, που κατηγορούσε τον κ. Γκριν για σεξουαλική παρενόχληση στο παρελθόν.

Ο κ. Γκριν, στενός πολιτικός σύμμαχος και παλαιός προσωπικός φίλος της Πρωθυπουργού, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά την κατηγορία περί σεξουαλικής παρενόχλησης. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός των καταγγελιών είχε δημιουργήσει βαρύ κλίμα σε βάρος του.

Στην επιστολή με την οποία αποδέχεται την παραίτηση του πιο υψηλόβαθμου ανδρός στην Κυβέρνησή της, η κ. Μέι εκφράζει τη βαθιά της λύπη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συμπεριφορά του κ. Γκριν βρέθηκε να υπολείπεται του επιπέδου που απαιτείται από τους Υπουργούς.

Πρόκειται για την τρίτη παραίτηση υψηλόβαθμου Υπουργού, σε διάστημα λίγων μηνών, ύστερα από αυτές του Υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον και της Υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Πρίτι Πατέλ.