Ολοι οι άνθρωποι του Ερντογάν

 

 

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Στην έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού ισλαμικής Διάσκεψης η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως υπό κατοχήν πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ «να ανακαλέσουν το συντομότερο το παράνομο αυτό βήμα».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το Ισραήλ «είναι κατοχικό κράτος και ταυτόχρονα κράτος τρομοκρατίας», λέγοντας ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι σαν να έδωσε βραβείο σε όλες αυτές τις τρομοκρατικές πράξεις που έκανε το Ισραήλ». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «έχουν αλείψει βούτυρο στο ψωμί των φανατικών».

Ωραίο το παραμύθι.Ο πρόεδρος μιας χώρας που με τη βία των όπλων κατακρατεί εδάφη μιας χώρας μέλος της Ε.Ε. μιλά για τρομοκράτες και κατακτητές.

Η υποκρισία και αναλγησία στο μεγαλείο τους. Ο Ερντογάν να κατηγορεί τον ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο του την Αμερική, που όλοι γνωρίζουν ότι είναι με τις ευλογίες της που η Τουρκία το 1974 μετά το χουντοφασιστικό πραξικόπημα εισέβαλε στην Κύπρο, βομβάρδισε, λεηλάτησε πόλεις και χωριά, σκοτώνοντας αμάχους και βιάζοντας γυναίκες.

Απαράδεκτη και καταδικαστέα η απόφαση Τραμπ για ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ πρωτεύουσας του κατοχικού Ισραήλ.

Ομως ο Ερντογάν δεν νομιμοποιείται ούτε και μπορεί να πείσει επικαλούμενος αποφάσεις του ΟΗΕ στην περίπτωση των Παλαιστινίων, όταν η χώρα του περιφρονεί κατάφωρα όλα τα περι Κύπρου ψηφίσματα.Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ψηφίσματα, όπως: 365 ( 1974), 367 (1975), 541(1983),544(1983) και 550 (1984). Ιδιαίτερα όταν αγνοεί και πετά στον σκουπιδοτενεκέ τα ψηφίσματα 541 και 550 τα οποία καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και θεωρούν παράνομη την ενέργεια της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα υποτελές κρατίδιο-μόρφωμα στα κατακτημένα από τους Τούρκους εδάφη της βόρειας Κύπρου.Και ιδιαίτερα όταν γνωρίζει πως οι ΗΠΑ έκαναν πλάτες στην Τουρκία τηρώντας αποχή σε όσα ψηφίσματα την καλούσαν να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ην.Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Τουρκία μετέτρεψε τα κατεχόμενα σε ένα απέραντο πλιάτσικο. Σ’ ένα βασίλειο παρανομίας όπου ο κάθε έμπορας διακίνησης ναρκωτικών, ο κάθε κλέφτης και σφετεριστής, νέμεται, εμπορεύεται και επενδύει σε ξένες περιουσίες ανενόχλητος.

Ομοίως ομοίω αεί πελάζει

Μιλά ο Ερντογάν για τρομοκράτες όταν ο ίδιος μετέτρεψε τη χώρα του σε μια απέραντη φυλακή και εξοντώνει Κούρδους, Αλεβίτες και όσους έχουν χαρακτηριστεί ως μειονότητες, στη χώρα που μιλούν περισσότερο τα όπλα παρά οι άνθρωποι.Στην Τουρκία υπάρχει μια μεγάλη Παλαιστίνη, που λέγεται Κουρδιστάν. Χιλιάδες αγωνιστές είναι στις φυλακές και ο Κουρδικός λαός υποφέρει από τη βία του καθεστώτος.

Στα κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη επιβάλλει την τρομοκρατία και τους δικούς του νόμους σε όσους του ασκούν κριτική ή σε όσους διαφωνούν μαζί του.

Ενδεικτική η περίπτωση με την γελοιογραφία-σκίτσο που αναδημοσίευσε από Αθηναϊκή εφημερίδα η τ/κ   «Αφρίκα». Με προπηλακισμούς και απειλές για λιντσάρισμα επιχειρείται η πολιτική (προφανώς και η βιολογική)   εξόντωση του απροσκύνητου στους κατακτητές Σενέρ Λεβέντ και των δημοσιογράφων της εν λόγω εφημερίδας.Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Ρετζέπ Ακνταγκ επέβαλε ήδη οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει, χωρίς καν να κληθούν έστω οι ψευδοδικαστές και οι εγκάθετοι «εισαγγελείς» –φερέφωνα της Τουρκίας να αποφασίσουν αν η εν λόγω γελοιογραφία συνιστά λίβελλο ή κριτικό σχόλιο.Ψιλά γράμματα για τους δικτάτορες και τους φασίστες.

Ο Ερντογάν δεν διαφέρει από το Νετανιάχου ή τους προκατόχους του. Μοιάζουν σε πολλά και έχουν παρόμοιες επιδιώξεις ως ηγέτες χωρών που κατέχουν παράνομα εδάφη άλλων λαών και κρατών. Απλά τα συμφέροντα τους διαφέρουν και κατα καιρούς βρίσκονται σε σύγκρουση.

Ο Ερντογάν δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την ιμπεριαλιστική πολιτική αλλά προσπαθεί να εκφράσει και να εξασφαλίσει το συμφέρον του ιμπεριαλισμού και την επεκτατική πολιτική του τουρκικού κεφαλαίου.

Η Αμερική χρησιμοποιεί την Τουρκία ενάντια στο Ισραήλ όποτε συμφέρει στην πολιτική της. Σήμερα ο Ερντογάν «ηρωποιείται» στα μάτια των Αράβων για τη ρητορική του εναντίον του Ισραήλ.Απώτερος στόχος του η μεττροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη και ο έλεγχος των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών.Οι αναφορές του περι «επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζανης είναι η ιμπεριαλιστική στόχευση για επέκταση σε νησιά του Αιγαίου.Την Κύπρο την έχει δεδομένη καθότι οι εκάστοτε ηγέτες μας που διαχειρίστηκαν το κυπριακό, όχι μόνο αγνόησαν ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Σ.Α. αλλά υπέκυψαν σε απαράδεκτες αξιώσεις της Αγκυρας. Και εκεί που πατά με το ένα πόδι την Κύπρο της προσφέρουν σκαμνάκι για να πατήσει και με το άλλο.

Βγάζει πύρινους λόγους ο τούρκος πρόεδρος και τον ακολουθεί η χορωδία των υποτακτικών. Γιλντιρίμ, Ακνταγκ, Τσαβούσογλου, Οζγκιουρκιούν, Ακιντζί και τόσοι άλλοι που σήμερα τον προσκυνούν, είναι οι πρώτοι που θα ζητήσουν την καταδίκη του και οι πρώτοι στους πρώτους που θα τον λιθοβολήσουν αν κάποτε στριμωχθεί. Τώρα ζητούν την εξόντωση του Σενέρ Λεβέντ και όσων Τ/κ σηκώνουν κεφάλι και τολμούν να αντιμιλήσουν στον «σουλτάνο».

Η Τουρκία είναι η κακιά μητριά των Τ/κ που θέλει τον αφανισμό τους προκειμενου να πετύχει τον εποικισμό του νησιού με τους δικούς της ανθρώπους .

 Συμφέροντα συγκρούσεις και αντιφάσεις

Οι νέοι συσχετισμοί στην περιοχή απειλούν την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας . Σαφώς η Τουρκία είναι ενοχλημένη απ’ τις καινούργιες σχέσεις του Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας ήδη έχουν συμφωνηθεί έρευνες για πετρέλαιο προς το κοινό συμφέρον, στρατιωτικές συνεργασίες, στρατιωτικές ασκήσεις, εμπόριο κ.α. Αυτοί οι συσχετισμοί θα δυναμώσουν το Ισραήλ, και θα ενισχύσουν την δυνατότητα των ιμπεριαλιστών να επεμβαίνουν στην περιοχή όποτε απειλούνται τα συμφέροντα τους..

Φυσικά μεταξύ των κυρίαρχων της Τουρκίας και της Ελλάδας η κατάσταση δεν είναι όπως πριν. Εχουν εμπόριο, κοινές επενδύσεις και δεν είναι τυχαίες οι αναφορές Ελλήνων αξιωματούχων κατα την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα πως «έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν απο αυτά που μας χωρίζουν»

Και στην κορυφή τα σκάνδαλα

Ερντογάν και Νετανιάχου βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρεία σκανδάλων. Ο μεν πρώτος για την παραβίαση του εμπάργκο κατά του Ιράν και όχι μόνο, ο δε Μπίμπι(Κινγκ, όπως τον αποκαλούν ειρωνικά οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι) Νετανιάχου έχει εκλεγεί τέσσερις φορές πρωθυπουργός της χώρας και δεν αποκλείεται να επιβιώσει εκ νέου των τριών διαφορετικών σκανδάλων (γερμανικά υποβρύχια, δώρα και προσπάθεια επηρεασμού του ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας Yedioth Ahronoth) που πλήττουν τον ίδιο και συγγενικά του πρόσωπα.

Ερντογάν και Νετανιάχου όπως και οι εκάστοτε ηγέτες των δύο χωρών είναι το δεξί χέρι της Αστερόεσσας στην περιοχή παρά την εχθρική ρητορική τους.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 17 Δεκεμβρίου 2017)