Γ.Λιλλήκας:Προφάσεις εν αμαρτίαις η συζήτηση για «ενδιάμεσο» Eurogroup

Ως προφάσεις εν αμαρτίαις χαρακτήρισε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκα,
τη συζήτηση για «ενδιάμεσο» Eurogroup  γιατί όπως ανέφερε «στην πραγματικότητα και η ηγεσία του ΔΗΚΟ μαζί με την Κυβέρνηση τότε είχαν αποδεχτεί την ιδέα του κουρέματος των καταθέσεων, της πολιτικής λιτότητας και των Μνημονίων.»Unknown
φού ανεφερε ότι  γίνεται μια αχρείαστη για να μην πω παραπλανητική συζήτηση για το  εάν υπήρξε ή όχι ένα τρίτο, ενδιάμεσο Eurogroup  με τηλεδιάσκεψη στις 18 Μαρτίου του 2013 πρόσθεσε:
«Υπήρχε δήλωση του Προέδρου του Eurogroup της ίδιας ημέρας ότι έγινε.
Εάν αυτοί που ήταν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τότε, δεν το γνώριζαν, τότε έχουν ευθύνη γιατί δεν ενημερώθηκαν πριν αποφασίσουν και ψηφίσουν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.
Το ότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη δεν ενημέρωσε επίσημα την Βουλή βαρύνετε  με ευθύνη αλλά αυτό δεν απαλλάσσει των ευθυνών τους τα μέλη της Επιτροπής τότε τα οποία όφειλαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να γνωρίζουν γιατί ψήφιζαν.
Όλη αυτή η συζήτηση είναι προφάσεις εν αμαρτίαις γιατί στην πραγματικότητα και η ηγεσία του ΔΗΚΟ μαζί με την Κυβέρνηση τότε είχαν αποδεχτεί την ιδέα του κουρέματος των καταθέσεων, είχαν αποδεχτεί την ιδέα της πολιτικής λιτότητας και την ιδέα των Μνημονίων.
Ενώ είχαν άλλες επιλογές και ενώ τους καταθέσαμε προτάσεις για να έπαιρνε η Κυβέρνηση τα επιτόκια της περιόδου 2010-2012 χωρίς να χρειαστεί να ληστέψουν τις καταθέσεις των πολιτών και το κεφάλαιο κίνησης των εταιρειών, εντούτοις προτίμησαν να υιοθετήσουν την πιο καταστροφική επιλογή που είχαν.
Για αυτό αντί να αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες ο Νικόλας Παπαδόπουλος στον Νίκο Αναστασιάδης και στα κόμματα που τον στήριξαν καλά θα κάνουν αυτοί που υιοθέτησαν αυτήν την πολιτική του τότε να απολογηθούν στον κυπριακό λαό και να αναγνωρίσουν το λάθος τους.»

Επιτελείο Μαλά

Από την πλευρά του  το Εκλογικό  Επιτελείο του  Σταύρου Μαλά αναφερει:
«Ο Νίκος Αναστασιάδης και η Πινδάρου συνειδητά παραπλανούν το λαό. Ο  τρόπος που ενήργησε ο Νίκος Αναστασιαδης και οι αποφάσεις που πήρε τις κρίσιμες μέρες του Eurogroup κατάφεραν μοιραίο πλήγμα στην Κυπριακή Οικονομία. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο
Το γεγονός οτι κοροίδεψαν το Κυπριακό κοινοβούλιο θέτοντας ενώπιον του στις 19/3/2013, μια ανύπαρκτη πρόταση είναι επίσης αδιαμφισβήτητο.  Τώρα, ενα μηνα πριν τις εκλογές επιχειρούν ως συνηθίζουν να μετακυλήσουν τις ευθύνες για τις αποφάσεις τους αλλού.
Δεν έχουν διακίωμα να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος ενός ολόκληρου λαού. Η πρόθεση τους ήταν ξεκάθαρη να φορτώσουν το κόστος στους μικροκαταθέτες για να αφήσουν στο απυρόβλητο τους μεγαλοκαταθέτες των οποίων τα συμφέροντα υπερασπίζονται μέχρι σήμερα.
Υπάρχουν πρακτικά που καταρρίπτουν ως χάρτινο πύργο το καινούργιο αφήγημα που σκέφτηκαν λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές.
Ας ανατρέξουν οι κυβερνώντες στα πρακτικά του Eurogroup ημερομηνίας 18/3/2013  όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι :
1.        Η πρόταση που έφεραν στο Κυπριακό κοινοβούλιο στις 19/3/2013 δεν ήταν πλεον στο τραπέζι αφού οι ασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100,000 , οι μικροκαταθέτες δηλαδή  επιβάλλετο να προστατευτούν
2.        Η πρόταση και η απόφαση οπως  ανεφερε ο Σοιμπλε για το κουρεμα κατω των 100,000 ήταν του Νικου Αναστασιάδη. Και αυτό όπως φαίνεται για να προστατεψει τους μεγαλοκαταθέτες. Και τότε σε αυτήν την αναφορά ο Νικος Αναστασιάδης αντέδρασε με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς εναντίον του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, αρνούμενος την πατρότητα της πρότασης για κούρεμα κάτω των 100,000 κάτι που η Πινδάρου και το Προεδρικό διαφημίζουν σήμερα με περηφάνεια.»