Γ.Λιλλήκας:25+1 προτάσεις βελτιώνουν την ποιότητα των πολιτών σε ένα χρόνο

Σε άμεσες λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών σε ένα χρόνο αναφέρθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία και πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γ.Λιλλήκας .Στην εισαγωγική του ομιλία σε διάσκεψη τύπου  αναφέρθηκε σε 25+1 προτάσεις για το 2018. Ανέφερε συγκεκριμένα:imagew-7.aspx

«Μετά την οικονομική κρίση, το κούρεμα καταθέσεων και την επιβολή πολιτικών λιτότητας, κουρεύτηκε η ελπίδα και η ποιότητα ζωής των πολιτών. Μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, εξανεμίστηκαν καταθέσεις που αποτελούσαν τους κόπους μιας ζωής, καταστράφηκαν υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χάθηκαν χιλιάδες καλές θέσεις εργασίας, χάθηκε η προοπτική για τα παιδιά μας και την επόμενη γενιά.
Μπροστά σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες, η Κυβέρνηση απέτυχε να δώσει λύσεις. Το παλαιοκομματικό κατεστημένο και ιδιαίτερα οι δύο τελευταίες συγκυβερνήσεις ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ απέτυχαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά και δίκαια την οικονομική κρίση και να βοηθήσουν τους πολίτες με ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα.
Αυτοί που μετέτρεψαν τη ζωή των πολιτών σε ένα καθημερινό αγώνα επιβίωσης και αγωνίας, θυμούνται τους πολίτες μόνο πριν από τις εκλογές και μόνο πριν από τις εκλογές έχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα που αυτοί δημιούργησαν με τις πράξεις ή και τις παραλείψεις τους.  Αυτό τους καθιστά αναξιόπιστους.
Τα σκάνδαλα ανέδειξαν το σάπιο κατεστημένο που κυβέρνησε τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια. Αποκάλυψαν το σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής που έστησε το παλαιοκομματικό κατεστημένο.
Έχουν δίκαιο οι πολίτες να αισθάνονται απογοητευμένοι, θυμωμένοι και οργισμένοι.
Έχουν δίκαιο οι πολίτες να απαιτούν κάτι καλύτερο από αυτούς που τους εκπροσωπούν. Να απαιτούν ήθος και συνέπεια.
Έχουν δίκαιο οι πολίτες να διεκδικούν μια καλύτερη Κύπρο για αυτούς και τα παιδιά τους.
Αυτή την Κύπρο θέλουμε να κτίσουμε. Μαζί με τους πολίτες.
Όραμα μου είναι να εκπληρώσουμε στο ακέραιο το κοινωνικό χρέος που έχουμε απέναντι στην πατρίδα μας, την ιστορία μας, τα παιδιά μας.
Οφείλουμε απέναντι στις επόμενες γενιές να τους παραδώσουμε:
•          Μια ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων πολιτών της, χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς.
•          Ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό, με διαφανείς διαδικασίες και λιγότερο δημόσιο χρέος. Ένα κράτος μηδενικής ανοχής για ζητήματα διαφθοράς.
•          Ένα σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα που θα στηρίζεται στη συμμετοχική δημοκρατία και θα διασφαλίζει ουσιαστικό ρόλο στους πολίτες.
•          Ένα καλύτερο μοντέλο οικονομικής αειφόρου ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο και θα προστατεύει το περιβάλλον.
Το όραμα αυτό, μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από μια ριζοσπαστική και καινοτόμο προσέγγιση, που εμείς ονομάζουμε «ευφύης Κύπρος» (smart Cyprus).
Ο όρος «ευφυής Κύπρος» εξυπακούει ότι η χώρα μας:
•          Θα αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό και ποικιλόμορφα την τεχνολογία και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, της οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της κοινωνίας και της καθημερινότητας.
•          Θα αξιοποιήσει τους πόρους που διαθέτει με τρόπο παραγωγικό, αποτελεσματικό και δίκαιο για την ευημερία όλων.
•          Θα στηριχθεί στη ψηφιακή μεταρρύθμιση και θα αναπτύξει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
•          Θα εξυπηρετεί αμφίδρομα, ταυτόχρονα και ισορροπημένα τις ανάγκες του λαού και του κράτους.
Η «Ευφυής Κύπρος» μπορεί να υλοποιηθεί σε βάθος πενταετίας δεδομένου ότι, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική, γίνει κοινός στόχος του Κράτους και της κοινωνίας, η ενεργός συμμετοχή της οποίας είναι απαραίτητη.
Η «Ευφυής Κύπρος» έχει ως στόχο:
•          Να καταστήσει τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και ευχάριστη στην καθημερινότητα.
•          Να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
•          Να καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική, την χώρα πιο αποτελεσματική και με χαμηλότερο κόστος, προς όφελος των πολιτών.
Για να κερδίσουμε το στοίχημα «Ευφυής Κύπρος» απαιτείται η ενεργοποίηση της κοινωνίας. Αυτό προϋποθέτει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και η εμπιστοσύνη των πολιτών μπορεί να αποκατασταθεί όταν οι πολίτες         διαπιστώσουν έμπρακτα πως το Κράτος νοιάζεται γι’ αυτούς. Όταν με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές δουν να λύνονται συγκεκριμένα προβλήματα που τους βασανίζουν ή αντιμετωπίζονται προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη δυσλειτουργία του Κράτους.
Για αυτό και σήμερα θα σας παρουσιάσω 25 προτάσεις που υπηρετούν αυτόν τον στόχο. Υπηρετούν τον άνθρωπο.
Είναι 25 απλές ή ευφυείς λύσεις τις οποίες, αν οι πολίτες με την ψήφο τους με εκλέξουν στο ανώτατο αξίωμα, αναλαμβάνω να προωθήσω ως πρώτη άμεση προτεραιότητα μου το 2018. Σε ένα χρόνο από σήμερα.
Αυτές οι προτάσεις είναι:
1.        Κούρεμα δανείων, μέσω Ταμείου Χρηματοπιστωτικών Διευκολύνσεων για προστασία της πρώτης κατοικίας και του επαγγελματικού υποστατικού.
2.        Αποκατάσταση των Κουρεμένων και των κατόχων αξιογράφων με ειδική φορολογία επί των κερδών των Τραπεζών και άλλους πόρους.
3.        Αποκατάσταση των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Κράτους.
4.        Άμεση εφαρμογή του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί.
5.        Κατώτατος μισθός για όλα τα επαγγέλματα ανάλογα με τη δυσκολία και τις απαιτήσεις του κάθε επαγγέλματος
6.        Η χαμηλότερη σύνταξη να είναι πάνω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή πάνω από 733 ευρώ.
7.        Κατάργηση της Πολεοδομικής Άδειας και της Άδειας Οικοδομής και ανάληψη ευθύνης από τους μελετητές του έργου.
8.        Επίδομα θέρμανσης για όσους κατοικούν σε υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων.
9.        Επιδότηση για τη θερμομόνωση κατοικιών για κατοίκους ορεινών περιοχών.
10.Κατάργηση της αποκοπής του 12% στις συντάξεις για όσους θέλουν να αφυπηρετήσουν πρόωρα από το δημόσιο και την εκπαίδευση, για να ανοίξουν θέσεις για τους νέους.
11.Μείωση της φορολογίας στα καύσιμα για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου.
12.Παραχώρηση χαλίτικης γης και οικονομική στήριξη σε νέους που θα ασχοληθούν με το γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.
13.Παραχώρηση χαλίτικης γης με συντελεστές ανάπτυξης κατ’ αναλογία της γης που οι πρόσφυγες ή άλλοι πολίτες έχουν στα κατεχόμενα.
14.Κατάργηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και τις γιορτές.
15. Καθορισμός προσόντων για τα μέλη των Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών και δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής προεπιλογής των υποψηφίων για να τερματιστεί η κομματοκρατία.
16.Καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας. Κατέθεσα ήδη Πρόταση Νόμου στη Βουλή.
17.Εισαγωγή της προσωπικής Αστικής Ευθύνης για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή ασκούν εξουσία για εγκληματικά λάθη ή παραλείψεις τους.
18.Διετές πρόγραμμα επαγγελματικής απασχόλησης των νέων για να αυξηθούν οι προοπτικές εργοδότησης τους ή για απόκτηση της αναγκαίας εμπειρίας.
19.Κλιμακωτό, με αυξητικό τρόπο, επίδομα τέκνου για να ανατρέψουμε την υπογεννητικότητα.
20.Συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων με εισαγωγή του θεσμού των δημοψηφισμάτων. Κατέθεσα ήδη Πρόταση Νόμου.
21.Συμμετοχή των πολιτών στην θέσπιση των Νόμων. Κατέθεσα ήδη Πρόταση στη Βουλή.
22.Σύσταση Συμβουλίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
23.Επίδομα 50χιλ. ευρώ για νεαρά ζευγάρια που θα ανεγείρουν την κατοικία τους στην ύπαιθρο.
24.Εφαρμογή του κανόνα των 10 ημερών για εξέταση ασθενών με σοβαρές παθήσεις.
25.Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία βρεφοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων σε χώρους εργασίας.
Η τελευταία μου πρόταση είναι αυτή που αφορά το Ανακλητό. Οι πολίτες δικαιολογημένα είναι δύσπιστοι γιατί πολλές φορές εξαπατήθηκαν από αυτούς που εμπιστεύτηκαν και ανέδειξαν με τη ψήφο τους.
Με την πρόταση μου, που ήδη κατέθεσα στη Βουλή, θέλω να δώσω τα μέσα και την εξουσία στους πολίτες να ελέγχουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Να μπορούν να τερματίσουν την θητεία του πριν κλείσει η πενταετία αν αποδειχθεί αναξιόπιστος ή τους έχει ξεγελάσει.
Ξέρω ότι αυτοί που εκπροσωπούν το παλαιοκομματικό κατεστημένο απορρίπτουν την πρόταση αυτή.
Γιατί δεν θέλουν να λογοδοτούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.
Θέλουν τους πολίτες κομπάρσους, ενώ εμείς θέλουμε τους πολίτες πρωταγωνιστές!
Μέσα σε ένα χρόνο με την εφαρμογή των 25 απλών και ευφυών προτάσεων μπορούμε να αλλάξουμε την Κύπρο! Μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος!»