Σοβαρές διαφωνίες στη σύνοδο των «27» για το μεταναστευτικό

 

 Mετά από μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση με αντικείμενο το προσφυγικό, η οποία ολοκληρώθηκε στις 12:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα Βρυξελλών) οι αρχηγοί Κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, συνέρχονται εκ νέου σήμερα, αρχικά στις 9:00 τοπική ώρα, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης (σε διευρυμένη σύνθεση με τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο μέλλον), και αργότερα για τη Σύνοδο των 27 στη βάση του άρθρου 50 για το brexit.imagew-1.aspx

Σε σχέση με την ΟΝΕ, αναμένεται να προωθηθεί η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, με τους ηγέτες να δίνουν κατευθύνσεις για το πως θα δημιουργηθούν αποθεματικά εγγυήσεων μέσω του ESM για την εγγύηση καταθέσεων και τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών. Επιπλέον θα προωθήσουν το μετασχηματισμό του ESM σε “Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο” και θα ανταλλάξουν απόψεις για θεσμούς όπως ένας πιθανός “προϋπολογισμός” της ευρωζώνης (με την μια ή την άλλη μορφή), η σύμπτυξη των θέσεων του Προέδρου του eurogroup, με τον Επίτροπο Οικονομικών και τις υπόλοιπες προτάσεις που περιέχονται στην έκθεση των 5 προέδρων για την ΟΝΕ και τις προτάσεις της Κομισιόν της 6ης Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, οι 28 της ΕΕ, χθες βράδυ συμμετείχαν σε μια συνεδρίαση η οποία κατέδειξε μια σειρά από διαφωνίες, με έντονο ίσως τρόπο, όπως μεταφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Συγκεκριμένα η κατάργηση ή όχι των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την αποδοχή μεταναστών ή προσφύγων, σε ένα μελλοντικό κοινό σύστημα ασύλου, ήταν ένα θέμα που συνέχισε να συναντά τις αντιρρήσεις των τεσσάρων κρατών του Βίζεγκραντ (Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία), χώρες οι οποίες προτείνουν να  τους δοθεί η δυνατότητα “α λα κάρτ” συμμετοχής στις κοινές δράσεις της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα. Οι τέσσερις χώρες υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην κοινή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να συνεισφέρουν οικονομικά, όχι όμως και να δέχονται μετανάστες.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δεν απέκλεισε, μιλώντας αργότερα, να ληφθεί στο τέλος απόφαση για το θέμα των ποσοστώσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. Τη διάσταση απόψεων των τεσσάρων επιβεβαίωσε και η Α.Μέρκελ αποχωρώντας από το χώρο της συνεδρίασης τα ξημερώματα. Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες σε διαδοχικές ενημερώσεις εξηγούσαν ότι η συζήτηση για τις ποσοστώσεις θα κρατήσει καιρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Τουσκ δεν κατέβασε δική του πρόταση για το θέμα. Δέχθηκε επικρίσεις για το ότι χαρακτήρισε τις ποσοστώσεις διχαστικές και διπλωμάτες έκαναν λόγο για “άκομψη και άχαρη” προσπάθεια να οριοθετηθεί μια συζήτηση, αλλά το θέμα θεωρείται λήξαν και διαψεύδονται πληροφορίες ότι υπήρξε “απομόνωση” του Προέδρου της ΕΕ είτε στη Σύνοδο, είτε στην προηγούμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος νωρίτερα.