Η Κύπρος πρότελευταια στην ΕΕ για την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων

Παρατείνεται μεχρι το 2020 το «σχέδιο  Γιούνκερ»

 

Το ‘σχέδιο Γιούνκερ’ ή πιο επίσημα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) αναμένεται να παραταθεί μέχρι το 2020 και να λάβει πρόσθετα κονδύλια για τη χρηματοδότηση περισσότερων έργων στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, εφόσον λάβει το πράσινο φως από τους Ευρωβουλευτές σήμερα.imagew-1.aspx

Σημειώνεται ότι η Κύπρος, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Επενδύσεων Γιούρκι Κατάινεν, κατατάσσεται προτελευταία στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατάινεν, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Κύπρο να αξιοποιήσει περαιτέρω τα επενδυτικά σχέδια της Ευρώπης.  Απευθύνοντας βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Ευρωπαϊκά Κονδύλια και Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία, ο Επίτροπος είπε ότι η Κύπρος κατατάσσεται προτελευταία στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, ως ποσοστό του ΑΕΠ της, είπε ότι υπάρχει επομένως περιθώριο για περαιτέρω αξιοποίηση.

Ανέφερε ότι πολλοί τομείς στην Κύπρο μπορούν να επωφεληθούν από το Ταμείο, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η ανάπτυξη, η έρευνα και η καινοτομία.
“Σας καλώ να καταθέσετε καλά έργα και να τα παρουσιάσετε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”, είπε.

Το «σχέδιο Γιούνκερ» έχει ως στόχο την κινητοποίηση 500 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των επενδυτικών κενών και τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων τα οποία διαφορετικά δεν θα λάμβαναν επενδυτική στήριξη. Βάσει της άτυπης συμφωνίας μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου, τα έργα που θα λάβουν χρηματοδοτική στήριξη θα πρέπει επίσης να προωθήσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους και τις οικονομικά ασθενέστερες περιφέρειες της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δημιουργήθηκε το 2015 για αρχική περίοδο 3 ετών, με στόχο την κινητοποίηση τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθεί η διάρκεια του ταμείου έως το τέλος του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, δηλαδή ως το Δεκέμβριο του 2020, με στόχο την επίτευξη επενδυτικού στόχου ύψους 500 δισ. ευρώ.