Αβ.Νεοφύτου : Συζητούμε μια λύση που μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη και από το Σύνταγμα του 1960

Στην ομιλία του ο  Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον Προϋπολογισμό του 2018  ανέφερε τα πιο κάτω:imagew

«Η συζήτηση και η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού ήταν και παραμένει η κορυφαία πράξη του κοινοβουλίου. Και ενώ φυσιολογικά η συζήτηση θα έπρεπε να στρέφεται αποκλειστικά στην οικονομία, δικαιολογημένα εδώ και δεκαετίες η συζήτηση περιστρέφεται και στο εθνικό μας πρόβλημα. Γιατί δυστυχώς ακόμη η πατρίδα μας παραμένει υπό κατοχή και τα οράματα του κυπριακού Ελληνισμού ανεκπλήρωτα.

Νομίζω όμως ότι ειδικά φέτος κάτι είναι σημαντικά διαφορετικό. Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να συζητούμε βάσιμα για μια συμφωνία που θα επιλύσει το Κυπριακό και ταυτόχρονα θα απαλλάξει την Κύπρο από εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, ενώ βεβαίως θα προνοεί και την πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Είναι γι’ αυτό το λόγο που θεωρούμε ότι πρέπει, μετά από τις προεδρικές εκλογές, να συνεχιστεί η προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη που έχει καταστήσει την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών ως βασική προϋπόθεση μιας συνεκτικής συμφωνίας για λύση.

Με στόχο να επαν-ενεργοποιήσουμε τις προσπάθειες και τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, βλέπουμε ότι με πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη, εφόσον ανταποκριθεί ουσιαστικά και η Τουρκία, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα έντιμο, βιώσιμο και αποδεκτό συμβιβασμό που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την Κύπρο.

Έχοντας τώρα μπροστά μας και τις κρίσιμες αποφάσεις μας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές πρέπει να προχωρήσουμε σωστά.

Είμαστε σε μια διαδικασία που μπορεί να φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Με την Τουρκία επιτέλους στο τραπέζι, αγωνιζόμαστε για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας από την κατοχή. Το αποτέλεσμα της αποφασιστικής και κοπιώδους διαπραγμάτευσης που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Ελλάδα το αξιολόγησε ως «μεγάλη εθνική επιτυχία για την Κύπρο».

Σε αυτή την εθνική αποστολή έχουμε δίπλα μας την Ελλάδα. Ήταν πάντοτε το κύριο στήριγμα του αγώνα μας. Το βλέπουμε στην πράξη καθημερινά. Τόσο στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, όσο και στη στενή συνεργασία μέσα από ένα πλέγμα τριμερών και τετραμερών στρατηγικών συνεργασιών τις οποίες εμπέδωσε η προεδρία Αναστασιάδη.

Θέλω από το βήμα να εκφράσω ξανά τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας στην Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου και, βεβαίως, στον ελληνικό λαό, για τη γνήσια και ειλικρινή στήριξη προς τον κυπριακό Ελληνισμό. Και θα πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε ότι όλοι μαζί θα αξιοποιήσουμε αυτή την αμέριστη και πολύτιμη στήριξή τους, δικαιώνοντας τις προσδοκίες του κυπριακού λαού και τους εθνικούς στόχους.

Σε αυτή την εθνική αποστολή χρειάζεται και η συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Διότι κανένας Πρόεδρος δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση και να επιτύχει μια συμφωνία που θα νοιώθει ότι είναι κατάλληλη για την Κύπρο και αποδεκτή από τους πολίτες, αν δεν έχει αρκετή στήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις.

Και ασχέτως της προεκλογικής περιόδου, επαναλαμβάνω αυτό που πιστεύω και πιστώνω. Το κόμμα της αριστεράς στήριξε αυτή την Εθνική προσπάθεια. Και δεν αντικρίζω αρνητικά τις οποιεσδήποτε διαφορετικές απόψεις από τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Η πατρίδα απαιτεί αυτές τις ώρες εθνική ενότητα. Απαιτεί από όλους μας να συγκεντρωθούμε στον εθνικό στόχο και να αφήσουμε στην άκρη τα δευτερεύοντα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Εθνική ενότητα δεν σημαίνει ομογνωμία. Η ειλικρινής διαφωνία και η διαφορετική άποψη, μπορούν και αυτές να προσφέρουν στον αγώνα μας. Και έτσι εμείς αντιμετωπίζουμε την κριτική και τις διαφορετικές απόψεις.

Εδώ όμως πρέπει να είμαστε και ξεκάθαροι:

Είναι ένα πράγμα να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και εισηγήσεις για τους τακτικούς χειρισμούς και είναι άλλο να βάλουμε τώρα διαφορετικό στρατηγικό στόχο από εκείνον που δεκαετίες κατοχύρωσε η Κύπρος στα Ηνωμένα Έθνη.

Τις θέσεις μας για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο ομόσπονδο κράτος, τις έχουμε επικυρώσει επανειλημμένα. Και προσπάθησαν μέσα σε αυτό το πλαίσιο και όλοι ανεξαιρέτως οι προηγούμενοι Πρόεδροι. Αυτές είναι που αγωνίζεται να πετύχει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρέπει να τον στηρίξουμε για τον σκοπό αυτό και στα επόμενα χρόνια.

Συζητούμε σήμερα για μια λύση που όχι απλά θα είναι ποιοτικά καλύτερη από το σχέδιο που απορρίφθηκε στο παρελθόν από τον λαό, αλλά σε αρκετά σημεία μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη και από το Σύνταγμα του 1960.

Τολμώ να το πω και πρέπει να το υπογραμμίσω διότι:

Πρώτο: Διασφαλίζουμε τις ευρωπαϊκές αρχές της λύσης. Με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και απόλυτο σεβασμό των βασικών ελευθεριών. Διασφαλίζουμε το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης, το δικαίωμα απόκτησης ιδιοκτησίας και το δικαίωμα της ελεύθερης ενάσκησης οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας.

Δεύτερο: Διασφαλίζουμε και την επιθυμητή δημογραφική σύνθεση της Κύπρου: 4 προς 1, δηλαδή  80% Ελληνοκύπριοι και 20% Τουρκοκύπριοι. Με την προϋπόθεση ότι για να πολιτογραφηθεί στο μέλλον ένας Τούρκος ως πολίτης της Κύπρου θα πρέπει να προηγηθούν τέσσερις Έλληνες υπήκοοι, διασφαλίζουμε άπαξ και δια παντός ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν θα γίνουν ποτέ μειοψηφία σε αυτό τον τόπο.

Τρίτο: Συζητάμε σήμερα για μια Κύπρο που θα είναι οικονομικά σταθερή. Με τη συνδρομή για πρώτη φορά των ευρωπαϊκών θεσμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τέταρτο: Συζητάμε σήμερα, στη βάση χαρτών που για πρώτη φορά κατατέθηκαν και από τις δύο πλευρές. Να θέσουμε ξανά ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου υπό τον έλεγχο της ομόσπονδης πια Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και να ανακτήσουμε υπό τη δική μας διοίκηση σημαντικά εδάφη που χάσαμε με πόλεμο. Διαπραγματευόμαστε σκληρά για να πετύχουμε την επιστροφή και επανεγκατάσταση της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων προσφύγων κάτω από ελληνοκυπριακή διοίκηση. Διασφαλίζουμε το δικαίωμα επιστροφής όλων ανεξαίρετα των προσφύγων στα χωριά και τις πόλεις τους, εάν αυτοί το επιθυμούν.

Πέμπτο: Διασφαλίζουμε τον απόλυτο σεβασμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Και ο κάθε ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα, είτε της επιστροφής του συνόλου της περιουσίας του, είτε μέρους αυτής και αποζημίωσης για την υπόλοιπη, είτε της ανταλλαγής ή και αποζημίωσης.

Έκτο: Συζητάμε σήμερα, για πρώτη φορά, με την Τουρκία. Αυτό που για τόσες δεκαετίες επιδιώκαμε. Συζητάμε την ασφάλεια μας, αλλά και την εξασφάλιση της εφαρμογής της λύσης. Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να ενστερνισθεί τις ανησυχίες μας και βλέπουμε να έχουμε για πρώτη φορά κατανόηση και ανταπόκριση. Δεν αποδεχόμαστε στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Κύπρο να υπάρχουν ξένα στρατεύματα και «προστάτιδες» τρίτες χώρες με μονομερή δικαιώματα επέμβασης. Το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων του 1960 δεν είναι αποδεκτό.

Επίσης έχουμε τώρα την ενεργή παρουσία της Ευρώπης που συμμετέχει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ασφάλειας. Μιας λύσης που να εμπίπτει στις πρόνοιες της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Στο τελευταίο διάστημα μάλιστα με τις πρωτοβουλίες και την ενεργή διπλωματία του Προέδρου Αναστασιάδη, η χώρα μας εντάσσεται στον σκληρό πυρήνα της εκτυλισσόμενης Αμυντικής Ένωσης της Ευρώπης, μέσω της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας για την Ασφάλεια και την Άμυνα της Ε.Ε, γνωστής ως PESCO. Με αυτό τον τρόπο αποκρούονται αποτελεσματικά και οι προσπάθειες της Τουρκίας να δικαιολογήσει τη διαιώνιση των εγγυήσεων ή της στρατιωτικής παρουσίας της  με τη δικαιολογία ότι έτσι θα προστατεύεται η χώρα από τυχόν εξωτερικές επιβουλές. Όχι! Στην επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο θα παρέχει ασφάλεια το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας στο οποίο ήδη εντάσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν είμαστε πλέον ο φτωχός συγγενής του παρελθόντος. Η μικρή αδύναμη χώρα που έψαχνε αριστερά και δεξιά να βρει αποκούμπι. Με τη μεθοδευμένη και αποτελεσματική διπλωματία του Προέδρου Αναστασιάδη, είμαστε χώρα που παίζει ρόλο στην περιοχή. Που αξιοποιεί τη σύγκληση συμφερόντων και πραγματοποιεί διεθνείς συμμαχίες. Είμαστε μια άλλη Κύπρος από εκείνην που ξέραμε στο παρελθόν. Αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν, είναι όσοι ποτέ δεν πίστεψαν στην Κύπρο και τις προοπτικές της.

Θέλουμε μια Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη. Μια Κύπρο, επιτέλους απαλλαγμένη από ξένες επικυριαρχίες. Μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα που θα εξασφαλίζει ασφάλεια και ευημερία για τους κατοίκους της.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

H προοπτική της Κύπρου ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας και περιφερειακής ευημερίας στη περιοχή, ενδυναμώνεται μέσα από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη που διασφαλίζει και την ενεργειακή προοπτική της Κύπρου.

Με πρωτοβουλία της Κύπρου δημιουργήθηκαν μηχανισμοί τριμερών συνεργασιών με χώρες της ευρύτερης περιοχής και της Ελλάδας. Ξεκινήσαμε τριμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ και το Λίβανο ενώ βαδίζουμε και προς τετραμερή με τη συμμετοχή της Ιταλίας. Δημιουργήσαμε ένα πλέγμα συμφωνιών με όλες τις γειτονικές χώρες και ανεδείξαμε τη λογική του φυσικού πλούτου και της ενέργειας ως παράγοντα συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης έχει φέρει ως στρατηγικούς εταίρους μας μερικούς από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς στον κόσμο. Εταιρείες που συχνά συνδέονται άμεσα και με ισχυρές φιλικές χώρες οι οποίες στο εξής έχουν ταύτιση συμφερόντων με την Κυπριακή Δημοκρατία στον υποθαλάσσιο πλούτο και στην Α.Ο.Ζ.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επανένωση της πατρίδας μας θα ενισχύσει περαιτέρω και την οικονομική συνεργασία στην περιοχή. Ως ρεαλιστές αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών σήμερα έχουν στο επίκεντρο τους μια ισχυρή πτυχή οικονομικής συνεργασίας. Μια οικονομική συνεργασία που διευκολύνεται περαιτέρω από το γενικό επιχειρηματικό περιβάλλον στη Κύπρο, το φορολογικό μας σύστημα, τις διμερείς συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και το επίπεδο των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρονται. Η Κύπρος – ως πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση –  μπορεί να αποτελεί το χώρο για περαιτέρω επενδύσεις από Μέση Ανατολή και από τον Αραβικό κόσμο, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των χωρών της περιοχής προς όφελος όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται ο Προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2018. Ένας βιώσιμος, πλεονασματικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός.

Η εμπιστοσύνη επανήλθε στην Κυπριακή οικονομία. Οι ψηλοί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζει η οικονομία, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση που παρουσιάζουν οι μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες είναι η απόδειξη. Το κράτος βγαίνει στις διεθνείς αγορές και εξασφαλίζει χρηματοδότηση με το χαμηλότερο κόστος που είχε ποτέ. Μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια αναπτυξιακά έργα ξεφυτρώνουν παντού. Οι νέοι μας ανακτούν την αυτοπεποίθηση τους. Και όλοι διαπιστώνουν ότι η «αγορά έχει ανοίξει». Το παζάρι κινείται.

Με τις σωστές πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς να επιβληθεί καμία νέα φορολογία, αλλά αντίθετα με μειώσεις και καταργήσεις φορολογιών, έχουμε επιτύχει να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα.

Διανύουμε ήδη το τρίτο συνεχόμενο έτος με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Για το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας καταγράφει άνοδο της τάξης του 4%. Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις για το 2018 και για την επόμενη τριετία είναι εξίσου θετικές και ελπιδοφόρες. Το κράτος μας έχει ξανά τη δυνατότητα να κάνει πολιτικές με πραγματικό όφελος για τον πολίτη και να εκτελεί σημαντικά αναπτυξιακά έργα που θέτουν τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η πορεία της Κύπρου διαψεύδει ευχάριστα και τους πιο αισιόδοξους διεθνείς αξιολογητές. Η Κύπρος αναβαθμίζεται και βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Η δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία είχαμε περιέλθει και το τι ακολούθησε των γεγονότων του Μαρτίου του 2013, είναι πια παρελθόν. Η ύφεση και τα ελλείμματα έχουν πλήρως αντιστραφεί. Πλέον η κυπριακή οικονομία έχει μειώσει το χρέος της κάτω από το ψυχολογικό όριο του 100%. Πολύ ενωρίτερα από όλες τις προβλέψεις. Δημιουργούμε ανάπτυξη που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Η πορεία αυτή της οικονομίας, πέραν των ορθών πολιτικών της κυβέρνησης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις θυσίες των πολιτών. Και στην υπεύθυνη στάση που κράτησαν οι κοινωνικοί εταίροι. Οφείλεται επίσης στην υπευθυνότητα που επέδειξαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ αλλά και άλλα, που στήριξαν κρίσιμες και σκληρές νομοθεσίες στη βουλή. Ακόμα και το ΑΚΕΛ, έστω και αν δεν στήριξε τα απαραίτητα για την σωτηρία της χώρας νομοσχέδια, δεν παρότρυνε εργαζόμενους σε απεργίες και άλλα ακραία μέτρα, διασφαλίζοντας την εργασιακή ειρήνη και την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.

Το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών αντικατοπτρίζεται με τον πιο σαφή τρόπο στα αποτελέσματα του πρώτου δεκάμηνου του έτους. Με πρωτογενή πλεόνασμα που ανέρχεται σχεδόν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ και καθαρό πλεόνασμα της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Τα υψηλότερα πλεονάσματα που πέτυχε ποτέ η Κύπρος.

Η σταθερή πορεία ανάκαμψης φαίνεται και στην αγορά εργασίας. Το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας εδραιώνεται και η ανάπτυξη οδηγεί την ανεργία προς τα κάτω, καθώς η πραγματική οικονομία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Το  2013 η ανεργία βρισκόταν στο 15%. Παρά την επιδείνωση που αρχικά παρατηρήθηκε, τώρα η ανεργία είναι στο 10%. Η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας ακολουθεί την ανάκαμψη των αριθμών. Και δεν είναι απλά αριθμοί. Όταν ειρωνικά κάποιοι μας λένε ότι οι αριθμοί ευημερούν, τους θυμίζουμε ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης της ανεργίας, αντιστοιχεί περίπου σε 2,500 συμπολίτες μας που επανέρχονται στην αγορά εργασίας.

Η σταθερή οικονομική ανάκαμψη που προβλέπεται και για τα επόμενα χρόνια ενισχύει τις προβλέψεις για περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας. Στόχος είναι να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας ακόμα περισσότερο και να φθάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020.

Κύριε Πρόεδρε,

Η σταθερή πορεία ανάκαμψης είναι εμφανής και στην καθημερινή οικονομική δραστηριότητα με σημαντικές αυξήσεις στην ιδιωτική κατανάλωση.

Χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό το 2017, όπως ήταν άλλωστε και το 2016. Με ακόμα πιο ψηλότερα έσοδα και αφίξεις. Μέχρι τον Οκτώβριο, 3,6 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο με τα έσοδα να ανέρχονται σε €2,6 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας ήδη αύξηση 8% για το πρώτο δεκάμηνο του έτους.

Ο όγκος κύκλου εργασιών του λιανικού εμπορίου και ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξάνονται κατά 6% μέχρι στιγμής. Οι εγχώριες εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά σχεδόν 60% μειώνοντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο καταγράφει σημαντική μείωση, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής οικονομίας.

Οι άδειες οικοδομής αυξήθηκαν κατά 40% και η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα συνεχίζει να αναζωογονείται, ενώ παράλληλα η ζήτηση στα ακίνητα ανακάμπτει σταθερά. Οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα παρουσίασαν αύξηση 22%. Και τα νέα πωλητήρια έγγραφα αυξήθηκαν κατά 20% μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο τομέας ανάπτυξης γης είδε €1,1 δισεκατομμύρια επιπρόσθετες επενδύσεις, κατά 45% αυξημένες από πέρσι.

Επενδύσεις συνολικού ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ήρθαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια ενώ η κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει έργα στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι εγγραφές ιδιωτικών οχημάτων αυξήθηκαν πέραν του 30%.

Επικρατεί πλέον κλίμα ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Γι’ αυτό και θεωρώ καθήκον μας την τοποθέτηση επί της ουσίας του αναπτυξιακού προϋπολογισμού της Κύπρου.

Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας, έρχεται να ενισχύσει την ανοδική πορεία της οικονομίας μας. Κτίζει επάνω στο στέρεο υπόβαθρο που έχουμε πετύχει για να διευρύνει τις δυνατότητες ευημερίας του κράτους και των πολιτών μας. Η εδραίωση και ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών και η ανάπτυξη είναι πυλώνες του προϋπολογισμού που βρίσκεται ενώπιων μας.

Και σήμερα που οι δυνατότητες μας το επιτρέπουν, και όχι με δανεικά όπως παλιά, επιστρέφουμε μέρισμα στην κοινωνία που συνετά συνέβαλε στην ανάκαμψη, σε τρεις άξονες. Στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής και στις ομάδες που με τις θυσίες τους στήριξαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όραμα μας είναι ένα ποιοτικό κράτος που θα υπηρετεί, και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες. Ένα σύγχρονο κράτος φιλικό προς τις επιχειρήσεις, που παρέχει κίνητρα και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, που ανοίγει δρόμους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και μέσα από την ανάπτυξη στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες. Που στηρίζει και ενδυναμώνει την προοπτική δυναμικών τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, και οι τομείς των φαρμακευτικών προϊόντων και κατασκευών. Ήδη το καζίνο θέρετρο προχωρά, και θα συμβάλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ένα κράτος που δημιουργεί νέους τομείς ανάπτυξης στους οποίους υπάρχει προοπτική, όπως της εκπαίδευσης, της υγείας, της ενέργειας, των νεοφυών επιχειρήσεων και της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, με όραμα να καταστούμε περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης και πόλος επενδύσεων.

Με επιτελικούς σχεδιασμούς και μεταρρυθμίσεις δώσαμε βάθος στην αναπτυξιακή προσπάθεια και ενισχύουμε την οικονομία. Εφαρμόζουμε την μεταρρύθμιση στην υγεία με την εφαρμογή ενός καθολικού σχεδίου υγείας και την αυτονόμηση των νοσοκομείων, έχοντας κατά νου τον ασθενή. Ενισχύουμε πολιτικές κοινωνικής συνοχής με περαιτέρω αύξηση των δαπανών στο πλαίσιο της πρωτοποριακής μεταρρύθμισης που είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο. Να μετατραπεί σε επίδομα εργασίας. Εκσυγχρονίζουμε τη δημόσια υπηρεσία εισάγοντας την κινητικότητα. Προχωρώντας με μεταρρύθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης έχοντας τους μαθητές στο επίκεντρο. Εκσυγχρονίζοντας την Εθνική Φρουρά και μειώνοντας τη στρατιωτική θητεία, ενισχύοντας το αξιόμαχο του στρατεύματος. Μεταρρυθμίζοντας δομές του κράτους ανέγγιχτες από το 1960, με την υιοθέτηση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Ο Κύπριος πολίτης δικαιούται ένα σύγχρονο κράτος με σύγχρονες δομές. Και πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουνε μείνει πίσω. Με ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη μικροπολιτικά συμφέροντα και να βάλουμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Σήμερα η οικονομία της Κύπρου καταγράφει θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σας καλώ να αναλογιστείτε πόσο καλύτερα μπορούμε να πάμε, έχοντας εξειδικευμένα κυβερνητικά τμήματα για να καθορίζουν την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης στους νευραλγικούς τομείς της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τουρισμού. Πρέπει με θάρρος όλοι να συνεχίσουμε. Για το καλό της χώρας, των πολιτών και των παιδιών μας.

Πρέπει να συνεχίσουμε ενθαρρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα, με όσο το δυνατό χαμηλότερα φορολογικά βάρη και γραφειοκρατία. Η ανάπτυξη σε τομείς με ψηλή προστιθέμενη αξία, προσδίδει τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Και είναι σαφές ότι η επιχειρηματική καινοτομία  και η νεοφυής επιχειρηματικότητα αποτελούν πυλώνες για το νέο οικονομικό μοντέλο που θα τροφοδοτεί την οικονομία.

Στόχος μας είναι στα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε σημαντικά το κατά κεφαλή εισόδημα του κύπριου πολίτη. Και έχουμε τις προοπτικές και το όραμα να το πετύχουμε.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στρατηγική επιδίωξη είναι να συνεχιστεί η μακροοικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Να εδραιώσουμε συνθήκες αειφόρου ευημερίας και να καταστήσουμε την Κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική σε κάθε τομέα.

Η περαιτέρω τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οικονομία, η προσέλκυση επενδύσεων και η επίτευξη και διατήρηση επενδυτικής βαθμίδας είναι κλειδί. Η χώρα μας επιτέλους αλλάζει.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κύπρος βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κερδίσει τον σεβασμό όλου του κόσμου, για την πορεία της οικονομίας. Αυτή την πορεία έχουμε υποχρέωση να τη διαφυλάξουμε και να τη διατρανώσουμε.

Έτσι είναι που υπερασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία. Με πράξεις ουσίας. Όχι με συνθήματα.

Η πολιτική σήμερα είναι οι πράξεις. Εκεί κρινόμαστε όλοι. Έτσι γινόμαστε αξιόπιστοι. Έτσι διεκδικούμε την εμπιστοσύνη. Έτσι υπηρετούμε την πατρίδα μας.

Η πολιτική σήμερα είναι οι αποφάσεις που παράγουν πραγματικά αποτελέσματα και διαμορφώνουν την πραγματική ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Στην εργασία τους, στο νοικοκυριό τους, ακόμη και στην κοινωνική τους θέση.

Είμαστε στην πολιτική για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα. Και όχι μονίμως να προσπαθούμε να βρούμε προβλήματα στις λύσεις που δίδονται. Για μένα προσωπικά δεν υπάρχουν πολιτικοί αντίπαλοι και το απέδειξα στην πράξη τα τελευταία πέντε δύσκολα χρόνια που πέρασε ο τόπος μας. Για εμάς μόνος αντίπαλος θα πρέπει να είναι τα προβλήματα της κοινωνίας  και των πολιτών.

Είμαστε εδώ για να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά.

Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια καλύτερη πατρίδα. Και για μας η καλύτερη πατρίδα δεν μπορεί παρά να είναι ολόκληρη και όχι μοιρασμένη. Μια πατρίδα δημιουργική, παραγωγική και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της.

Σκεφτόμαστε και συγκρίνουμε: πού ήμασταν και πού έχουμε βρεθεί. Αλλά κυρίως να δούμε και πού μπορούμε να πάμε. Προχωράμε για την Κύπρο της ανάπτυξης και της δημιουργίας.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με αυτές τις σκέψεις, καλώ όλους μας να ψηφίσουμε τον φετινό προϋπολογισμό του κράτους.

Ένα προϋπολογισμό που συνδράμει στην πορεία αναγέννησης της Κυπριακής οικονομίας.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη γραμματεία της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της βουλής για την άψογη συνεργασία κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη βουλή. Επιθυμώ να ευχαριστήσω επίσης τους συναδέλφους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών. Καθώς επίσης τον Υπουργό Οικονομικών για την συνεργασία όπως επίσης και τους συνεργάτες στο Υπουργείο Οικονομικών που εργάστηκαν για την ετοιμασία του προϋπολογισμού.