H «μεγαλοψυχία» και ο παραλογισμός της ηγεσίας του ΑΚΕΛ

 

Γράφει η  Ανδρούλα Γκιούρωφ

Εν μέσω των προσπαθειών συσπείρωσης των οπαδών, μελών ή ψηφοφόρων, η ηγεσία του ΑΚΕΛ εμφανίζεται αδύναμη ή και απρόθυμη να επιδείξει την ανάλογη «μεγαλοψυχία» την οποία επικαλέστηκε πριν μερικές μέρες ο γ.γ. του ΑΚΕΛ για την αποκατάσταση στελεχών ή μελών του κόμματος που έχουν αποβληθεί.

????????????????????????????????????

Αλλά τί είδους μεγαλοψυχία μπορεί να αναμένει κανείς από μικρόψυχους ηγέτες που έχουν την εντύπωση πως οι καρέκλες τους ακουμπούν σε στέρεα βάση; Τι να περιμένει κανείς από άτομα τα οποία τυφλωμένα από αλαζονεία και αμετροέπεια, αποβάλλουν ή διαγράφουν   επιλεκτικά, ετσιθελικά και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειωδεις αρχές του καταστατικού και της αμεροληψίας;

Η Επιτροπή Ελέγχου που εκλέγεται απευθείας από το συνέδριο και είθισται σύμφωνα με το Καταστατικό να είναι αμερόληπτη, ελέγχεται αντί να ελέγχει. Χειραγωγείται   πλήρως από την ομάδα της Γραμματείας του  κόμματος. Αντι να επιβάλλει ποινές σε όσους παραβιάζουν το Καταστατικό ή είναι εκτός γραμμής με τις συνεδριακές αποφάσεις ή «κατηγορούνται » για ατασθαλίες ή ανάρμοστη συμπεριφορά, παίρνει οδηγίες από την ηγετική ομάδα, ποιοί και γιατί πρέπει να αποβληθούν, σε ποιούς θα επιβληθούν ποινές και αφήνει ανέγγικτους και σε «ασφαλή νερά» όσους βαρύνονται με παρόμοιες ή και χειρότερες συμπεριφορές.

Τώρα «τι ψυχή θα παραδόσει» η δήθεν ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη Επιτροπή Ελέγχου όταν θα κάνει τον απολογισμό της στο επόμενο παγκύπριο συνέδριο είναι άγνωστον.

 

Και βεβαιως έχει λόγο ο κ.Μαλάς

 

Οταν σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ο Σταύρος Μαλάς κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Αντρου Κυπριανού ότι το θέμα Κατσουρίδη θεωρείται λήξαν και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του , είπε πως ο ίδιος δεν απαντά σε ζητήματα που αφορούν το ΑΚΕΛ.Με ύφος που μου θύμισε μια εικόνα της Παναγίας που είχε κρεμμασμενη στον τοίχο της η γιαγιά μου, κάλεσε να απευθύνονται στην ηγεσια του ΑΚΕΛ για τα εσωκομματικά ζητήματα. Ο κ. Μαλάς όμως όχι μια, αλλά μερικές φορές αναφέρθηκε στον Νίκο Κατσουρίδη και ότι θα τον ήθελε δίπλα του στην προεκλογική εκστρατεία.

Δεν διευκρίνιζε όμως αν θα τον ήθελε με το καθεστώς του αποβλημένου .Ούτε και η ηγεσία του ΑΚΕΛ στάθηκε ιδιαίτερα στο καθεστώς πάνω στο οποίο το πρώην στέλεχος του κόμματος θα βοηθούσε στην συσπείρωση του κόμματος με την ενεργό εμπλοκή του στην προεκλογική .

Τον θέλουν αποβλημένο αλλά και ενεργά αναμεμειγμένο και μετά τις εκλογές θα του ξαναδείξουν την πόρτα της εξόδου;

Τι περιμένουν για την αποκατάσταση του η οποία εκκρεμεί εδώ και τέσσερα χρόνια; Την επιφοίτηση του Αγίου πνεύματος ή φοβούνται για τις καρέκλες τους που τρίζουν εξαιτίας της   συνεχιζόμενης συρρίκνωσης του κόμματος;

Ο κ. Μαλάς αν όντως είναι ανεξάρτητος όπως διακηρύσσει και βεβαίως έχει λόγο ποίοι θα τον πλαισιώνουν.Εχει και δικαίωμα να τοποθετηθεί επι του συγκεκριμένου ζητήματος και όχι να κλωτσά την μπάλα στα δίκτυα άλλων .

Και ο παραλογισμός στην ημερήσια διάταξη

Η εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ με σαφείς εντολές της διεύθυνσης και της ηγετικής ομάδας του κόμματος, υποστηρίζει και προβάλλει τις θέσεις του τέως προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς υποσκάπτει τον πρόεδρο του κόμματος και υποψήφιο για την Προεδρία Νικόλα Παπαδόπουλο. Την ίδια ώρα η ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ με τη μέθοδο του ψιθύρου παράγει και αναπαραγάγει τη φημολογία και τις ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον πρώην στελεχών ή και μελών του κόμματος τα οποία εχουν αποβληθεί ή διαγραφεί ή έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς.

Κατα την αντίληψη τους ειναι θεμιτό , ένα πρώην στέλεχος άλλου κόμματος να κατηγορεί και να υποσκάπτει τον υποψήφιο του κόμματος του, αλλά απαράδεκτο και καταδικαστέο πρώην στελέχη του ΑΚΕΛ να κατηγορούνται για τις όποιες επιλογές τους τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν εχουν δημοσιοποιήσει. Εστω και αν δεν έχουν δημόσια υποστηρίξει τον οποιονδήποτε υποψήφιο ούτε και έχουν συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προεκλογική φιέστα.

Αλλοι όροι και προϋποθέσεις για τους «γείτονες» και άλλα για τα του οίκου τους.

Λοιδωρούν , επιχειρούν να εξοντώσουν και προσπαθούν να φιμώσουν όσους κλώτσησαν, έφτυσαν, εξύβρισαν και νομίζουν πως τους έστειλαν στο πυρ το εξώτερον.

Οι καημένοι !Δεν υποψιάζονται ωστόσο πως πάρα δίπλα τους, ακόμα και εκείνοι που μπορεί να τους χειροκροτούν ή να εμφανίζονται να «κατινιάζουν » εναντίον των αποβλημένων των διαγραφέντων ή «αποστατών», έχουν τη δική τους ατζέντα. Και περιμένουν τη στιγμή της δικής τους ετυμηγορίας.

Η κρυφή ψήφος σε αυτές τς εκλογές μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και δεν αποκλείεται να διαψευστούν άρδην όλες οι δημοσκοπήσεις.

Σίγουρα είναι λάθος και πολιτικό ολίσθημα να ψηφίζει κάποιος ρεβανσιστικά.Οπως λάθος και αμάρτημα είναι να θέλεις το κακό του κόμματος σου -δηλαδή την περαιτέρω συρρίκνωση του -και αρνείσαι να αποκαταστήσεις ένα πρώην ηγετικό στέλεχος το οποίο σε καμιά περίπτωση τα τέσσερα αυτά χρόνια δεν άρθρωσε ούτε ένα «ι» εναντίον της ηγεσίας η οποία ετσιθελικά και αντικαταστατικά επιμένει να τον κρατεί εκτός κόμματος.

Και η Επιτροπή Ελέγχου αντι να αποφασίσει, μετράει τα άστρα και περιμένει οδηγίες από αυτούς που καταστατικά όφειλε να ελέγχει.

 

Ο «ακήρυκτος» πόλεμος ΑΚΕΛ –ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του ΚΚΕ

Οταν ο κ. Μαλάς μετέβη στην Αθήνα, το εκλογικό του επιτελείο διαφήμιζε επί τέσσερις συνεχόμενες μέρες τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπαν, πως συμφωνούν απόλυτα στο κυπριακό και διάφορα άλλα.Ο κ. Μαλάς δεν ενοχλείται φαίνεται από τον ακήρυκτο πόλεμο ΑΚΕΛ –ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Κ.Κ.Ε ενός κόμματος με διαχρονές θέσεις και συνεπέστατο σε αρχές υπέρ μιας δίκαιης λύσης του Κυριακού χωρις κατοχικά στρατεύματα και ξένους στρατούς.

Δεν μας είπε ο κ. Μαλάς, αν συνάντησε και τον γ.γ. της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος για την ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι κόκκινο πανί.

Πρώτον: Επειδή το Κ.Κ.Ε ξεσκεπάζει και αποκαλύπτει την αναξιοπιστία Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.Επικρίνει την πλήρη ταύτιση τους με το κεφάλαιο, την υποταγή τους στους οικονομικούς όρους υποτέλειας που επέβαλαν στην Ελλάδα η Ε.Ε. και η τρόικα καθώς και για την στήριξη τους υπέρ των ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Δεύτερον: Επειδή το Κ.Κ.Ε τόλμησε το 2004 να στηλιτεύσει και να συμβάλει στην ανατροπή της έγκρισης του εκτρωματικού σχεδίου Ανάν ενημερώνοντας την κοινή γνώμη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου για το περιεχόμενο του.Οι θέσεις του Κ.Κ.Ε για το κυπριακό καθώς και οι σωστές για άλλα ουσιώδη ζητήματα που αφορουν την υπαναχώρηση κομμουνιστικών ή αριστερών κομμάτων από θέσεις αρχών και την σύμπλευση τους με την σοσιαλδημοκρατία ήταν για το ΑΚΕΛ «αιτία πολέμου».

Βέβαια οι αλήθειες είναι πικρές και όταν σου υποδεικνύουν απο πού ξεκίνησες , πώς λοξοδρόμησες και σε ποιά κακοτράχαλα μονοπάτια πηγαίνεις ,ξεκινάς πόλεμο έστω και ακήρυκτο επισήμως.

 

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 10 Δεκεμβρίου 2017)