Ταγιάνι προς Ντράγκι:«Δεν έχετε εξουσία να αποφασίζετε για τα ΜΕΔ»

 

Επιστολή με την οποία διεκδικεί την εξουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως το σώμα που είναι άμεσα εκλεγμένο από τον λαό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει τον πρώτο λόγο για το ζήτημα της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), έχει αποστείλει στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνi, όπως δήλωσε  μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.imagew.aspx

Μιλώντας μέσω διερμηνέα και σε αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την ιδιαίτερη σημασία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία, ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και δίχως τη στρατιωτική κατοχή ενός μέρους του νησιού». «Αυτή είναι η άποψη του Κοινοβουλίου και, όπως σας είπα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία θετική λύση», πρόσθεσε.

«Αυτό το τόνισα και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Αναστασιάδη με τον οποίο είχα τη χαρά να συνομιλήσω πριν από λίγο», ανέφερε.

Σε σχέση με το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Βουλής, είπε ότι «συζητήσαμε θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και επικεντρωθήκαμε στην είδηση της ημέρας, στη συμφωνία των διαπραγματευτών σε ό,τι αφορά το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει το Brexit».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενημέρωσε ο κ. Ταγιάνι, «θα εκφέρει άποψη την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, με ένα ψήφισμα, το οποίο θα σηματοδοτήσει και το πέρας της συζήτησης». Μετά, πρόσθεσε, την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνάντηση επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων ο ίδιος θα ενημερώσει για την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μετά το Συμβούλιο θα έχει σειρά να υιοθετήσει την τελική άποψη.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που θα μου δοθεί η ευκαιρία να πάρω το λόγο ενώπιον του Κοινοβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί θεωρώ ότι το Κοινοβούλιο είναι ο βασικός τόπος που εκφράζεται η Δημοκρατία». Με τον ίδιο τρόπο, σημείωσε, «που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο βασικός θεσμός, το βασικό θεσμικό όργανο, που βρίσκεται τόσο κοντά στους πολίτες, τόσο κοντά στους λαούς».

Ο κ. Ταγιάνι συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να εξηγήσω σε μια χώρα, που μαζί με την Ελλάδα αποτέλεσαν το λίκνο της Δημοκρατίας ότι η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του λαού που την ασκεί μέσω των εκπροσώπων του».

Γι αυτό το λόγο ακριβώς, είπε, «αποφάσισα να πάρω την πρωτοβουλία και στις 9 Οκτωβρίου 2017 να αποστείλω μια επιστολή στον Πρόεδρο της ΕΚΤ και να του τονίσω ότι δεν είναι  θέμα της εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει νέους κανόνες που αφορούν τα ΜΕΔ».

«Θέλησα να υπενθυμίσω ότι δεν είναι δουλειά ενός τεχνοκράτη, όσο ψηλά και να βρίσκεται αυτός ο τεχνοκράτης, να επιβάλει κανόνες στην ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των πολιτών και την πρόσβαση των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε πιστώσεις», επισήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αν πρέπει να υπάρχουν κανόνες για τα ΜΕΔ, ο νομοθέτης είναι εκείνος που θα εγκρίνει. Η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει, το Συμβούλιο θα τα εξετάσει, θα πάρει την τελική θέση το Συμβούλιο και ο Νομοθέτης θα αποφασίσει σε ότι αφορά τα ΜΕΔ», ανέφερε.

Ενημέρωσε επίσης ότι «οι ανεξάρτητες νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα της άποψης μου». Η εγκυρότητα της άποψης μου, πρόσθεσε, «επικυρώθηκε και από τις αρμόδιες νομικές, ανεξάρτητες υπηρεσίες και του Συμβουλίου».

Ο κ. Ταγιάνι ευχήθηκε «η εποπτεία της ΕΚΤ να μην ξεπεράσει τα όρια, τα σύνορα που της έχουν δοθεί με βάση τις Συνθήκες και τους κανόνες».

«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να υπεισέλθω στο περιεχόμενο, αυτό είναι κάτι για το οποίο είναι αρμόδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», διευκρίνισε. Εγώ, σημείωσε, «θα πρέπει να προασπίσω τον ρόλο το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον κεντρικό χαρακτήρα της πολιτικής».

Εμείς, είπε, «είμαστε υπόλογοι στο λαό και στους εκπροσώπους του. Όχι στους γραφειοκράτες. Γιατί ο έλεγχος δεν ασκείται στους γραφειοκράτες. Ασκείται σε μας».

Ανέφερε ότι ο ίδιος σέβεται πολύ τους δημόσιους υπαλλήλους, τονίζοντας την ίδια ώρα  «οι αποφάσεις όμως λαμβάνονται από τους νομοθέτες. Δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων είναι να εφαρμόζουν αυτές τις αποφάσεις». Αυτό είναι ένα πολιτικά ιδιαίτερο πολιτικό σημείο, το συζητήσαμε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

«Είναι μια συνάντηση σε πολύ σημαντικό και κρίσιμο χρονικό σημείο, αλλά και εν μέσω εξελίξεων και τοποθετήσεων από μέρους του, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Αναφέρθηκε ειδικότερα στα καλά νέα από τις Βρυξέλλες αναφορικά με το Brexit, σημειώνοντας ότι και «αυτό αφορά όλους μας, όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Δημήτρης Συλλούρης πρόσθεσε ότι «πιο σημαντικό και πιο ενδιαφέρον για εμάς στην Κύπρο – που οφείλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, πρέπει να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο – είναι η πρωτοβουλία του για τα ΜΕΔ». Το μήνυμα δηλαδή που έστειλε, είπε, «ότι αυτές οι αποφάσεις έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να είναι μόνο τεχνοκρατικές». Είναι αποφάσεις, συμπλήρωσε, «που πρέπει να παίρνονται πρωτίστως σε πολιτικό επίπεδο και με ομοιόμορφο τρόπο».

Ευχαρίστησε τον Αντόνιο Ταγιάνι για την πρωτοβουλία του, «που αγγίζει πολλούς εδώ στην Κύπρο». «Η Ευρώπη πάσχει βασικά από το έλλειμμα της Δημοκρατίας. Η πρωτοβουλία του Προέδρου να επιλέξει αυτή την προσέγγιση που αφορά ιδιαίτερα και την Κύπρο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια γεμίζει αυτό το κενό ώστε η Ευρώπη να γίνει η Ευρώπη που είναι κοντά στην κοινωνία, κοντά στους ανθρώπους και να εξυπηρετεί τους ανθρώπους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Συλλούρης μίλησε επίσης για τις «ξεκάθαρες τοποθετήσεις αναφορικά με το Κυπριακό και η υποχρέωση που έχει η ΕΕ, που πηγάζει από τις αρχές και αξίες της ΕΕ, να στηρίξει λύση στο Κυπριακό, μη παρουσία ξένων στρατευμάτων για τη λύση και την εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμένιους και όλους τους Ευρωπαίους που θα ζουν εδώ, την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών ώστε η Κύπρος να είναι πολύ δυνατή, για χάριν της Ευρώπης, ως βραχίονας συμμετοχής της Ευρώπης στα τεκταινόμενα της περιοχής».