Γαϊδουράγκαθο το πολύτιμο

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που η φύση αλλάζει και περνά από τον γρήγορο ρυθμό του καλοκαιριού στον αργό του χειμώνα.

Είναι η στιγμή που χρειάζεται να κάνουμε κι εμείς τους ρυθμούς μας πιο αργούς συνειδητά, δημιουργώντας ωφέλιμο χώρο και χρόνο για τον εαυτό μας.gaidouragatho

Τα οφέλη της εποχικής αποτοξίνωσης είναι σημαντικά και αυτά είναι τα εξής: βελτίωση της διαδικασίας της πέψης, βελτίωση της κυκλοφορίας και ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όξυνση της πνευματικής μας διαύγειας, βοήθεια στην απώλεια περιττού βάρους. Ενα σπουδαίο βότανο που μας προσφέρει ιδιαίτερη βοήθεια είναι το γαϊδουράγκαθο.

Ως γνωστόν, το γαϊδουράγκαθο θεωρείται ίαμα ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή και η λήψη του γινόταν είτε σε ωμή μορφή, είτε ως βραστή σαλάτα, είτε αποξηραμένο ως ρόφημα.

Χρησιμοποιούσαν, μάλιστα, σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού (φύλλα, μίσχος, κορμός, ρίζες, σπόροι), το οποίο φρόντιζαν να συλλέγουν μέχρι τα μέσα Μαΐου, μιας και τους πιο καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ζέστης, αρχίζει να πικρίζει.

Σήμερα το βρίσκουμε στα παραδοσιακά καταστήματα βοτάνων αποξηραμένο, έτοιμο για την παρασκευή ροφήματος.

Το γαϊδουράγκαθο (Liver shield ή Silybum Μarianum, κατά την επιστημονική του ονομασία) περιέχει τη δραστική ουσία «σιλυμαρίνη», που βοηθά στην ανάπλαση των κατεστραμμένων κυττάρων του συκωτιού.

Ενα φλαβονοειδές που όσο κι αν προσπαθήσαμε να το αντιγράψουμε εργαστηριακά, οι σχετικές έρευνες δεν στέφθηκαν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, με απόλυτη επιτυχία.

Οι βλαστοί, τα φύλλα, τα άνθη, η ρίζα και ο μίσχος του φυτού είναι βρώσιμα, ενώ οι ψημένοι καρποί του αποτελούν υποκατάστατο του καφέ.

Η δρόγη του φυτού (καρποί) οφείλει τις ιδιότητές της στη «σιλυμαρίνη», η οποία είναι το τυποποιημένο εκχύλισμα των σπερμάτων του Silybum Marianum με περιεκτικότητα 70-80% σε φλαβονολιγνάνες.

Η κύρια φλαβονολιγνάνη της σιλυμαρίνης είναι η «σιλυβίνη» ή «σιλυβινίνη», η οποία αποτελείται από μείγμα δύο διαστερεοϊσομερών Α και Β και παρουσιάζει τη σημαντικότερη δράση σε σχέση με τις υπόλοιπες ουσίες.

Αλλες φλαβονολιγνάνες που περιέχονται στο εκχύλισμα είναι η ισοσιλυβίνη, η δεϋδροσιλυβίνη, η σιλυχριστίνη και η σιλυδιανίνη, ενώ ένα από τα υπόλοιπα φλαβονοειδή του φυτού είναι η «ταξιφολίνη».

Η σιλυμαρίνη, η σιλυβίνη, η σιλυδιανίνη και η σιλυκριστίνη είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά του ήπατος.

Δυστυχώς, η σιλυμαρίνη δεν είναι ιδιαίτερα διαλυτή στο νερό και έτσι το γαϊδουράγκαθο ως ρόφημα δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε σύγκριση με τις κάψουλες.

Η Silymarin συνήθως ανέρχεται μόνο σε 1-4% του συνολικού φυτού, ωστόσο οι υψηλής συγκέντρωσης κάψουλες είναι τυποποιημένες, γι’ αυτό και περιέχουν 80% σιλυμαρίνης και τα άλλα δραστικά συστατικά.

Η δράση τους όμως δεν σταματά εδώ, βοηθά ριζικά στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων, ακόμα και μεγάλων κατεστραμμένων ιστών, ενεργοποιώντας την πρωτεϊνική σύνθεση με αύξηση της δραστηριότητας του γενετικού υλικού DNA-RNA.

Εκτός αυτού, προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα, εμποδίζοντας τις τοξίνες να εισχωρήσουν σε αυτά.

Με απλά λόγια, το γαϊδουράγκαθο δεν θα μας βοηθήσει μόνο στη σωστή ανάπλαση των ηπατικών κυττάρων, αλλά θα μας προστατεύει και από τις τοξίνες που τα απειλούν.

Εδώ θα σας τονίσω ιδιαίτερα πως το συκώτι, με τη σειρά του, είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία και τη μεθόδευση αποβολής των τοξινών από το σώμα, από όπου κι αν προέρχονται αυτές.

Πολλές φορές η κακή λειτουργία του ήπατος εκδηλώνεται με τη μορφή διαφόρων απολεπιστικών δερματοπαθειών, με ερυθρά διάχυτα στίγματα και ξηροδερμία, που τις περισσότερες φορές οι πάσχοντες δεν αξιοποιούν.

Με την ομαλοποίηση της λειτουργίας του τα σημάδια αυτά εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που κανένας δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς ένα δυνατό και καθαρό συκώτι.

Η χρήση των βοτάνων πρέπει πάντα να γίνεται υπό σωστή ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της σωστής δοσολογίας, γιατί μπορεί να προκύψουν παρενέργειες, όπως, λόγου χάρη, διάρροια, στομαχικά προβλήματα, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα τα οποία έχουν αλλεργία στα φυτά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια (για παράδειγμα, χρυσάνθεμο, καλέντουλα).

Επίσης, επειδή περιέχει ουσίες με οιστρογονική δράση, μπορεί να επηρεάσει το ευαίσθητο ορμονικό σύστημα ανδρών και γυναικών.

Αν προσθέσετε στη διατροφή σας και χυμούς από λαχανικά βιολογικά, θα αισθανθείτε πολύ γρήγορα ξεκούραστοι. Καλή επιτυχία!

Ξέρετε ότι

1. Ενας χυμός λαχανικών μπορεί να περιέχει το 36% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου, το 20% της βιταμίνης Α, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 12 γραμμάρια φυσικών σακχάρων και δεν περιέχει καθόλου λίπος.

2. Με την προσθήκη χυμών λαχανικών εξασφαλίζουμε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες και έτσι ο ανθρώπινος οργανισμός αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, υποβοηθώντας τους ενζυμικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς οι οποίοι αναπτύχθηκαν με τη βιολογική εξέλιξη.

3. Ομως χρειάζεται προσοχή, μην το παρακάνετε! Ορισμένα λαχανικά, όπως ο μαϊντανός, το σπανάκι, τα αντίδια, τα τεύτλα, είναι πλούσιες πηγές οξαλικού οξέος, μιας φυσικής ένωσης που μπορεί να αυξήσει τις πέτρες στους νεφρούς και τη νεφρική βλάβη σε άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο.