Bloomberg: Η Τουρκία ενδέχεται να μπει στη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμπεριλάβει την Τουρκίαimagew.aspx σε μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται σχετικό έγγραφο της ομάδας που καταρτίζει την λίστα στη βάση της οποίας θα λάβει απόφαση το ECOFIN.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg μια ομάδα εργασίας της ΕΕ που έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο των φορολογικών μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σχετικές δεσμεύσεις της Τουρκίας δεν είναι μέχρι στιγμής “επαρκείς”. Το Bloomberg αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας θα μπορούσε να προτείνει στους υπουργούς οικονομικών να λάβουν τη συγκεκριμένη απόφαση στις 5 Δεκεμβρίου (ECOFIN).

To Βloomberg ακόμα αναφέρει ότι η δυνητική ένταξη της χώρας στη μαύρη λίστα έρχεται καθώς η Γερμανία ασκεί την επιρροή της σε διεθνή αναπτυξιακά ιδρύματα για να περιορίσει τη χρηματοδότηση στην Τουρκία από την κρατική τράπεζα KfW, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Οι γερμανικές εμπορικές τράπεζες επανεξετάζουν επίσης την έκθεσή τους στην Τουρκία, δήλωσαν στο Bloomberg αξιωματούχοι που έχουν άμεση γνώση της κατάστασης.

Το πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι σε μια συζήτηση μεταξύ των μελών της ομάδας δεοντολογίας την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της ΕΕ, αλλά οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οποιαδήποτε απόφαση περί παρακάμψεως των τεχνικών κριτηρίων για την εγγραφή στον κατάλογο μπορεί να ληφθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα στη συνεδρίαση.

Οι πρέσβεις που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τον κατάλογο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Σύμφωνα με σχέδιο απόφασης ημερομηνία 21 Νοεμβρίου που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg, στην ίδια λίστα θα μπορούσαν να βρεθούν η Σερβία, η Αρμενία, οι Νήσοι Κουκ, οι Νήσοι Μάρσαλ, ο Παναμάς και η Τυνησία.