Ο Σταύρος Μαλάς κατηγορεί τον Ν.Αναστασιάδη για επικίνδυνες θέσεις στο Κυπριακό

Για επικίνδυνες θέσεις στο Κυπριακό και διγλωσσία κατηγόρησε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.imagew-3.aspx

Σε διάσκεψη Τύπου στο επιτελείο του και σχολιάζοντας τη χΘεσινή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο «Κανάλι 6», ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι η ρητορική που αναπτύσσει ο Νίκος Αναστασιάδης στο Κυπριακό ταυτίζεται και καθίσταται εξίσου επικίνδυνη με τη ρητορική του ενδιάμεσου χώρου.

«Εγείρει και πάλι θέμα πρόταξης γνωρίζοντας τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας, αποτέλεσμα της οποίας θα είναι η μη επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος δηλητηριάζει τις συνειδήσεις των πολιτών, υποβαθμίζοντας την τ/κ κοινότητα σε μειονότητα.

Ο κ. Μαλάς δήλωσε πως είναι προφανές ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ξεφεύγει πλήρως από τη διακηρυγμένη θέση ότι συμφωνεί πλήρως με το πλαίσιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι η διγλωσσία στη διαχείριση του Κυπριακού είναι ό,τι πιο επικίνδυνο και επανέλαβε τις δικές του θέσεις, οι οποίες, όπως είπε, είναι ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα, και οι οποίες προνοούν άμεση αξιοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

«Δυστυχώς με την ανάληψη της Προεδρίας ο Νίκος Αναστασιάδης κούρεψε τις καταθέσεις των πολιτών και πολλά από τα όνειρα των νέων. Με τη λήξη της θητείας του δεν διστάζει δυστυχώς να κουρέψει κάθε ελπίδα και προοπτική για επίλυση του Κυπριακού» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι με τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για τη ΔΔΟ και με το κλίμα που δημιουργείται, καθίσταται δύσκολη η όποια συνεργασία με τον ενδιάμεσο χώρο, με δεδομένο ότι στο δεύτερο γύρο θα είναι ο ίδιος, ο Σταύρος Μαλάς σημείωσε ότι «προφανώς η πολιτική εκείνου που δεν θα περάσει στο δεύτερο γύρο δεν έχει προκριθεί από τους πολίτες» και πως ως εκ τούτου «είναι εκείνος ο οποίος θα πρέπει να επαναδιατυπώσει τη θέση του».

«Άλλωστε η διακηρυγμένη θέση της ελληνοκυπριακής κοινότητας διαχρονικά ήταν να επιλύσουμε το Κυπριακό στη βάση ενός συμφωνημένου πλαισίου το οποίο ονομάζουμε Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, οι αρχές της οποίας έχουν διαμορφωθεί και συμφωνηθεί και με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και με τη συμφωνία της 23ης Μαΐου του 2008. Και βεβαίως έχουν επαναβεβαιωθεί με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου» ανέφερε, εξηγώντας πως δεν είναι η δική του θέση που έχει αλλάξει αλλά η θέση άλλων και συνεπώς θα πρέπει να εξηγήσουν αυτή τους τη θέση.

Δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις θέσεις που βάζει και ειδικότερα με την αναφορά χθες ότι η μια εκ των δυο συνιστωσών σε ένα κοινό κράτος θα είναι υποχείριο της Τουρκίας, «ουσιαστικά αυτό που λέει είναι πως ό,τι κι αν συζητήσουμε δεν πρόκειται να είναι βιώσιμη λύση, είτε είναι διζωνική, είτε οτιδήποτε άλλο».

«Γι’ αυτό θεωρώ αυτή του τη θέση πολύ επικίνδυνη και γι’ αυτό έχουμε ψέξει τη διγλωσσία του Προέδρου» πρόσθεσε.

Τοποθέτηση Προέδρου σε σχέση με αξιοποίηση γυναικών

Ο Σταύρος Μαλάς σχολίασε και τη σχετική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας επαναβεβαιώνοντας τη δική του θέση ότι οι γυναίκες στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουν τουλάχιστον 50% εκπροσώπηση και αυτή η εκπροσώπηση θα επεκτείνεται και στη σύνθεση των συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών.

Ο κ. Μαλάς υπενθύμισε ότι όπως έχει ανακοινωθεί από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας Φύλων ότι η Κύπρος κατατάσσεται σε μια από τις πιο χαμηλές θέσεις σε σχέση με την αξιοποίηση των γυναικών. «Αυτό δεν μπορεί να είναι αποτύπωση μιας σύγχρονης κοινωνίας και πρέπει να αλλάξει» είπε.

Προεκλογικό πρόγραμμα

Σε ερώτηση αναφορικά με το πότε θα παρουσιάσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, ο κ. Μαλάς είπε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και πως ήδη έχουν παρουσιαστεί τμηματικά κάποιες θέσεις.

«Εκείνο το οποίο επεξεργαζόμαστε περισσότερο είναι το κομμάτι της οικονομίας γιατί εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε μια πλειοδοσία εξαγγελιών που να μην μπορούμε να υλοποιήσουμε. Θέλουμε να διαφυλάξουμε αυτό που χαρακτηρίζει τη δική μας υποψηφιότητα. Αξιοπιστία, ειλικρίνεια και τεκμηριωμένος πολιτικός λόγος» πρόσθεσε καταλήγοντας.