Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Γερμανία

Μπροστά σε μια πρωτοφανή, για τα μεταπολεμικά δεδομένα, πολιτική κρίση βρίσκεται η Γερμανία. Θρίλερ επικρατεί τα τελευταία 24ωρα σχετικά με το σενάριο διεξαγωγής νέων εκλογών, με την νεολαία του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ να θέτει θέμα αποχώρησής της και τα γερμανικά μέσα να παρομοιάζουν την κατάσταση με την αβεβαιότητα που επικρατούσε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. 9EAE5985AA5830F5DBF5B311AFD4ACBD

Παρόλο που ασκούνται πιέσεις στον επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς, να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, εκείνος δεν προβλέπεται να μετακινηθεί από την αρχική του τοποθέτηση και να δεχτεί τη σύμπλευση με το CDU.

Με αγωνία αναμένονται οι ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση Σουλτς με τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος έχει απευθύνει έκκληση για σχηματισμό κυβέρνησης. Υπέρ της ενίσχυσης των προσπαθειών για επίτευξη κυβερνητικού συνασπισμού τάσσεται και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με την κατάρρευση ωστόσο των συνομιλιών και τη δήλωση – βόμβα της Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία προτιμά νέες εκλογές παρά κυβέρνηση μειοψηφίας, η ανησυχία για αύξηση της ακροδεξιάς στη Γερμανία ενισχύεται.

Ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται επί τάπητος είναι εάν η αποδυνάμωση της Μέρκελ ισοδυναμεί με την αποδυνάμωση της Γερμανίας στην Ευρωζώνη.

Πρώτο θύμα της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στο Βερολίνο φέρεται να είναι η μεταρρυθμιστική πολιτική εντός της Ευρωζώνης, για την οποία έχει ασκηθεί πίεση στη γερμανική κυβέρνηση, με τη Γαλλία να εμφανίζεται μπροστάρης της συγκεκριμένης πολιτικής. merkel-schzultz

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του για σχεδιασμό νέας αρχιτεκτονικής στην Ευρωζώνη.

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας φάσης στην οποία συζητάμε για το πώς θα ενισχύσουμε την ΕΕ, οπότε ένας εταίρος όπως η Γερμανία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο» δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Αγωνία επικρατεί για το ελληνικό ζήτημα, με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους να προσκρούει σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Εμφανής είναι πάντως η ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να εκφράζουν φόβο για στροφή Μέρκελ προς πιο ακροδεξιές πολιτικές.

Το FDP έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αποκλείσει συνομιλίες με τους συντηρητικούς του CDU, ενώ οι Πράσινοι δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν με τους Χριστιανοδημοκράτες μόνο εάν παρουσιάσουν νέο πακέτο μέτρων.