Τέλος οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Η κυβέρνηση της Συρίας  ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας συνάντησης με την αντιπολίτευση στο Σότσι στη Ρωσία, μιας πρότασης της Μόσχας, με την οποία συντάχθηκαν το Ιράν και Τουρκία για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στον πόλεμο της Συρίας.4AC0257061A21CAC10892CC5E98730FE

Στην τριμερή συνάντηση των προέδρων Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί συμφώνησαν στη σύγκληση ενός «κογκρέσου συριακού εθνικού διαλόγου» στο Σότσι με τη συμμετοχή του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης.

Δεν έχει οριστεί κάποια ημερομηνία για τη σύγκληση ενός τέτοιου «κογκρέσου» το οποίο ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί μια «πραγματική ευκαιρία» για την επίλυση της κρίσης, παρά τις αμφιβολίες που συνεχίζουν να υπάρχουν γύρω από την πρωτοβουλία  αυτή.

«Η κυβέρνηση καλωσορίζει» τα συμπεράσματα της συνόδου του Σότσι, τόνισε το συριακό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της Συρίας, SANA.

«Η Συρία στηρίζει κάθε πολιτική δράση που σέβεται την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα και βοηθά να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία στην χώρα», συμπλήρωσε η ανακοίνωση.

Την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε τo τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία  κατά την τριμερή συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, στο Σότσι, όπου επί τάπητος τέθηκε το θέμα τήρησης των ειρηνευτικών διαδικασιών.

Οι πρόεδροι Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, κατέληξαν σε κοινό άξονα: Στην πολιτική διευθέτησης της κρίσης στη Συρία μετά το τέλος των εχθροπραξιών, στη σημασία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης, αλλά και στις προοπτικές ανοικοδόμησης της Συρίας.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν εφόσον κριθεί αναγκαία νέα συζήτηση για το συριακό ζήτημα.

Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι τρομοκράτες στη Συρία έχουν υποστεί καθοριστικό πλήγμα.

«Υπάρχει η ευκαιρία να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Αυτό απαιτεί να δοθεί μια περίοδος ειρήνης στους Σύρους, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όμως, θα χρειαστεί αμοιβαίος συμβιβασμός τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις αντίθετες δυνάμεις» δήλωσε ο Πούτιν.

«Η κρίση στη Συρία έχει σαφώς επιδεινωθεί μετά την εμπλοκή ξένων δυνάμεων που ενίσχυσαν δυνάμεις του στρατού. Μοιραία διαμορφώθηκε, έτσι, το Ισλαμικό Κράτος και η Al-Nusra Front», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Ο τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε ότι Ρωσία, Τουρκία και Ιράν έχουν καταβάλλει προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Συρία, μέσα από σειρά συνομιλιών.

«Δεν αρκεί όμως αυτό. Θα πρέπει όλες οι πλευρές να συμμετάσχουν στις προσπάθειες εύρεσης κοινής λύσης για τη σύρραξη στη Συρία, η οποία θα είναι και αποδεκτή από τους πολίτες της» πρόσθεσε.

Η συνάντηση των τριών πολιτικών ηγετών επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα μέσα από ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία αναφερόταν ότι ειρηνευτικές συνομιλίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της τριμερούς σε συνέχεια των συναντήσεων στην Αστάνα.

Η τριμερής φτάνει και μετά την τετ α τετ συνάντηση Πούτιν με τον σύρο πρόεδρο στο Σότσι, η οποία μέχρι την πραγματοποίησή της έμεινε κρυφή.

Στη συνάντηση, ο Πούτιν χαιρέτισε την ετοιμότητα του Άσαντ να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί πολιτική λύση, ενώ ο σύρος πρόεδρος ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του για τη στρατιωτική και την πολιτική στήριξη της Ρωσίας προς τη χώρα του.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί στρατιωτικό πλεονέκτημα στη Συρία, εμφανίστηκε να αποκλίνει από τις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να εστιάζει στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύρραξης.

Βασικοί υποστηρικτές της Συρίας αποτελούν Ρωσία και Ιράν, τη στιγμή που η Τουρκία υποστηρίζει τις αντικυβερνητικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι σχεδιάζει να οργανώσει δύο γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, τον επόμενο μήνα, ανάμεσα στην κυβέρνηση Άσαντ και τις αντίθετες, με την πολιτική του, δυνάμεις .