Ν.Αναστασιάδης:«Ο υπεύθυνος ηγέτης αναλαμβάνει τις ευθύνες του και δεν τις μεταθέτει στους ώμους του λαού»


Ο υπεύθυνος ηγέτης αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες και δεν τις μεταθέτει στους ώμους του κυπριακού λαού, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως είναι καλύτερα να καταλογίζονται ευθύνες στον ηγέτη παρά σε ένα λαό.imagew-10.aspx

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρνακας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων δημιουργίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε πως «ήταν απόφαση μας από κοινού με την Ελλάδα από τότε που επισυνέβησαν τα τραγικά γεγονότα του 1974, ότι θα έπρεπε μέσα από τον ειρηνικό διάλογο να επιτύχουμε τη λύση του Κυπριακού. Και αυτή είναι η βούληση μας, βούληση την οποία και έχω φροντίσει να διαβιβάσω και να ξεκαθαρίσω στο σύνολο των ηγετών με τους οποίους είχα επαφές κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ότι έχουμε την υπομονή και την επιμονή να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια ενός ειρηνικού διαλόγου».

Αυτό όμως, συνέχισε,«δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων ότι θα εισέλθουμε ξανά στη διαδικασία του διαλόγου για χάριν του διαλόγου. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οι προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θέσεις μου, είναι ότι είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές».

Όσον αφορά, όμως, τη Διάσκεψη για την Κύπρο, είπε, «θα πρέπει τόσο τα Ηνωμένα `Εθνη, είτε δια απεσταλμένων του Γενικού Γραμματέα, είτε τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να μεριμνήσουν έτσι ώστε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο να είναι καλά προετοιμασμένη για να μην αντιμετωπίσει την τύχη μιας ανάλογης συνόδου που έλαβε χώρα τον Γενάρη του 2017 ή της άλλης που δυστυχώς δεν περατώθηκε ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «η δική μας θέση είναι πως για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό απαιτείται ο αλληλοσεβασμός μεταξύ όλων όσων έτυχε νόμιμα να κατοικούν σε αυτή την πατρίδα. Ο αλληλοσεβασμός, αλλά και η αναγνώριση των ανησυχιών της μιας ή της άλλης των κοινοτήτων, είναι στοιχείο απαραίτητο που θα συμβάλει οπωσδήποτε στην εξεύρεση μιας αποδεκτής από όλους λύσης. Μιας λύσης που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις αλλά και τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα σίγουρο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για όσους θα έρθουν».

Σημείωσε ακόμα ότι «αυτό που την ίδια ώρα ζητούμε μέσα από τη λύση, είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε το κράτος που θα προκύψει από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι απολύτως ανεξάρτητο, να μην επιδέχεται της όποιας αμφισβήτησης από οποιονδήποτε, να μην είναι υπηρέτης συμφερόντων της όποιας τρίτης χώρας, αλλά να είναι το δημιούργημα των Κυπρίων για τους Κύπριους».

Και αυτό, συνέχισε, «έχει μεγάλη σημασία γιατί η όποια επέκταση ή αποδοχή των συνθηκών ενός αναχρονιστικού συστήματος ασφάλειας όπως είναι οι εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα, η παρουσία τουρκικού στρατού όχι μόνο δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της μεταξύ μας εμπιστοσύνης, αλλά δημιουργούν το αίσθημα ανασφάλειας στη μια των δύο κοινοτήτων, ενώ την ίδια ώρα προστίθεται ένα άλλο στοιχείο, το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο για να μπορεί να οδηγήσει σε λύση: η εξάρτηση της μιας κοινότητας και η υποβολή των θέσεων ή των αποφάσεων ή η εξάρτηση των αποφάσεων από μια τρίτη χώρα θα μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα, ως αποτέλεσμα των αξιώσεων και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να θέλει να έχει λόγο σε κάθε απόφαση, σε ένα προτεκτοράτο της `Αγκυρας».

Όπως είπε ο Πρόεδρος «αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από κανέναν Ελληνοκύπριο και αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από εκείνον που διαπραγματεύεται το μέλλον αυτής της χώρας για να μπορεί να παρουσιάσει ανάλογη λύση ενώπιον του λαού».

Ανέφερε ακόμα ότι «ο υπεύθυνος ηγέτης αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες και δεν τις μεταθέτει και δεν τις μεταφέρει στους ώμους του κυπριακού λαού για να επωμιστεί εκείνος την ευθύνη. Καλύτερα είναι να καταλογίζονται ευθύνες στον ηγέτη παρά σε ένα λαό» και πρόσθεσε πως «ένα είναι να τιμωρείται ο ηγέτης και άλλο είναι να τιμωρείται ένας λαός και μια χώρα ολόκληρη».

Απευθυνόμενος στους παρισταμένους, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με αποφασιστικότητα, με απόλυτη γνώση των ορίων μέσα στα οποία πρέπει να κινείται ο καθένας, προκειμένου με ειρηνικό τρόπο να εξεύρουμε τρόπους επανένωσης αυτής της χώρας, δημιουργίας συνθηκών ειρήνης, θα πορευτώ είτε τώρα, είτε αν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του στην εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δημιουργία του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρνακας στην απονομή τιμών στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων “που είναι αφιερωμένο στους Ελλαδίτες αδελφούς που έχασαν τη ζωή τους προασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974. Ως αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού μας ιστού οι έφεδροι αξιωματικοί έχουν να επιδείξουν διαχρονική παρουσία στο κάθε κάλεσμα της πατρίδας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «παρά τις πολλές προσωπικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις, ανταποκρίνονται με υπευθυνότητα και πειθαρχία στο κάλεσμα της πατρίδας και συνδράμουν στην αποστολή της Εθνικής Φρουράς, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αναβάθμιση της μαχητικής της δύναμης. Με τη συνεισφορά των μελών της εφεδρείας να μην περιορίζεται στην εκτέλεση της αποστολής της Εθνικής Φρουράς, αλλά να επεκτείνεται στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο καθώς και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές και τα στρατευμένα νιάτα».

Ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι «είναι ακριβώς μέσα από την αναγνώριση της πολύτιμης αυτής προσφοράς της εφεδρείας, αλλά και ως έκφραση ευγνωμοσύνης και ελάχιστης ανταπόδοσης για τις άοκνες υπηρεσίες που πρόσφερε, που το Υπουργείο `Αμυνας, αποφάσισε όπως το έτος 2018 χαρακτηριστεί ως έτος αφιερωμένο στην Εφεδρεία και Εθνοφυλακή, προγραμματίζοντας σειρά  δράσεων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία του να τιμήσει την Ελληνική Δύναμη Κύπρου, «η οποία αποτελεί έκφραση της αμέριστης στήριξης της Ελλάδας στον αγώνα που καταβάλλουμε για τον τερματισμό της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας, επιβεβαιώνοντας τους ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας και Κυπριακού Ελληνισμού, που έχουν σφυρηλατηθεί και σφραγιστεί μέσα από κοινούς αγώνες και θυσίες. Τα μέλη της Δύναμης μαχόμενα πλάι στους Κύπριους αδελφούς τους, με εθελούσια αγωνιστική διάθεση επιτέλεσαν στο έπακρον το καθήκον τους το 1974, δηλώνοντας με τη θυσία τους την πίστη τους στο όμαιμον, το ομόθρησκον, το ομόγλωσσον, το ομότροπον, το έθνος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της χθεσινής ημέρας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εξέφρασε «για άλλη μία φορά ευγνώμονες ευχαριστίες για τις υπηρεσίες που τα μέλη της ΕΛΔΥΚ παρέχουν στην πατρίδα μας, συναισθανόμενα τη βαριά ιστορία και κληρονομιά της, ως Δύναμης αποτροπής και ασφάλειας σε τούτο τον τόπο και ανταποκρινόμενα τόσο στις προσδοκίες όσο και στην αγάπη του κυπριακού λαού».

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την παραχώρηση ποσού ύψους 15 χιλιάδων ευρώ «ως ελάχιστη συνεισφορά προς το κόστος της δημιουργίας του Μνημείου» που έγινε στο `Αλσος «Ηρώων ΕΛ.ΔΥ.Κ», σημείωσε πως η ιδέα της δημιουργίας του `Αλσους και του Μνημείου «συνιστά πλήρη αναγνώριση της πολεμικής υπηρεσίας και της αξίας της προσφοράς των Ελλήνων, από μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού» και τόνισε «το άριστο του επιπέδου των σχέσεων και της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στη «μεγάλης σημασίας υπογραφή το 2014 του κοινού Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων, που προδιαγράφει το πλαίσιο του κοινού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κοινών απειλών. Παράλληλα, η θεσμοθέτηση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας το οποίο συνέρχεται εντός λίγων ημερών για 2η φορά στην Αθήνα και στο οποίο θα συμμετέχει η πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας, έτσι ώστε να υπάρχει ο απόλυτος και πλήρης συντονισμός και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας», επεσήμανε.

Σχέσεις που, όπως είπε «στον αμυντικό τομέα διευρύνονται και αναβαθμίζονται εντός του πλαισίου που δημιουργεί η νέα αμυντική ένωση της Ευρώπης, μέσα από μια δυναμική πορεία ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, που ξεκινά με τη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας PESCO, της οποίας Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ιδρυτικά μέλη. Επιπλέον, η αμυντική σύζευξη Ελλάδας-Κύπρου ενισχύεται και μέσα από τις περιφερειακές συμμαχίες που οικοδομούμε με φίλες γειτονικές χώρες, που είναι δεσμευμένες προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης» είπε, και πρόσθεσε ότι «ενδεικτική και η ολοκλήρωση χθες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής με την Αίγυπτο» που επεκτείνεται και στο Ισραήλ, και περιλαμβάνει και τον Λίβανο.

Αφού ανέφερε ότι «βάσει των δεδομένων αυτών, η Εθνική Φρουρά καλείται να διαδραματίσει αναμφίβολα έναν αναβαθμισμένο ρόλο», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «στο πλαίσιο της προώθησης του αναβαθμισμένου αυτού ρόλου της πατρίδας μας, αλλά και της δυνατότητας της να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, η Εθνική Φρουρά εκσυγχρονίζεται ως κατεξοχήν δύναμη αποτροπής έναντι οποιασδήποτε επιβουλής».

Προς τούτο, ανέφερε, «αθόρυβα και μεθοδικά, έχει προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που επιτρέπει την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα και στο διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον. Πρόσθετα, έχει προχωρήσει στη δημιουργία μίας νέας δομής δυνάμεων με την απολυτά επιτυχή ενσωμάτωση των επαγγελματιών οπλιτών στην Εθνική Φρουρά, και σύντομα και των γυναικών μετά το πέρας της ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης τους, αλλά και στην προώθηση ενός μακροπροθέσμου εξοπλιστικού προγράμματος που υλοποιείται στη βάση συντεταγμένων χρονοδιαγραμμάτων», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη στη θυσία των μελών του Συνδέσμου Αλέξανδρου Ζάρα, Ιάκωβου Μάρκου και Μιχάλη Ζένιου και είπε πως «ο ηρωισμός και η ανδρεία που επέδειξαν διαχρονικά στα πεδία των μαχών όλοι οι έφεδροι μας, αλλά και οι ήρωες όλων των εθνικών αγώνων της πατρίδας, αποτελούν ιερά παρακαταθήκη και οδηγό που συντηρούν ζωντανή και άσβεστη τη φλόγα για ελευθερία καθώς και ακμαίο το ηθικό απέναντι στον κάθε επιβουλέα της ανεξαρτησίας της χώρας μας».

Τιμώντας την ασίγαστη φλόγα του πατριωτισμού, τον πόθο και το πάθος για την ελευθερία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα ήθελα να εκφράσω για ακόμη μία φορά τη βαθιά ευγνωμοσύνη τόσο εμού όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού απέναντι στο μεγαλείο της θυσίας και της προσφοράς των ηρώων αυτών στην πατρίδα, μεταξύ των οποίων βεβαίως υπάρχουν και εκατοντάδες Ελδυκάριοι».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε επίσης ότι «δικαιώνοντας τις προσδοκίες ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού, η προσπάθεια για λύση και επανένωση του λαού και της μοιρασμένης μας πατρίδας, παραμένει και θα είναι η ύψιστη προτεραιότητα καθενός που αγαπά αυτό τον τόπο».