Στον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ ο μεγαλόσταυρος του τάγματος Μακαρίου Γ’ 


Τον μεγαλόσταυρο του τάγματος του Μακαρίου Γ’ απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο.imagew-2.aspx
Απονέμοντας τον Μεγαλόσταυρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι πραγματικά ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να σας απονείμω προσωπικά μια εκ των ανωτάτων τιμητικών διακρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να εκφράσει την αναγνώριση αλλά και την εκτίμηση της «για τη διαχρονική σας συνεισφορά στην προώθηση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών αλλά και της υπηρεσιακής και προσωπικής σας προσφοράς στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή».
«Γνωρίζω ότι κατά την 40ετή διακεκριμένη και ευδόκιμη υπηρεσία σας στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών από διάφορες θέσεις ευθύνης, είτε στο εξωτερικό είτε στην Αθήνα, πάντοτε θέσατε ως προτεραιότητα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων σας και τα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος», είπε.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην προσωπική, ιδιαίτερα θετική συμβολή του κ. Παρασκευόπουλου στην προαγωγή κοινών εθνικών στόχων και επιδιώξεων της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών που έχουν εγκαθιδρύσει τα τελευταία χρόνια με τις χώρες της.
Στην ομιλία του κατά την τελετή το κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στην παρουσία του στις τρεις διαδοχικές Συνόδους για την Κύπρο στην Ελβετία, κατά τις οποίες όπως ανέφερε, έζησε άμεσα την κρισιμότητα του διακυβεύματος και τις επικίνδυνες ατραπούς μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης.
«Αγωνιστήκαμε μαζί κ. Πρόεδρε, η κυπριακή και ελληνική αντιπροσωπεία, για να γίνει το σωστό και να αποφευχθεί το ιστορικά και καταλυτικά δεσμευτικό λάθος», ανέφερε.
Είπε επίσης ότι ολοκληρώνει τη θητεία του με αίσθημα τιμής και ήσυχη τη συνείδησή του ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων του και εντός των ορίων του έπραξε το καθήκον για την Κύπρο, στην προσπάθεια η ΚΔ να επαναποκτήσει την εδαφική της πληρότητα και ακεραιότητα, ελεύθερη από την τουρκική στρατιωτική κατοχή με απόλυτα διασφαλισμένη την ανεξαρτησία της, να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος, όπως έχει πλέον διεθνώς καταγραφεί η ορολογία για το πως θα πρέπει να είναι η Κύπρος στην παγκόσμια κοινότητα.
Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε επίσης ότι η σημερινή μέρα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές της ζωής του, αφού η ανώτατη τιμή που του αποδίδει η Κύπρος έρχεται σαν κορυφαία στιγμή στην κατάληξη της μακράς υπηρεσίας του.
Όπως ανέφερε ως στέλεχος της ελληνική διπλωματικής υπηρεσίας στοιχήθηκε κατά προτεραιότητα στην προάσπιση του εθνικού ζητήματος αλλά και του δικαίου για την Κύπρο.
«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου πιστεύω ότι έμεινα με υπευθυνότητα και συνέπεια σε αυτή τη γραμμή», ανέφερε.
Απότισε επίσης φόρο τιμής στους παλαιούς υπηρεσιακούς προϊσταμένους του, Μιχαήλ Δούντα και Δημήτριο Σέρμπο, που με τη στάση ζωής τους για την Κύπρο, έδειξαν έμπρακτα στους τότε νεότερους, το φρόνιμα, την ευθύνη, την αφοσίωση, την αντοχή που πρέπει να έχει ο Έλληνας διπλωματικός για να αποκατασταθεί το δίκαιο και η τιμή για την Κύπρο.
Τέλος, ανάμεσα σε άλλους, ο κ. Παρασκευόπουλος ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών  Ιωάννη Κασουλίδη «για την τιμή που μου κάνει να με θεωρεί κοντινό του πρόσωπο, να με αντιμετωπίζει ως έναν από τους διπλωμάτες του και για την εισήγηση να μου απονεμηθεί η παρούσα τιμητική διάκριση».