O βολικός «φερετζές»!

Οπως ελεγε ο Καρλ Μαρξ «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα»

 

Oι διάφορες επέτειοι είναι ο βολικός   «φερετζές» για να καλύπτονται ενοχές,αμαρτίες, λάθη, παραλείψεις ή και άτακτες υποχωρήσεις.

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Ανήμερα της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους ακούσαμε τον απερχόμενο Πρόεδρο Ν.Αναστασιάδη να διακηρύσσει όσα δεν μπόρεσε να υποστηρίξει στις διαπραγματευσεις για την επίλυση του κυπριακού, αποκρύβοντας σωρεία παραχωρήσεων που στην ουσία νομιμοποιούν το παράνομο και υποτελές στην Τουρκία μόρφωμα .

Ακούσαμε την ηγεσία του ΔΗΣΥ να καυχιέται πως «απέναντι στις παράνομες ενέργειες του ψευδοκράτους και στην τουρκική λογική της «πειρατίας», η κυπριακή κυβέρνηση δίνει απάντηση φέρνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία στην πρώτη γραμμή της νέας Αμυντικής Ένωσης της Ευρώπης.»

Σημειώνει ακόμα πως «…με την Κύπρο να είναι μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας δεν μπορεί να γίνεται λόγος ούτε για εγγυήσεις ούτε για τουρκικό έλεγχο στην Κύπρο ούτε και για στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας…»

Κούνια που τους κούναγε…

Ακούσαμε τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ εκεί στο οδόφραγμα του Ορφέα να εκστομεί μεγάλα λόγια ως να μην ειναι ο ίδιος που ζητούσε και άλλες υποχωρήσεις και παραμονή τουρκικού αγήματος, προκειμένου να φτάσουμε σε μια λύση σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα θέλω της Τουρκίας.Αλλωστε ακόμα δεν μάθαμε τι κρυφοκουβέντιαζε με τον ισχυρό ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου όταν πήγε να τον συναντήσει στην Τουρκία, ούτε και τι έλεγαν στα κρυφά ραντεβού που τους έκλεινε στη Γενεύη ο Αιντε.

Τι να πρωτοπιστέψει ο «βομβαρδισμένος» πολίτης από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις τους.Οσα έλεγαν και φώναζαν στη Γενεύη ή στον Γκραν Μοντανά; Ή τώρα που η προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται σε κρίσιμη φάση και ο «σώζων εαυτόν σωθήτω»;

Αγωνιούν τώρα και βάζουν το «φερετζέ» προκειμένου να καλύψουν τα τότε πεπραγμένα τους.Φοβούνται την ετυμηγορία του λαού ή περισσότερο τη μήνι των μελών τους;

Είναι τοις πάσις γνωστό πως κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Γκραν Μοντανά, δημιουργήθηκαν νέα κεκτημένα για την τουρκική πλευρά τα  οποία ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί και οι πάτρωνες του επιχειρoύν να αξιοποιήσουν.Και τα αξιοποιούν στο έπακρο.

Από τα πρακτικά της συνάντησης Αναστασιάδη Άιντε τον περασμένο Ιούλη (σελίδες 13,14 και17) καταγράφεται η παραδοχή Αναστασιάδη ότι πήγε στο Γκραν Μοντανά για να διαπραγματευτεί μια ενδιάμεση λύση της οποίας οι λεπτομέρειες θα συζητούνταν αργότερα.

Αρα αυτό που διαλαλεί σήμερα ο Ακιντζί περι ενδιάμεσης λύσης είναι αυτά που αποδέχθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος;
Γιατί καταδικάζουν αφού το αποδέχονται;
Το ψευδοκράτος σύμφωνα με τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) είναι μια παράνομη αποσχιστική οντότητα που δημιούργησε η Τουρκία με στόχο την  κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.Oταν ο ΟΗΕ θεωρεί την ανακήρυξη του ψευδοκράτους «νομικά άκυρη και ζητεί την ανάκληση της, ζητεί την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή των ψηφισμάτων 365(1974), και 367 (1975),καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία την ανεξαρτησία εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλει όλα τα κράτη να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε κυπριακό κράτος άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία». Αυτοί που έσπευσαν χθες όπως και κάθε χρόνο, να καταδικάσουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους γιατί αποδέχονται να αναβαθμιστεί και «νομιμοποιηθεί» ως το άλλο συνιστών κράτος;

Αυτά τα ψηφίσματα δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν.Οι εκάστοτε ηγεσίες αντι να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα ενότητας και κάτω από μια ομπρέλλα σύμπνοιας, να εργαστούν από κοινού και να επιμένουν στην εφαρμογή των ψηφισμάτων, ο καθείς θεωρούσε τον εαυτούλη του ως το σωτήρα του τόπου.Και η ενότητα ήταν η τελευταία τους έγνοια.

Κατηγορούμε τον ΟΗΕ πως δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα του.Εμείς όμως πώς τους τα υπενθυμίζουμε; Με το να τρέχουν να δώσουν διαπιστευτήρια στους ταγούς της κατοχικής Τουρκίας και να χαριεντίζονται ότι «αντάλλαξαν τηλεφώνα» με τονΤσαβούσογλου; Να κλείνουν μυστικά ραντεβουδάκια με τον φιλότουρκο Αιντε και να συγκατανεύουν βλακωδώς στις υποδείξεις του; Δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε το ψευδοκράτος ως το ένα συνιστών κράτος, το οποίο μάλιστα μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, ως το άλλο συνιστών κράτος, θα δημιουργήσουν το νέο συνεταιριστικό κράτος.O λαός να μην τους αφήσει.

 

O Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αντί να κατηγορεί άλλους πως δεν θέλουν λύση και στα παρεμπιπτόντως να αφήνει και καμιά κατηγορία στην Τουρκία, είναι καλά να δώσει απαντήσεις στα πιο εξοφθαλμα. Ο τέως Πρόεδρος Δ.Χριστόφιας εκλέγηκε κάτω από το σύνθημα «δίκαιη λύση και δίκαιη κοινωνία» .Πώς , αυτός που κατα τεκμήριον ήθελε λύση, δεν τα κατάφερε παρόλες τις εκπτώσεις και παραχωρήσεις; Πώς δεν τα κατάφερε ο αείμνηστος Γλ.Κληρίδης ο οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας των διολισθήσεων και άτακτων υποχωρήσεων; Που αναφερόταν απαξιωτικά σε όσους αντιδρούσαν στο εκτρωματικό σχέδιο Ανάν;

Η απάντηση είναι πως η Τουρκία τα θέλει όλα και δεν αρκείται με τα πολλά που της προτείνουν.

Οταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αναφέρεται σε «σχέδιο και τακτική για το πώς να πετύχουμε τους διαχρονικούς στρατηγικούς μας στόχους» πρέπει να ρίχνει και καμιά ματιά στο Καταστατικό του ΑΚΕΛ ή σε συνεδριακές αποφάσεις για τη λύση του Κυπριακού , για τους έποικους, για τις εγγυήσεις και γιατί όχι και για τον τούρκικο ιμπεριαλισμό τον οποίο εσχάτως κάνει γαργάρα η σημερινή ηγεσία του.

Οταν ο Αβέρωφ Νεοφυτου μιλά πως το κόμμα του θέλει λύση είναι ωφελημο χωρίς τον «φερετζέ» των ωραιοποιήσεων να πει στον κοσμάκι τι έλεγαν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με τον τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ή τι άλλο αποκρύβουν από το λαό και αντιδρούν όταν αποκαλύπτονται λεπτομέρειες που δεν τους τιμούν.

Τώρα η δήθεν αμυντική προστασία της Κύπρου από την υπο σύσταση Pesco θα ειναι ο φερετζές που θα καλύπτει όλες τις αμαρτίες και υποχωρήσεις του ΔΗΣΥ.Οπως τότε με τους πυραύλους S-300, το παραμύθι με το ΕΑΔ(εναίο αμυντικό δόγμα) που θα γινόταν αμα λάχει και επιθετικό, αλλά στο τέλος υποχώρησαν ατάκτως και μας οδήγησαν στο σχέδιο Ανάν.

 

Οπως ελεγε ο Καρλ Μαρξ «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα».

Ευχόμαστε στην περίπτωση της Κύπρου να μην εξελιχθεί σε νέα τραγωδία.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ  στις 19 Νοεμβρίου 2017)