Ενας καταστροφικός χειμώνας εξαφάνισε τους δεινοσαύρους

Ολοι γνωρίζουμε ότι ένας αστεροειδής που χτύπησε τη Γη ήταν η αιτία που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι -αλλά και τα δύο τρίτα της χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη- πρινimages Unknown από 66 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο οι επιστήμονες έως πολύ πρόσφατα δεν μπορούσαν να εξηγήσουν ποιες ακριβώς ήταν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν μετά τη σύγκρουση και οδήγησαν στις τεράστιες αλλαγές που σήμερα γνωρίζουμε.

Έπειτα από γεώτρηση που πραγματοποίησαν επιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζοάνα Μόργκαν του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, στον κρατήρα Τσιξουλούμπ που προκάλεσε ο αστεροειδής -βρίσκεται στον Κόλπο του Μεξικού- βρήκαν ότι η σύγκρουση απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα περισσότερους από 300 δισ. τόνους θείου.

Η ποσότητα αυτή του χημικού στοιχείου, εκτιμούν οι επιστήμονες, πρέπει να έριξε τη θερμοκρασία του πλανήτη πολλού βαθμούς υπό το μηδέν για πολλά χρόνια, ενώ η θερμοκρασία του νερού στους ωκεανούς πρέπει να έμεινε πολύ χαμηλή για εκατονταετίες.

Ακριβώς επειδή η αλλαγή αυτή ήταν απότομη, πολύ μεγάλος αριθμός ειδών έκανε μεγάλο αγώνα για να επιβιώσει.

Σύμφωνα με την Τζοάνα Μόργκαν, οι επιστήμονες «πάντα πίστευαν ότι προκλήθηκε παγκόσμιος χειμώνας, αλλά πλέον έχουν περισσότερες ενδείξεις για το τι πραγματικά συνέβη».

Από τα πετρώματα και τα δείγματα που έχουν στα χέρια τους μετά τη γεώτρηση, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να περιγράψουν επακριβώς πώς αντέδρασε η Γη μετά τη σύγκρουση με τον τεράστιο αστεροειδή που έπεσε στα εδάφη της με τεράστια ταχύτητα.

Όπως υπολογίζουν, ήταν ένας τεράστιος διαστημικός βράχος πλάτους 12 χιλιομέτρων που κινούνταν με ταχύτητα 18 χλμ./δευτερόλεπτο, που δημιούργησε έναν κρατήρα βάθους 30 χλμ. και πλάτους 80-100 χλμ. Μέρος του εδαφους που δέχτηκε το χτύπημα έπεσε μέσα στον κρατήρα εξαιτίας της βαρύτητας, ενώ το υπόλοιπο εξαερώθηκε.

Κατά τη σύγκρουση τινάχτηκαν στον αέρα και έγιναν ατμός δισεκατομμύρια τόνοι βράχων, που περιείχαν θειούχα μέταλλα αλλά και ενώσεις άνθρακα, όπως διοξείδιο του άνθρακα.

Οι υπολογισμοί των επιστημόνων δίνουν 325 γιγατόνους θείου και 425 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα. Και παρ’ όλο που το διοξείδιο του άνθρακα σε βάθος χρόνου λειτούργησε προκαλώντας θερμότητα, η ποσότητα του θείου, σε συνδυασμό με τη σκόνη και την αιθάλη που εκτινάχτηκαν στην ατμόσφαιρα, προκάλεσαν άμεσα σοβαρό παγετό.

Συνέπεια των ακραίων και απότομων κλιματολογικών αλλαγών ήταν η εξαφάνιση τεράτιου αριθμου ειδών χλωρίδας και πανίδας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δεινόσαυροι.

Η γεώτρηση στον κρατήρα Τσιξουλούμπ πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Γεωτρήσεων και Ωκεανογραφικών Ερευνών (ECORD), που είναι μέλος του Διεθνούς Προγράμματος Ωκεανογραφικών Ανακαλύψεων (IODP).

Πηγή: BBC