Εκτεθειμένος ο ΥΠΟΙΚ για την συμφωνία με ΟΠΑΠ

Την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε σχέση με την διακρατική συμφωνία με τον ΟΠΑΠ ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έπειτα από τη γνωμάτευση του Κώστα Κληρίδη ότι η συμφωνία ερμηνεύεται σε βάρος του κράτους.imagew-3.aspx

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αμέσως με τη λήψη της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα (24 Οκτωβρίου), ο ίδιος ζήτησε έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο και ακολούθως έθεσε το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως είπε, στην έκθεσή του, που του δόθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2017, εξακολουθεί να θεωρεί ότι η ερμηνεία της διακρατικής από το 2003 μέχρι σήμερα είναι ορθή, θέση που εξέφραζε τα τελευταία χρόνια, όπως είπε.

«Έχω διαβιβάσει την έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας να μας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

«Αναλόγως της καθοδήγησης που θα λάβουμε θα πάρουμε και τις αποφάσεις μας», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως μετά την εισαγωγή του ΚΙΝΟ το 2004 η συμφωνία είναι ετεροβαρής για το κράτος.

Ο κ. Γεωργιάδης τόσο μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής όσο και στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, είπε ότι η κυβέρνηση προκρίνει την κατάργησή της συμφωνίας και για το σκοπό αυτό κατέθεσε νομοσχέδιο που να διέπει το θέμα.

«Και γι’ αυτό εδώ και ένα χρόνο έχουμε ετοιμάσει νομοσχέδιο που είναι ενώπιον της Βουλής και το οποίο καθιερώνει ένα νέο πλαίσιο με έλεγχο του κράτους, και όχι στη βάση διακρατικής συμφωνίας, που αίρει τις αδυναμίες της διακρατικής συμφωνίας και καθιερώνει ένα πολύ πιο αξιόπιστο πλαίσιο», είπε ο κ. Γεωργιάδηςκαι κάλεσε τη Βουλή να το προωθήσει και  εγκρίνει ούτως ώστε αυτό το ζήτημα οριστικά να λήξει.

Το νομοσχέδιο εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο πρόεδρος της οποίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε  πως ύστερα από συζήτηση σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο.

Στο μικροσκόπιο από το 2014

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το θέμα της συμφωνίας και της απώλειας εσόδων του κράτους, αμέσως μετά τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή το 2014, το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη παρουσία του Γενικού Ελεγκτή, του Γενικού Εισαγγελέα και της Γενικής Λογίστριας τον Ιούνιο του 2014, το αποτέλεσμα της οποίας «δεν ήταν να αμφισβητηθεί η ερμηνεία της διακρατικής του 2003 αλλά να ρυθμιστεί με νόμο του κράτους, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Υπουργικό είχε από το 2014  αποφασίσει την καταγγελία της συμφωνίας».

Αναφορικά με την απώλεια κρατικών εσόδων συνεπεία της εφαρμογής της συμφωνίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η απόκλιση μεταξύ πραγματικών και θεωρητικών κερδών είναι ελάχιστα πιο πάνω από το 1%.

Όπως είπε, το ζήτημα της διανομής κερδών σε έξι φορές η διαφορά ήταν υπέρ του κράτους και άλλα εννιά φορές ήταν υπέρ της εταιρείας. «Αλλά τελική απόκλιση ήταν οριακή, λίγο πιο πάνω από το 1%», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι μετά την ανανέωση της συμφωνίας το 2003, όταν έγινε η διαφοροποίηση στη βάση των πραγματικών εξόδων, αλλά ενός καθορισμένου ποσού, το Γενικό Λογιστήριο είχε εκδώσει οδηγίες για το πώς ο ΟΠΑΠ θα εφαρμόζει τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξέφρασε την ελπίδα πως μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με τον τρόπο ερμηνείας της συμφωνίας.

«Αφής στιγμής υπάρχει γνωμάτευση του Γεν. Εισαγγελέα, η θέση επί νομικού θέματος οποιουδήποτε θεσμού παραμερίζεται. Δεν γίνεται κάποιος θεσμός να εξακολουθεί να έχει διαφορετική άποψη», είπε.

Υπενθύμισε πως όταν υπογράφηκε η διακρατική συμφωνία, τα έσοδα της εταιρείας ανέρχονταν στα €40 εκατ. ετησίως με τα έσοδα για το κράτος να ανέρχονται στα €12 εκατ.

Ωστόσο με την εισαγωγή του ΚΙΝΟ το 2004 τα έσοδα εκτοξεύτηκαν προοδευτικά φτάνοντας στα €210 εκατ το 2016, ενώ παράλληλα τα έσοδα του κράτους παρέμειναν συμπιεσμένα στα €10 με €12 εκατ ετησίως, όπως είπε.

Ο λόγος αυτός είναι δύο πτυχές της ερμηνείας και συγκεκριμένα το ότι αφαιρείται το λειτουργικό κόστος που υπολογίζεται στο 6% του τζίρου του ΟΠΑΠ (το 2011 μειώθηκε στο 5%), ενώ η δεύτερη αφορά την αφαίρεση των θεωρητικών και όχι πραγματικών κερδών που διανέμονται στους τυχερούς, προτού αποδοθούν τα κέρδη του κράτους.

Το αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι απώλειες κρατικών εσόδων της τάξης των €15 εκατ. ετησίως.

Νέες καταγγελίες

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως στα λειτουργικά έξοδα περιλαμβανόταν μια δαπάνη €25.000 σε ένα πρόσωπο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως είπε, όταν το Γενικό Λογιστήριο ζήτησε να ερευνηθεί αυτό το θέμα  ο ΟΠΑΠ απάντησε πως είναι  έμπιστο πρόσωπο στου Ντουμπάι με σκοπό τη επέκταση του οργανισμού σε ιπποδρομιακά στοιχήματα.Οπως  είπε,  πρόκειται για κλασσική περίπτωση φοροαποφυγής.

Εξάλλου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως κατά την εξέταση υπόθεσης ενώπιον Δικαστηρίου, αστυνομικός μάρτυρας έδωσε λανθασμένη μαρτυρία αναφορικά με κατάθεση του ιδίου, με αποτέλεσμα να εκδοθεί σερτιοράρι (ανασταλτικό διάταγμα), τερματίζοντας έλεγχο που διεξήγαγε η Αστυνομία στον ΟΠΑΠ.

Είπε ότι θα αποστείλει επιστολή για το θέμα στον Αρχηγό της Αστυνομίας και στον Γενικό Εισαγγελέα.
«Θεωρώ απαράδεκτο ένας αστυνομικός να δίνει όρκο και να με επικαλείται και να μην βεβαιώνεται ότι του είπα κάτι και να με αφήνει εκτεθειμένο και να αφήνεται να νοηθεί ότι έδωσα κατάθεση η οποία ήταν ψευδής», είπε.

Εξάλλου, η Γενική Λογίστρια είπε ότι το Γενικό Λογιστήριο ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις του ΟΠΑΠ όπως αυτές κατατίθενται από τους ελεγκτές της εταιρείας. Πρόσθεσε πως από το 2006 το Λογιστήριο ενημέρωσε ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής, αλλά το ίδιο βεβαιωνόταν για τα έσοδα του κράτους στη βάση της συμφωνίας.

Είπε ότι μετά τις επιστολές του Γενικού Ελεγκτή το 2016 το Λογιστήριο ζήτησε να διεξάγει έλεγχο στον ΟΠΑΠ, αλλά διακόπηκε λόγω του ότι ξεκίνησε η αστυνομική έρευνα (κατόπιν καταγγελιών του Γεν. Ελεγκτή).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι διαπιστώθηκε ότι η συμφωνία έπασχε από το 2006 και χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι το Γενικό Λογιστήριο έκανε έλεγχο βάσει των οικονομικών καταστάσεων που του δίνει ο ελεγκτικός οίκος που διεξάγει τον έλεγχο στον ΟΠΑΠ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως ο ΥΠΟΙΚ παραμένει εκτεθειμένος, αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. «Και φαίνεται ακόμη και σήμερα να αμφισβητεί την έκθεση του Γενικού Ελεγκή και του Γενικού Εισαγγελέα να διεκδικήσει αυτά τα 50 εκατομμύρια από τον ΟΠΑΠ».

Τέλος, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα έπρεπε να ενεργήσει άμεσα για το θέμα της ερμηνείας της συμφωνίας όταν λάμβανε τις επιστολές του Γενικού Ελεγκτή από το 2014, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ γνωρίζει «γιατί επέδειξε τέτοιο πείσμα και να χάσει τόσα εκατομμύρια το δημόσιο».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι λειτουργός του Υπουργείου ενημέρωσε τον κ. Γεωργιάδη από το 2014 ότι ο ΟΠΑΠ παραβίαζε τη συμφωνία.