Tο νανούρισμα των αφελών

 

 

Σε έναν άτυπο συντονισμό των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων μεταξύ τους, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε στις 8 του Νιόβρη στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Ανάμεσα στις κύριες θεματικές ενότητες οι οποίες συζητήθηκαν στη Σύνοδο αφορούσαν: Τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της ΕΕ (Permanent Structure Cooperation ) PESCO, τις υποστηρικτικές, επιχειρήσεις της ΕΕ., τη «συνεργασία» ΕΕ – ΝΑΤΟ και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης».

Την ίδια μέρα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε πρόταση για συμμετοχή της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Άμυνας να προχωρήσει στην υπογραφή της «Κοινής Ειδοποίησης» για συμμετοχή στην PESCO, κατά την Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για «την πιο σημαντική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της προαγωγής μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και αφορά τη δυνατότητα των κρατών μελών που επιθυμούν και μπορούν να προχωρήσουν σε ενισχυμένη συνεργασία, αναλαμβάνοντας επιπρόσθετες δεσμεύσεις στο τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Μεταξύ άλλων,περιλαμβάνουν τη σταδιακή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού των κρατών μελών, την επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία και την ανάπτυξη ευρωπαϊκών σχηματισμών μέσω της διάθεσης μέσων, δυνατοτήτων και υποδομών από τα κράτη μέλη.Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής και αμυντικής βάσης μέσα από συμμετοχή των κρατών μελών σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.

O Υπουργός Άμυνας Χρ. Φωκαΐδης μιλώντας την ίδια μέρα στην Πάφο, είπε πως «τα οφέλη από τη συμμετοχή στη νέα Αμυντική Ένωση της Ευρώπης είναι προφανή».

Όπως ισχυρίστηκε, «όσο περισσότερο ενισχύεται η δυνατότητα της Ε.Ε. να υπερασπίζεται την κοινή ασφάλεια της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών, τόσο περισσότερο ασφαλής θα πρέπει να αισθάνεται και η Κύπρος. Και ασφαλώς, εάν η Ευρώπη είναι παρούσα με αμυντικό δυναμικό στην Κύπρο, τότε ακόμα περισσότερη η ασφάλεια αλλά και η ασπίδα αποτροπής έναντι οιασδήποτε επιβουλής έναντι της Κύπρου». Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε, περιχαρής την προθυμία της Κύπρου να διαθέσει τόσο την Αεροπορική Βάση στην Πάφο, όσο και τη Ναυτική Βάση στο Ζύγι, αλλά και «άλλες διευκολύνσεις» τις οποίες δεν κατονόμασε.

Πάντως κανένας στην Κύπρο δεν ανέφερε ότι η εν λόγω συνεργασία  θα καλύπτει στρατεύματα και οπλισμό.

Tις δηλώσεις Φωκαίδη πήραν τα Μ.Μ.Ε πανηγυρίζοντας για το μέγα επίτευγμα της Κύπρου να ενταχθεί σε αυτό το στρατιωτικό σκέλος της Ε.Ε. που θα ειναι συνεταιράκι του ΝΑΤΟ.Αναμάσησαν το νανούρισμα των κυβερνώντων προς αφελείς πως η ένταξη μας (που δεν είναι υποχρεωτική) σε αυτό το στρατιωτικό σκέλος θα είναι για την ασφάλεια μας. Με βαρύγδουπους τίτλους σημείωναν πως τρεις σημαντικές χώρες της Ε.Ε., Γαλλία,Γερμανία και Ιταλία επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τις δύο στρατιωτικές βάσεις της Κύπρου στο Ζύγι και στην Πάφο.Ο ισχυρισμός ότι η αναβάθμιση της παρουσίας των τριών χωρών στην περιοχή στο πλαίσιο του νέου αμυντικού θεσμού που δημιουργείται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. θα επενεργήσει θετικά ως προς την ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής ομπρέλας ασφάλειας για την Κύπρο ανατρέπεται, αν κοιτάξουμε ποιές ευρωπαϊκές χώρες είναι οι κύριοι προμηθευτές της Τουρκίας σε σύγχρονα εξοπλιστικά προγράμματα και όχι μόνο.Δεν είναι μυστικό πως στόχος της Τουρκίας είναι να εξελιχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη.Αλλωστε αρκετοί Τούρκοι αξιωματικοί δηλώνουν απερίφραστα πως « η Τουρκίας θα μετατραπεί σε μερικά χρόνια σε παγκόσμια δύναμη προβολής ισχύος μέσης στάθμης». Το παραμύθι ότι με την ένταξη της Κύπρου στην PESCO θα ενισχυθεί η θέση της Λευκωσίας στο κεφάλαιο της ασφάλειας στις διαπραγματεύσεις δεν στέκει στη βάσανο της λογικής. Αν όντως αυτές οι τρεις χώρες επιδιώκουν την ασφάλεια της Κύπρου θα πίεζαν αποτελεσματικά την Τουρκία με κυρώσεις και εμπάργκο σε εξοπλιστικά προγράμματα προκειμένου να αποσύρει τον στρατό της από τα κυπριακά κατεχόμενα εδάφη.

Στόχος τους δυστυχώς, είναι η Κύπρος να μετατραπεί σε μια απέραντη στρατιωτική αποθήκη.Ενα αβύθιστο αεροπλανοφόρο και ερμητήριο επεμβάσεων εναντίον άλλων χωρών που θα βαφτίζονται «ειρηνευτικές», όπως βάφτιζαν και οι ψευτοπαπάδες τον μεσαίωνα σε περιόδους νηστειών το κρέας ψάρι.Βέβαια τα μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή είναι το ζητούμενο.

Και διαφωνίες μεταξύ των «ισχυρών»

Βέβαια τα εγχώρια Μ.Μ.Ε δεν ασχολούνται με τις διαφωνίες των «ισχυρών» εταίρων. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες υπάρχουν διαφωνιες μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το τι πρέπει να πράττουν οι χώρες που δεσμεύονται νομικά από τη συμφωνία.

Η Γαλλία θέλει ένας πυρήνας κυβερνήσεων να παρέχει πόρους και στρατιωτικά μέσα στην PESCO, καθώς και να είναι πρόθυμος «για αποστολές στο εξωτερικό»(διαβαζε στρατιωτικές επεμβάσεις).Η Γερμανία επιδιώκει να διευρύνει τη συμφωνία ώστε να τους περιλαμβάνει όλους, κάτι όμως που ορισμένοι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να την καταστήσει λιγότερο αποτελεσματική.Η συμφωνία “θα πρέπει να επιφέρει υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης για να λειτουργήσει”, είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, περιγράφοντας την PESCO ως “αμυντικό γάμο”.

Μέχρι στιγμής η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και περίπου άλλες 16 χώρες έχουν δεσμευτεί ότι θα ενταχθούν στη συνθήκη αυτή, που θα επισημοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τον Δεκέμβριο (Θα προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας στις 13 Νοεμβρίου).

Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή πήρε νέα ορμή μετά την έκκληση που απηύθυνε τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη συγκρότηση μιας “δύναμης επέμβασης” αλλά και την επιμονή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της.Οι ενέργειες που θα αναληφθούν με βάση τη συμφωνία αυτή θα συντονίζονται στενά με το NATO ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν περιττές σπατάλες», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση μας αντι να διεκδικεί από τους Ευρωπαίους εταίρους να ειναι συνεπείς με τις διακηρύξεις τους αξιώνοντας εδώ και τώρα την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο, νανουρίζει τους ιθαγενείς ότι μεριμνά για την «ασφάλεια» τους.Αντι να τους ζητά να στηρίξουν μια δίκαη λύση στο κυπριακό, υποκλίνεται στις αξιώσεις του και τους παραχωρεί στρατιωτικές βάσεις στην υπο σύσταση αμυντική συνεργασία PESCO χωρίς ανταλλάγματα ζωτικής σημασίας.Την ίδια ώρα αντί να ζητά το ξήλωμα των βρετανικών βάσων από την Κύπρο διαπραγματεύεται με το Λονδίνο διευκολύνσεις και διαιώνιση της παραμονής τους στο νησί.

Ετσι η Κύπρος πέραν των τουρκικών στρατευμάτων, θα έχει δύο στρατιωτικές βάσεις όπου θα σταθμεύει ο στρατός και ο οπλισμός της PESCO, ενώ έδωσε ήδη το πράσινο φως στις Βρετανικές Βάσεις οι οποίες αναβαθμίζονται πυρετωδώς.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ στις 12 Νοεμβρίου 2017)