Ρωσικές απώλειες $140 δισ. λόγω κυρώσεων

assets_LARGE_t_420_54161577_type12128

O υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ

Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την κρίση στην Ουκρανία θα κοστίσουν στη Ρωσία περίπου 130-140 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, τα οποία ισοδυναμούν με περίπου 7% της οικονομίας της, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Τα σχόλιά του Ρώσου Υπουργού είναι η πιο πρόσφατη αναγνώριση από πλευράς Ρωσίας ότι οι κυρώσεις που περιορίζουν τον εξωτερικό δανεισμό από μεγάλες ρωσικές εταιρείες έχουν βαρύ οικονομικό κόστος.Αλλά κατά την άποψή του κ. Σιλουάνοφ, η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι η μεγαλύτερη ανησυχία.

«Η απώλεια εσόδων ανέρχεται περίπου στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, λόγω των γεωπολιτικών κυρώσεων, και περίπου 90 με 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την πτώση των τιμών πετρελαίου κατά 30%”, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.
“Το βασικό θέμα που επηρεάζει τον προϋπολογισμό, την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η τιμή του πετρελαίου και η μείωση των χρηματικών ροών από την πώληση των ενεργειακών πόρων”, επισήμανε.
Επίσημες προβλέψεις αναφέρουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ρωσίας είναι πιθανό να είναι περίπου στα 1,9 μέχρι 2,0 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με τη μέση ισοτιμία.
Η εκτίμηση Σιλουάνοφ σε σχέση με το κόστος από τη μείωση των τιμών πετρελαίου είναι σύμφωνη με τους κανόνες υπολογισμού των αναλυτών, σύμφωνα με τους οποίους κάθε 1 δολάριο μείωση της τιμής του πετρελαίου αντιστοιχεί σε μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει από περίπου 115 δολάρια το βαρέλι που ήταν τον περασμένο Ιούνιο σε περίπου 80 δολάρια σήμερα.
Πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα των εξαγωγών της Ρωσίας, καθιστώντας το ισοζύγιο πληρωμών ιδιαίτερα ευάλωτο στις πτώσεις των τιμών του πετρελαίου.
Η επικεφαλής οικονομολόγος της Alfa Bank Natalia Orlova δήλωσε ότι η εκτίμηση για απώλεια εσόδων 90 με 100 δισ. δολάρια δεν λαμβάνει υπόψη τις θετικές επιπτώσεις από την αδυναμία του ρουβλίου, που εν μέρει προκλήθηκε από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της μείωσης των εσόδων λόγω αύξησης των εξαγωγών και στον περιορισμό των εισαγωγών.
Το ρούβλι έχει απολέσει το 25% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Ιούνιο και η κ. Orlova είπε ότι η καθαρή επίπτωση της μείωσης των τιμών του πετρελαίου στην οικονομία θα είναι περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια.