Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ ΕΔΕΚ για 1652 ωρομίσθιους

 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής και η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανακοίνωσαν την πρόθεση των κομμάτων τους μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εργασίας για την επιδότηση της εργοδότησης των εποχικών ωρομισθίων εργατών αντί της απόλυσης.2013_05_18_02_03_12__cf98e47ae3f4488cb2741fcdb5dbdc86

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Φακοντής είπε ότι η Επιτροπή Εργασίας ανέμενε από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της γύρω από το πολύ σοβαρό ζήτημα της επιδότησης της απασχόλησης για τους ωρομίσθιους εποχικούς εργάτες και αφορά 1.650 και πλέον άτομα.

Ανέφερε ότι ο στόχος της Επιτροπής Εργασίας είναι να επιδοτηθεί η απασχόληση των ωρομισθίων αξιοποιώντας τα χρήματα που αποκόπτονται  από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους τακτικούς ωρομίσθιους του κυβερνητικού τομέα. Πρόσθεσε ότι το το συνολικό ποσό που εισπράττεται με τις αποκοπές είναι  γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ και υπενθύμισε ότι η Βουλή το 2013 αποφάσισε τις αποκοπές όταν διαπιστώθηκε πως η Κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να απασχολήσει το σύνολο του ωρομισθίου εποχικού προσωπικού, που ήταν 900 άτομα από το σύνολο των  1.856 που απασχολούντο την προηγούμενη χρονιά.

Θύμισε ότι αποφασίστηκε αποκοπή 2% από τους δημοσίους υπαλλήλους και 0,8 % από τους ωρομίσθιους κυβερνητικούς εργάτες για την επαναπρόσληψη  και των υπολοίπων ωρομισθίων εργατών και παρατήρησε ότι σήμερα ο αριθμός είναι μειωμένος κατά 200 άτομα και απασχολούνται 1.652 άτομα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι η Κυβέρνηση ενημέρωσε τη Βουλή πως δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την πρόταση για εργοδότηση όλων των εποχικών ωρομισθίων, επειδή συνιστά αύξηση της απασχόλησης και προσκρούει σε μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Περαιτέρω ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι στο Τμήμα Δασών συζητείται επέκταση της απασχόλησης των ωρομισθίων εποχικών κατά δύο μήνες, ότι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχουν 100 κενές μόνιμες θέσεις και συζητείται η δυνατότητα κάλυψης αυτών των θέσεων από το εποχικό ωρομίσθιο προσωπικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπογραφούν τριετή συμβόλαια.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα δήλωσε ότι δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις που έδωσε η Κυβέρνηση στο θέμα των εποχικών ωρομισθίων, είπε πως “πρέπει να σταματήσουμε να εμπαίζουμε τους πολίτες”,  με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε το ποσό που παρακρατείται να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δαπάνες για τους ωρομισθίους.

Οι απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την παράταση των εξάμηνων συμβάσεων των εποχικών ωρομίσθιων εργατών ασφαλώς και δεν μπορούν να μας αφήνουν ικανοποιημένους, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ, επισημάινοντας όιτι ο δόλιος τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια πράξη αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων, με τη δικαιολογία ότι η παράταση των συμβάσεων συγκρούεται με μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του προσωπικού, είναι τουλάχιστον απαράδεκτος:

Εισφορές στο ΤΚΑ

Ο κ. Φακοντής ανακοίνωσε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου, για τροποποίηση της νομοθεσία ώστε να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους  στην καταβολή των οφειλών προς το ΤΚΑ εάν πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθύμισε ότι ανάλογη ρύθμιση έγινε και πέρσι μετά από νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση. Καταλήγοντας είπε με ότι με την πρόταση νόμου συμφωνούν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ότι η πρόταση νόμου θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τη μεθεπόμενη Πέμπτη.