Ανέγερση νοσοκομείου στην Πάφο σε συνεργασία με Ρωσία, για αντιμετώπιση καρκίνου

Θα εφαρμόζεται πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου με μια νέα τεχνολογία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

Σε σχεδιασμούς για ανέγερση νοσοκομείου στην Πάφο, σε συνεργασία με τη Ρωσία, στο οποίο θα εφαρμόζεται μια πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, με τη συμμετοχή Ρώσων δημοσιογράφων.imagew-3.aspx

Μεταξύ των άλλων που έχουν συζητηθεί, προτεραιότητα δίνεται στην ανέγερση ενός νοσοκομείου στο οποίο θα εφαρμόζεται πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου με μια νέα τεχνολογία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως “πρόθεση είναι να ανεγερθεί ένα νοσοκομείο με τη ρωσική κυβέρνηση και λοιπούς εταίρους στην Πάφο”.

Ανέφερε πως τόσο ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων όσο και ο ίδιος προσωπικά έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου  να επιταχυνθεί η αδειοδότηση και να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Και αυτό που  αναμένουμε είναι την τελική έγκριση της επένδυσης, κάτι που συζήτησαν ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Αναστασίαδης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε εν εκτάσει στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως κέντρο για επενδύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό  είπε πως η βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας «όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο, αντίθετα πιθανόν να αποτελεί και ευκαιρία μια χώρα που μπορεί να ασκήσει επιρροή πάνω στην Τουρκία και κατανοεί το πρόβλημα να συμβάλει με ένα θετικό τρόπο προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να μεταφέρει μηνύματα προς την Αγκυρα».

Επίσης, αναφέρθηκε στις επτά διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, που θα υπογραφούν το απόγευμα, στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας πως «μέσα από αυτό καταδεικνύεται και η σημαντική σχέση που διατηρούμε και όσον αφορά την οικονομική πτυχή, τις επενδύσεις».

Στην αρχική του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η επίσκεψή του εντάσσεται στα πλαίσια της ενίσχυσης των ήδη άριστων σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη ρωσική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Πούτιν.

Ανέφερε πως είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και η δεύτερη κατά την οποία έγιναν συναντήσεις επιπέδου κορυφής.

«Στόχος και σκοπός είναι μέσα από το διάλογο να εξετάσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, και να ενημερώσω την ηγεσία της ρωσικής ομοσπονδίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό», είπε και πρόσθεσε πως «θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για σχέσεις ΕΕ – Ρωσικής Ομοσπονδίας και να δούμε τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και το ρόλο που μπορεί η Κύπρος να διαδραματίσει ούσα σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αν είναι κάτι που δημιουργεί πλέον τους ισχυρότατους δεσμούς δεν είναι μόνο οι καλές σχέσεις των δυο κυβερνήσεων, είναι και οι  επιχειρηματικές διασυνδέσεις είναι όμως και οι επαφές των πολιτών μεταξύ τους», για να σημειώσει πως φέτος έχουν επισκεφτεί την Κύπρο «840 τόσες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες».

Είπε ακόμη πως η ρωσική κοινότητα με την επιχειρηματική που ζει μόνιμα στην Κύπρο υπερβαίνει τις 35 χιλιάδες.

«Αυτά δείχνουν το εύρος των σχέσεων, αλλά και της εμπιστοσύνης που κτίζεται μεταξύ των κυβερνήσεων αλλά και των λαών μας», επεσήμανε.

Ερωτηθείς ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα για τους επενδυτές στην Κύπρο και ποιοι τομείς για τις επενδύσεις είναι οι πιο υποσχόμενοι και στους οποίους αναμένονται οι περισσότεροι επενδύσεις, ιδιαίτερα από τη Ρωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα κίνητρα που έχουν παραχωρηθεί για προσέλκυση επενδύσεων.

Είπε πως «παρά την κρίση που έχουμε περάσει και τις τραγικές εξετάσεις του 2013, εντούτοις, ακολουθώντας μια δημοσιονομική πειθαρχία αποφύγαμε να αυξήσουμε το φορολογικό μας καθεστώς, δίδοντας ένα μήνυμα σταθερότητας όσον αφορά τον εταιρικό φόρο που επιβάλλεται στις εταιρείες που επιλέγουν ως έδρα την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι  «μέσα από πειθαρχημένες δράσεις και μεθοδικότητα ανταποκριθήκαμε στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε την κρίση, να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης».

Επεσήμανε πως «το 2014 ισοσκελίσαμε τους προϋπολογισμούς και από το 2015 παρουσιάζεται μια πορεία ανάπτυξης, που φέτος φθάνει το 3,5% του ΑΕΠ».

«Αυτό δημιούργησε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και τη σταθερότητα που ο κάθε επενδυτής θα επιθυμούσε σε μια χώρα όπου θέλει να επενδύσει, με τα όσα η Κύπρος προσφέρει. Αποκαταστάθηκε επίσης η αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «αυτά δεν είναι προπαγάνδα από πλευράς μου, είναι διαπιστώσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης που έχουν αναβαθμίσει την κυπριακή οικονομία σε ένα στάδιο προ της επενδυτικής βαθμίδας».

Ανέφερε πως “πέραν από τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του κράτους έχουμε δώσει μια σειρά από κίνητρα για να προσελκύσουμε επενδυτές, όπως ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, από τα πλέον ανταγωνιστικά στην Ευρώπη, επιπλέον φορολογικά κίνητρα για όσους επιλέγουν Κύπρο ως φορολογικοί κάτοικοι και για όσους θα επενδύσουν σε νεοφανείς επιχειρήσεις».

Είπε επίσης πως “υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συντελούν στο να προσελκύσουν επενδυτές στην Κύπρο, όπως είναι το νομικό σύστημα, οι έμπειροι νομικοί, ελεγκτές, λογιστές, δηλαδή οι παροχείς υπηρεσιών”. Πρόσθεσε πως εξίσου σημαντικό είναι ότι οι επενδυτές δρουν υπό συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε, δίδεται η ευκαιρία σε επενδυτές να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο προκειμένου να επεκταθούν στις υπόλοιπες των ευρωπαϊκών χωρών και όχι μόνο, στη Μέση Ανατολή, στη βόρειο Αφρική και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα η γεωγραφική θέση και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.

“Αν σε αυτά προσθέσετε το άριστο κλίμα, τις κοινές πολιτιστικές, θρησκευτικές, ιστορικές μας ρίζες, τη φιλοξενία του κυπριακού λαού τότε καταλαβαίνετε πόσο ελκυστική είναι η Κύπρος για επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η τεχνολογία», ανέφερε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας πως “υπάρχει ένα ευρύ φάσμα και ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο».

Ερωτηθείς  τί μπορεί να γίνει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για προώθηση επενδυτικών έργων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε ότι “μεταξύ των άλλων που έχουν συζητηθεί προτεραιότητα δίδεται στην ανέγερση ενός νοσοκομείου για μια πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου με μια νέα τεχνολογία”.

Ανέφερε πως “πρόθεση είναι να ανεγερθεί ένα νοσοκομείο με τη ρωσική κυβέρνηση και λοιπούς εταίρους στην Πάφο”, σημειώνοντας πως  τόσο ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, όσο και ο ίδιος προσωπικά έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου  να επιταχυνθεί η αδειοδότηση και να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Και αυτό που  αναμένουμε είναι την τελική έγκριση της επένδυσης, κάτι που συζήτησαν ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σημείωσε

Σε ερώτηση αν η πολύ καλή σχέση Ρωσίας  – Τουρκίας ενοχλεί τον ίδιο ή τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τόσο κατά τη χθεσινή  συνάντηση με τον Πρωθυπουργό όσο και κατά την απογευματινή με τον Πρόεδρο Πούτιν αυτό που μεταφέρω είναι τις ευγνώμονες ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση αρχών που διατηρεί η Ρωσία στο κυπριακό πρόβλημα”.

Πρόσθεσε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας “όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο, αντίθετα πιθανόν να αποτελούν ευκαιρία μια χώρα που μπορεί να ασκήσει επιρροή πάνω στην Τουρκία και κατανοεί το πρόβλημα να συμβάλει κατά θετικό τρόπο προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να μεταφέρει μηνύματα προς την Άγκυρα”.

Είπε πως δεν σημαίνει πως επειδή η Τουρκία κατέχει μέρος της Κύπρου δεν θα πρέπει να έχουν καλές σχέσεις η Ρωσία με την Τουρκία. Ανέφερε ακόμη πως επειδή έχουμε άριστες σχέσεις με τη Ρωσία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε με τις ΗΠΑ, ή το ίδιο με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Λίβανο κ.ο.κ. «Συνεπώς το πιο σημαντικό είναι ο αλληλοσεβασμός και η βοήθεια εκεί και όπου ο καθένας μπορεί να επηρεάσει”, σημείωσε.

“Εμείς είμαστε μέλος της ΕΕ και προσπαθούμε ακριβώς λόγω των καλών σχέσεων να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε θετικοί μέσα στην ΕΕ για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας. Ετσι κτίζονται οι διεθνείς σχέσεις και έτσι μπορούμε να έχουμε σημαντικότερα και καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.