Κ.Ε: Σε διεύρυνση της συνεργασίας τους προχωρούν Κύπρος και Ρωσία


Κύπρος και Ρωσία συμφώνησαν στη διεύρυνση της συνεργασίας imagew-11.aspxτους σε τομείς όπως η τεχνολογία, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας και η ιατρική καθώς και σε άλλους όπου υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τις συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Νμίτρι Μενβιέντεφ.

Παράλληλα ανέφερε πως κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να σταλούν μηνύματα προς την Τουρκία ειδικότερα στο κεφάλαιο που άπτεται της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αφού  οι τουρκικές  θ έ σ ε ι ς  ήταν ο λόγος που δεν υπήρξε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που διήρκεσε μια ώρα και ένα τέταρτο και στις διευρυμένες συνομιλίες διάρκειας μιας ώρας με συμμετοχή των αντιπροσωπειών από τις δυο χώρες. Σημείωσε πως κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν οι διμερείς σχέσεις και πιο συγκεκριμένα η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες. Εκφράστηκε η ευαρέσκεια για το γεγονός ότι παρατηρείται πρόοδος σε όλους τους τομείς, ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε, υπάρχει 20% αύξηση στις συναλλαγές υπηρεσιών, υπάρχει 37% αύξηση στο εμπόριο, υπάρχει 40% στην αύξηση του τουρισμού από τη Ρωσία στην Κύπρο «και εκείνο που συμφωνήθηκε είναι όπως διευρυνθούν όλοι αυτοί οι τομείς διμερούς συνεργασίας και σε άλλους μη παραδοσιακούς τομείς όπως την τεχνολογία, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την ιατρική καθώς επίσης σε άλλους τομείς όπου υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία».

`Αρα, επεσήμανε, συμφωνήθηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να καθοριστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, έτσι ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μας προς αμοιβαίο συμφέρον και των δυο χωρών.

Επεσήμανε πως συζητήθηκε και το Κυπριακό, έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους λόγους της αποτυχίας στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα και εκφράστηκε η επιθυμία από πλευράς Προέδρου για ενεργότερη εμπλοκή συλλογικά από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί από τον κυπριακό λαό.

Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και σημείωσε πως «είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες και θα πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα με την ανάληψη κοινών δράσεων είτε από κράτη μέλη της ΕΕ είτε και από τη Ρωσία να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να επανέλθουν οι σχέσεις μας στο επίπεδο που βρίσκονταν στο παρελθόν δηλαδή σε στρατηγικής σημασίας σχέσεις και αυτή η συνεργασία να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο».

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση στάλθηκε κάποιο μήνυμα προς την `Αγκυρα μέσω του Ρώσου Πρωθυπουργού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι γνωστό το άριστο επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στην `Αγκυρα.

Πρόσθεσε πως «εμείς δεν προσεγγίζουμε τις σχέσεις μας με τρίτα κράτη και ειδικότερα με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσα από το παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή αν έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία σημαίνει ότι αυτό λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αντίθετα επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε εκείνες τις χώρες που έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία έτσι ώστε να σταλούν μηνύματα και αυτό ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεκριμένα, να σταλούν μηνύματα προς την Τουρκία ειδικότερα στο κεφάλαιο που άπτεται της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης και σημείωσε πως οι τουρκικές σχέσεις ήταν ο λόγος που δεν οδηγηθήκαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή κατά τις συνομιλίες Αναστασίαδη-Μεντβιέντεφ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε και το θέμα του Μπιλ Μπράουντερ επισημαίνοντας πως στην Κύπρο υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει οποιοσδήποτε και πως το θέμα βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης.