Πολιτική σύγκρουση στην Ελλάδα για τις επαφές Τσίπρα -Τραμπ

Πολιτική σύγκρουση στην Ελλάδα στον απόηχο της χθεσινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.imagew-2.aspx

Αφορμή οι ανακοινώσεις του κ. Τραμπ για συμφωνία των δύο χωρών για αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα στοιχίσει 2,4 δισ. δολάρια.

Η Νέα Δημοκρατία, αντιδρώντας για το κόστος της συμφωνίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει οφέλη μόνο για τις ΗΠΑ και όχι για την Ελλάδα και συμπληρώνει ότι ήταν το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Πάνου Καμμένου ο οποίος αφού κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για παραπληροφόρηση, υποστήριξε ότι το κόστος για τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά προγράμματα βοήθεια και αντισταθμιστικά.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για μια αναγκαία συμφωνία, προκειμένου να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροσκαφών  «για τον οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. ευρώ», όπως υποστήριξε.

«Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία είναι επωφελής στο βαθμό που την εντάσσουμε στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας και εκτιμώ ότι όλη η φασαρία που έχει γίνει είναι λίγο υπερβολική. Είναι η φθηνότερη από τις λύσεις που είχαν προταθεί γιατί υπάρχουν πολλοί που θεωρούν δεν θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα F-16 αλλά να πάμε σε μια ριζική ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών. Η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της αναβάθμισης», κατέληξε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για «μεγάλα λόγια και λίγες πράξεις», λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας γυρνάει από τις ΗΠΑ με άδεια χέρια. «Πήρε ανέξοδα καλά λόγια και υπέγραψε γραμμάτια ύψους 2,4 δις ευρώ», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η κ. Γεννηματά.

«Ο Τραμπ έκανε ότι κάνει κάποιος ή κάποια μπροστά σε ένα καλό στριπτίζ ή σε ένα ανατολίτικο oriental. Το πολύ – πολύ να δώσει κάποιος φιλοδώρημα στο χορευτή ή τη χορεύτρια. Τέτοιο χαρακτήρα κατά την άποψή μας έχει και η δήθεν στήριξη του Τραμπ, των ΗΠΑ δηλαδή, προς την Ελλάδα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σχολιάζοντας τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ενώ, όσον αφορά τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, σημείωσε ότι αυτή εξυπηρετεί τα Νατοϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.