Την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου υποστηρίζουν οι Οικολόγοι και η Αυτόνομη Πλατφόρμα

Tην υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, προέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία η παγκύπρια συνδιάσκεψη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.imagew-7.aspx

Στη ψηφοφορία, η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου έλαβε 39 ψήφους, ενώ από δύο ψήφους έλαβαν οι υποψηφιότητες του Νίκου Αναστασιάδη, του Σταύρου Μαλά και του Γιώργου Λιλλήκα. Υπήρχαν και δύο λευκές ψήφοι.

Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μακράς διαδικασίας επιλογής υποψηφίου από το Κίνημα.

«Ο κύβος ερρίφθη. Με μεγάλη πλειοψηφία, 83%, η παγκύπρια συνδιάσκεψη του Κινήματος αποφάσισε ότι στις προεδρικές εκλογές του 2018 το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα υποστηρίξει τον υποψήφιο Νικόλα Παπαδόπουλο», ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνδιάσκεψης.

Όπως είπε, «από αύριο και αφού ενημερώσω σχετικά τον Νικόλα, θα ενταχθούμε στις διαδικασίες των επιτελείων του υποψηφίου προέδρου και θα εργαστούμε ούτως ώστε αυτή η επιλογή να είναι νικηφόρα».

«Είναι μια επιλογή ελπίδας, είναι μια επιλογή προοπτικής, είναι μια επιλογή που μας οδηγεί μακριά από τα αδιέξοδα και τους εγκλωβισμούς στα οποία μας οδήγησε η διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη», είπε, προσθέτοντας πως η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου «είναι μια επιλογή ελπίδας, που μας δίνει τη ελπίδα ότι θα μπορέσουμε μέσα από την διακυβέρνηση του Νικόλα να υλοποιήσουμε τα οράματα του Κινήματος Οικολόγων και τους στόχους, όπως αυτοί καταγράφονται σε ένα πολυσέλιδο κείμενο το οποίο έχει υπογράψει ο Νικόλας και έχει καταθέσει στην παγκύπρια συνδιάσκεψη.

Αυτό, εξήγησε, υλοποίησε την προϋπόθεση που το Κίνημα είχε θέσει, δηλαδή την ύπαρξη προεκλογικής δέσμευσης και συμφωνία σε ένα πρόγραμμα προτάσεων διακυβέρνησης.

Λέγοντας ότι το πρόγραμμα αυτό δεν είναι πλήρες, ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα θα συμμετάσχει μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου στον καταρτισμό ενός προγράμματος διακυβέρνησης.

«Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι αυτή η επιλογή είναι η καλύτερη επιλογή για το Κίνημα Οικολόγων, για τη Κύπρο, για το λαό μας», κατέληξε.

Και η Αυτόνομη Πλατφόρμα
Την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές αποφάσισε επίσης να προκρίνει η Αυτόνομη Πλατφόρμα.

«Προκρίναμε τον Νικόλα Παπαδόπουλο γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει η μέγιστη δυνατή πολιτική σύγκλιση στο εθνικό μας ζήτημα και υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις μας για τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας ενός δημοκρατικού κράτους», αναφέρεται σε σύνοψη των αποφάσεων της δεύτερης ολομέλειας της Πλατφόρμας.

«Είναι επίσης η πραγματικότητα», προστίθεται, «ότι ενόψει των Προεδρικών Εκλογών η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη επιλογή του χώρου πέραν του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής στην Προεδρία της Δημοκρατίας».   Η Πλατφόρμα σημειώνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει ταύτιση θέσης, καθώς «εξακολουθούμε να έχουμε διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις και διατηρούμε τον αυτόνομο χαρακτήρα μας».

«Είναι γνωστή η θέση μας περί μη αποδοχής της ΔΔΟ.  Δεν θεωρούμε  ότι τα περί ΔΔΟ αποτελούν ψευδοδίλλημα γιατί οι όροι  διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα έχουν από μόνοι τους την δική τους, εξαιρετικά επιβαρυντική, σημασία που δεν μπορεί να διαγράφεται. Δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτός εκ των προτέρων κανένας όρος περιγραφής της λύσης εάν δεν αποδοθεί σε τέτοιο όρο σαφές , ρητό και αποδεκτό περιεχόμενο», αναφέρεται στην απόφαση. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται, «πιστεύουμε ότι η Αυτόνομη Πλατφόρμα θα πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις Προεδρικές Εκλογές».

«Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και αδιάφοροι, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο άμεσα την επικράτηση των πολιτικών του ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ που οδηγούν την Κύπρο στο βάραθρο. H πολιτική αλλαγή την οποία επιζητούμε δεν μπορεί να επέλθει ως μάννα εξ ουρανού. Θα λάβει σάρκα και οστά  μέσω της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, οργανωμένων συνόλων αλλά και των πολιτών που την ενστερνίζονται», αναφέρει η Πλατφόρμα.

Αναφορικά με τα ζητήματα της κοινωνίας, της οικονομίας, των θεσμών, την διαφθορά, την διαπλοκή, την ατιμωρησία  αλλά και την εκ βάθρων μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του Κράτους, η Αυτόνομη Πλατφόρμα θεωρεί ότι επιβάλλεται ρήξη με τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. «Το ζητούμενο είναι ένα δημοκρατικό κράτος, που θα σέβεται τους πολίτες του και θα τους προσφέρει ασφάλεια, ευημερία, ειρήνη και ελευθερία», σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται, η διαφθορά, ιδιαίτερα, υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, οδηγεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζημιώνει τα δημόσια οικονομικά, στρεβλώνει τις αγορές, δημιουργεί διάχυτη δυσλειτουργία του κράτους και γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, διαβρώνει την ποιότητα της ζωής και επιτρέπει την άνθηση και ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος.

«Οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν αποδείξει ότι, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο αυτό, αφού αποτελούν οι ίδιοι συστατικό του στοιχείο. Πρέπει να  τεθεί φραγμός στην πρωτόγνωρη οικονομική, θεσμική και ηθική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια», σημειώνει η Πλατφόρμα.

Ευχαριστίες Νικόλα

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ευχαρίστησε  θερμά το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη σημερινή απόφαση του Κινήματος, με την οποία υποστηρίζει την υποψηφιότητά μου στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει  στον Πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Περδίκη και τα άλλα στελέχη της ηγεσίας, για τη συνεργασία που είχαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο ενός γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου.

Η σημερινή απόφαση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σηματοδοτεί την ένταξη του Κινήματος στις Δυνάμεις της Αλλαγής και ενισχύει ακόμα περισσότερο τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που σχηματίζεται καθημερινά. Διαβεβαιώνει  τέλος « τις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών ότι ο κοινός αγώνας μας θα είναι νικηφόρος».

Επίσης ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ευχαριστεί  θερμά την Αυτόνομη Πλατφόρμα για την απόφαση της να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Ευχαριστεί ιδιαίτερα  τον επικεφαλής, Στέλιο Αμερικάνο και τα άλλα στελέχη της Αυτόνομης Πλατφόρμας, για τον εποικοδομητικό, παραγωγικό διάλογο που ανάπτυξαν.