Δεν παραιτείται ο Βέργας και μιλά για… πολιτικό πραξικόπημα

«Θα συνεχίσει να απέχει των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση  του ανακριτικού έργου 

Ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παραιτηθεί, αλλά ότι θα συνεχίσει να απέχει των καθηκόντων του μέχρι και την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ανακριτικού έργου, όπως ο ίδιος δήλωσε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη.ΣΑΒΒΑΣ ΒΕΡΓΑΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

«Αυτό το πράττω έχοντας τη γνώμη ότι με βάση τις πρόνοιες του περί Δήμων Νόμου, αυτό είναι απόλυτα συμβατό και δεν παρενοχλεί την λειτουργία του δήμου. Θα απέχω συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή πορεία του ανακριτικού έργου, αλλά και στην πλήρη απονομή της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Ο κ. Βέργας ανέφερε, επίσης, ότι θα τοποθετηθεί για όλα τα θέματα με την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου, καθώς και των διαδικασιών που εκκρεμούν.

«Στόχος και επιθυμία μου είναι να λάμψει η αλήθεια και αυτό θα πράξω μέχρι τέλους… Πιστεύω ακράδαντα πως έχω το δικαίωμα, όπως όλοι οι πολίτες, να υπερασπιστώ τον εαυτό μου αποδεικνύοντας την αθωότητα μου. Το άγχος και η αγωνία κάποιων για άμεση παραίτηση μου χωρίς τελική ολοκλήρωση των διαδικασιών γεννά πάρα πολλά ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές τους προθέσεις», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ο Δήμαρχος της πόλης εκλέγεται και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης και παύεται όταν παραβεί τους νόμους και κριθεί ένοχος.«Δεν έχω σκοπό να συμβάλω με την παραίτηση μου σε ενέργειες πολιτικού πραξικοπήματος αλλά και πολιτικού κανιβαλισμού, απλά και μόνο για να ικανοποιηθούν οι πολιτικές φιλοδοξίες κάποιων», είπε.

Ο κ. Βέργας ανέφερε πως σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2014, είχε ενημερώσει για την απόφαση του όπως αναστείλει τη συμμετοχή του από τη λειτουργική και διοικητική διαδικασία του Δήμου Πάφου, συμβάλλοντας και βοηθώντας έτσι στην επιτάχυνση του ανακριτικού έργου, με στόχο πάντοτε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων.

Η απόφαση αυτή, λήφθηκε αυτόβουλα και με κριτήριο τη συνδρομή του στην εξομάλυνση του τεταμένου κλίματος, που μετά λύπης του διαπιστώνει – όπως είπε- πως εντέχνως κάποιοι επιχείρησαν και επιχειρούν να συντηρούν ακόμη και σήμερα.

Από την πρώτη μέρα που οι δημότες της πόλης του τον τίμησαν, εκλέγοντας τον στην θέση του Δημάρχου της Πάφου, ένα στόχο είχε, σημείωσε ο κ. Βέργας, αυτό της συνεισφορά του στην ανάπτυξη και πρόοδο της πόλης μας.

Στόχος του ήταν είπε, η διασφάλιση όλων εκείνων των συνθηκών που θα καθιστούσαν το Δήμο της Πάφου πρωταγωνιστή και πρωτοπόρο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Παραδέχτηκε ωστόσο πως αυτά που συμβαίνουν στην πόλη το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν αφήνουν κανένα ευχαριστημένο, πόσο δε μάλλον το άτομο του που βρίσκεται στο πηδάλιο του Δήμου τα τελευταία χρόνια.

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως πολλοί του θέτουν καθημερινά το ερώτημα γιατί δεν σπάει την σιωπή του και δεν τοποθετείται δημόσια, προσθέτοντας πως έχει πάρα πολλά να πει και να εκφράσει για όλα τα θέματα και τις υποθέσεις στα οποία κάποιοι επιχείρησαν και επιχειρούν, όπως ισχυρίζεται, να τον εμπλέξουν.

Από την άλλη συνέχισε, οφείλει να σεβαστεί την ανακριτική καθώς και τη νομική διαδικασία που βρίσκονται σε εξέλιξη, κάτι που δεν του επιτρέπει αυτή τη χρονική στιγμή να τοποθετηθεί δημόσια.«Δεν είμαι άτομο», συνέχισε, «που έχει συνηθίσει να κρύβεται ή να υπεκφεύγει, αλλά ούτε και να φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του. Ο Σάββας Βέργας θα τοποθετηθεί για όλα τα θέματα με την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου καθώς και των διαδικασιών που εκκρεμούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει τεθεί επιτακτικά και πιεστικά από κάποια κόμματα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της παραίτησης μου από τη θέση του Δημάρχου Πάφου. Ο μεγάλος προβληματισμός που γεννάται είναι ως προς τι όλη αυτή η σπουδή και εμμονή για παραίτηση μου, προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες και πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη», είπε ο κ. Βέργας. Πρόσθεσε πως «η ενέργεια παραίτησης, με μοναδικό στοιχείο τις καταγγελίες για φερόμενη εμπλοκή μου σε τυχόν παρανομίες , θα ισοδυναμούσε και με άμεση παραδοχή ενοχής. Στην ουσία απαιτείται από τον Δήμαρχο της πόλης να παραδεχτεί ενοχή, χωρίς έρευνα, χωρίς δίκη και ενώ αυτός γνωρίζει, νιώθει και δηλώνει ακριβώς το αντίθετο».

Ο Δήμαρχος της πόλης, συνέχισε, εκλέγεται και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης, ενώ παύεται όταν παραβεί τους νόμους και κριθεί ένοχος.

Ο κ. Βέργας ανέφερε ακόμη πως μεγάλωσε σε μια πόλη αλλά και σε μια οικογένεια που γνώρισε και βίωσε πολύ καλά τις έννοιες και το βάθος των λέξεων δημοκρατία και δικαιοσύνη, έννοιες και λέξεις- όπως είπε- που όλα αυτά τα χρόνια έμαθε να σέβεται και να υπηρετεί.

Δήλωσε, επίσης, πως από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει την πλήρη εμπιστοσύνη του προς τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς, κάτι που νιώθει την ανάγκη να επαναλάβει και σήμερα.

Στόχος όλων μας, σημείωσε, είναι να λάμψει η αλήθεια και οι πολίτες να νιώθουν, αλλά και να βιώνουν το αίσθημα της ισονομίας, της διαφάνειας καθώς και της δικαιοσύνης.

«Πρόθεση και σκοπός είναι η συνεισφορά μου προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τέλους ανεξαρτήτως προσωπικού και πολιτικού κόστους», κατέληξε.

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του  αναφέρει πως   δεν συμμερίζεται τον ισχυρισμό του κ. Σάββα Βέργα ότι πιθανή παραίτησή του από το αξίωμα του Δημάρχου Πάφου θα ισοδυναμούσε με άμεση παραδοχή ενοχής.

Επαναλαμβάνουμε την προτροπή μας για παραίτησή του, ως μέγιστη προσφορά προς την πόλη και τους δημότες της.Το ΑΚΕΛ και η Δημοτική του ομάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί στα πλαίσια του πνεύματος και του γράμματος του νόμου και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλότερη υπό τις περιστάσεις λειτουργία του Δημαρχείου για το καλό της Πάφου και την πορεία της προς το 2017.«

Το ΕΥΡΩΚΟ

Το ΕΥΡΩΚΟ σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Πάφο αναφέρει ότι «είναι   ιδιαίτερα προκλητικό άτομα που αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα αντί να εμφορούνται από αισθήματα δημόσιας προσφοράς να ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν πρώτα και πάνω από όλα το μέγιστο όφελος για τον εαυτό τους, επικαλούμενοι μάλιστα τους πολίτες.» Σμειώνει επίσης ότι «η αναστάτωση που επικρατεί στην Πάφο και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, δεν αξίζει στους δημότες της Πάφου και πρέπει να τερματιστεί. Γι’ αυτό, όλοι όσοι σήμερα επικαλούνται τους πολίτες για να καλύψουν τα δικά τους λάθη, αν πραγματικά θέλουν το καλό του δήμου και της πόλης ας δείξουν πρώτοι το καλό παράδειγμα και ας προχωρήσουν σε τολμηρές αποφάσεις ώστε να επέλθει η ηρεμία στην Πάφο.»
*Τα πνευματικά