Νέα «βόμβα» από Ερντογάν:Διαπραγματευόμαστε και για την αγορά S-500

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν έριξε νέα βόμβα στα πόδια των ΝΑΤΟϊκών εταίρων του αποκαλύπτοντας   ότι ήδη διαπραγματεύεται με τους Ρώσους και την μελλοντική προμήθεια του ακόμα πιο εξελιγμένουα αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος S-500!images-3

Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400

Ο ίδιος, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει κοινή παραγωγή σε πρώτη φάση για την αγορά του S-400, ενώ αυτή θα ενεργοποιηθεί σε δεύτερο στάδιο.Mιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς επέστρεψε από το ταξίδι του σε Ουκρανία και Σερβία, ο Ερντογάν είπε ότι «Θεού θέλοντος θα προχωρήσουμε σε συμπαραγωγή»

«Στις συζητήσεις με τον Β.Πούτιν είπαμε ότι σκεφτόμαστε να μην σταματήσουμε στους S-400. Έχουμε συζητήσεις και για τους  S-500» αναφερόμενος στο υπό ανάπτυξη σύστημα.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι εκνευρισμένοι με την συμπεριφορά του Ερντογάν αλλά τηρούν χαμηλούς τόνους . Ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε ότι η Τουρκία δεν επιχειρεί να ανταγωνιστεί την Συμμαχία αγοράζοντας το ρωσικό σύστημα καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με την Γαλλία για την αγορά παρόμοιου συστήματος.

Οι Ρωσία και η Almaz Antey κατασκευάζoυν τα πρώτα δείγματα των αντιαεροπορικών συστημάτων S-500 που θα αντικαταστήσουν τους S-300 και εν συνεχεία τους S-400.

Το νέο πυραυλικό σύστημα θα μπορεί να πλήξει στόχους σε ακτίνα 650 χλμ και ύψος 200 χλμ. Οι πρώτοι πύραυλοι S-500 θα εγκατασταθούν στα περίχωρα της Μόσχας, δημιουργώντας μία αδιαπέραστη ομπρέλα πάνω από την ρωσική πρωτεύουσα και την κεντρική Ρωσία γενικότερα.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θεωρούνται απάντηση στο σύστημα αεράμυνας THAAD των ΗΠΑ που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ.

Παρά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και των διεθνών κυρώσεων προς την Ρωσία η Μόσχα έχει καταφέρει να δημιουργεί άκρως επιτυχημένα οπλικά – αμυντικά συστήματα όπως οι S-500 τα οποία σύμφωνα με τις προδιαγραφές μπορούν ακόμα και να «δουν» τα αμερικανικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν τεχνολογία στελθ, δηλαδή  τα κάνει αόρατα στα «φυσιολογικά» ραντάρ.

Χαρακτηριστικό της δράσης των S-500 είναι ότι μπορούν να καταρρίπτουν ακόμα και δορυφόρους οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά από τα 200 χλμ ύψος και επάνω.

Για να γίνει κατανοητό το εύρος δράσης τους, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται μόλις στα 418 χιλιόμετρα ύψος.